Vilka resehandlingar behövs?

Teresen
Medlem sedan 2013, besökt 8 länder

Foto: Thinkstock
Packningslistor har de flesta, men har du koll på vilka resehandlingar du behöver? Här kommer våra bästa tips för att du ska kunna koppla av på din semester, oavsett om något oväntat dyker upp.

Pass, visum, vad behövs egentligen om du som svensk ska resa inom EU? Vad gäller om du inte är EU-medborgare? Måste barn ha ett eget pass? Eftersom Sverige, precis som de flesta EU-länderna, är med i Schengenavtalet, finns det tillexempel inga gränskontroller inom EU. Men du behöver ändå ha vissa handlingar med dig när du reser. Här nedan ser du vad som gäller.

Ta med pass

Trots friare rörlighet för medlemmar i Schengenavtalet, behöver du pass eller nationell id-handling vid säkerhetskontroller och identifiering. Ska du flyga eller blir stoppad av polisen räcker inte körkort eftersom det inte styrker ditt medborgarskap. Du måste alltid visa pass när du åker till ett av de EU-länder som inte är med i Schengenavtalet. Vilka länder som är med kan du läsa mer om här.

Tänk på att passet inte får ha passerat giltighetstiden och om du byter namn måste du ansöka om nytt. Du ansöker om pass och nationellt id-kort på valfri passexpedition.

Visum behövs inte

Du behöver inte visum om du som svensk medborgare reser inom EU.

Håll koll på dina försäkringar

Ha med dig reseförsäkring, sjukförsäkring, bilförsäkring och det europeiska sjukförsäkringskortet.

Barn som reser

Barn ska ha eget pass eller id-kort. Reser barnet ensam, utan vårdnadshavaren eller med bara en förälder, måste det finnas ett undertecknat papper som säger att barnet har rätt att resa.

För dig som inte är EU-medborgare

Har du inte medborgarskap i något land inom EU gäller särskilda regler. Du måste alltid ha giltigt pass. Planerar du att stanna i mer än tre månader måste du skaffa visum.

Här kan du läsa mer om vilka handlingar du behöver inom EU >>

Boka sol & bad inom Europa >>