Vi tog med skidorna på tågluffen

Rikarda
Medlem sedan 2007, besökt 24 länder

Bild: Fredrik Schenholm
Bild: Fredrik Schenholm
I vintras drog jag och några kompisar på en skidresa utmed Malmbanan, mellan Kiruna och Narvik. Här ligger skidorterna på rad och eftersom alla ingår i samma liftkort är det bara att välja och vraka.

Utmed järnvägen Malmbanan, som går mellan Kiruna och Narvik, ligger flera spännande skidorter. I vintras klev jag och några kompisar på tåget och gjorde en mini-tågluff i området.
Från början var Malmbanan tänkt att frakta malm från Kiruna till utskeppningshamnen i Narvik. Men med åren växte några skidorter upp längs järnvägen och turismen började blomstra i området.

Ett berg och en lift i Abisko

Den första skidorten vi når på vår resa västerut är Abisko. Det är kanske fel att kalla byn skidort – det finns bara en lift. Men fallhöjden är bra och har det snöat nyligen är detta en pärla för alla
som gillar offpist. I Abisko börjar Kungsleden och fjällstationen är den naturliga samlingspunkten, både för de som helst går på platten och de som helst kör utför med både hjälm och ryggplatta.

Familjen trivs i Björkliden

Nästa station utmed Malmbanan är Björkliden, som är den familjevänligaste orten i området. Skidåkningen är varierad och fallhöjden rejäl. Här finns många trevliga kringaktiviteter som grottkrypning och utflykter till Låktatjåkkastugan – som påstås ha Sveriges godaste våfflor.
Från hotellet tar vi tre stavtag, sedan är vi ute i pisten.
Vi hittar snart det som ska bli vår favoritpist i området, Rallarsvängen, en röd bekantskap som i många höjdmeter rinner ner över fjället. Backen svänger aldrig, men krön, branter och flackare partier ger en skön och utmanande variation.

Rolig skidåkning i Riksgränsen

Nästa ort utmed järnvägen är Riksgränsen, som på senare år börjat marknadsföra sig som exotisk. Och mycket mer exotiskt än så här är det svårt att få det som skidåkare. Två hotell, 6 liftar, ganska dålig fallhöjd och en säsong som börjar i mitten av februari.
Trots den klena fallhöjden är det riktigt roligt att åka skidor här – terrängen lockar till lek. Precis som i Björkliden ligger hotellet i backen – något som är skönt för barnfamiljen. Här kan du många gånger åka skidor en bit in i juni och Riksgränsen är känd för sin skidåkning i midnattssol.

Narvik – skidåkning med havsutsikt

Efter en vecka på luffen har vi, precis som malmen, nått slutstationen – Narvik. Detta är en av få skidorter i världen där du kan åka skidor med havsutsikt. Staden är tråkig, men skidåkningen är fin. Skidområdet heter Fagernesfjellet och äggliften upp på berget öppnar fantastiska områden för brant friluftsliv, både sommar och vinter. Här finns några riktigt vassa pister och offpisten håller hög klass, kanske den högsta i Norden. Vi avsluta vår tågluff med ett långt åk rakt ner mot fjorden.

Fler tips:

• I dag går tåget så pass ofta att du kan bo på en av orterna och åka skidor på de andra.
• Orterna är små, så det är alltid gångavstånd till både backen och järnvägsstationen.
• Det smidigaste sättet att resa i området är att flyga till Kiruna eller Narvik, för att sedan fortsätta med tåg.
• Den som vill krydda resan lite extra avslutar äventyret med en natt på Ishotellet utanför Kiruna.

Nyfiken på Narvik?

Nyfiken på Björkliden?

Nyfiken på Kiruna?

Flyg till Narvik

Flyg till Kiruna

Boende utmed Malmbanan

Sverige

Gullholmen en sommarkväll
1 / 21
Sommar...sol...vatten...blå himmel...
2 / 21
Titt över Grundsunds sommarstugor....
4 / 21
Vitsippor i mängder.....
7 / 21
Västkusten goes California
8 / 21
Ballongflyg över Stockholm
12 / 21
Jonas i Luleälven
14 / 21
paddeltur på Vättlefjäll
15 / 21
vy mot fjällstationen
16 / 21
En stad i vatten
17 / 21
midsommarnatt på Nuoljas topp
18 / 21
...mellan Peking och Linköping....
19 / 21
Café på Stumholmen
20 / 21