– Vi har bytt Sverige mot 3 månader i Thailand

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: sofiegrahnat, medlem sedan 2008
Foto: sofiegrahnat, medlem sedan 2008
Foto: sofiegrahnat, medlem sedan 2008
Till vardags jobbar Sofie som eventkoordinator och bor med familjen i småländska Norrahammar. Men nu har de tagit en paus från ekorrhjulet och bytt vintermörkret mot tre månader på härliga Koh Lanta.

Medlemmen Sofiegrahnat har gjort det som många drömmer om – hon har givit sig själv och sin familj en välbehövlig paus från vardagen. Just nu befinner de sig på Koh Lanta där de laddar batterierna och bara har det gott. Här delar Sofie med sig av sina planeringstips:

Sofies checklista

1. Kolla upp skola till barnen
Vissa skolor tycker att självstudier är okej medan andra föredrar att barnen får gå i skola i Thailand. Plats på skolan är ingenting man ska ta för givet, vi fick en reservplats till Felix efter ganska många veckor.

2. Fixa boende
Kolla runt och jämför priser. Blocket är väldigt bra och där hyrs det faktiskt ut ganska mycket hus och lägenheter just i Thailand. Vi hittade en nybyggd villa precis nere vid stranden.

3. Boka flygbiljetter
Var ute i god tid och jämför priser även där. Man kan även få ner priset genom att göra fler stopp och mellanlandningar.

4. Vaccinationer
Man får höra många olika bud på vad som gäller med vaccinationer, men vi nöjde oss med vad vaccinationscentralen rekommenderade.

5. Lägg upp en budget
Vi har lagt oss på femhundra kronor per dag för mat och dryck. Dessutom har vi en slant för hyra av moped exempelvis.

6. Visum
Vi har inte fixat visum längre än 30 dagar så vi tänkte åka till Malaysia runt jul och sedan till Kambodja i januari. Det ger oss ett nytt visum på 30 dagar varje gång vi lämnar landet. Annars kan man ju söka dubbelt turistvisum hemifrån.

7. Håll kontakten med de hemma
Vi har installerat Skype för att kunna kommunicera med Sverige på ett billigt sätt. Vi har även fixat det till våra föräldrar och min bror, det kostar ingenting att ringa och man kan fixa en kamera om man vill kunna se varandra.

Hälsning från Thailand

Hej Sofie, Ni har varit på plats på Koh Lanta ett tag, har ni kommit till rätta?
– Vi har varit här i snart tre veckor och redan hunnit skaffa härliga vänner och våra barn nya kompisar. Vi har bott in oss i huset som vi hyr och trivs kanon med våra grannar, berättar Sofie.

Har ni några speciella planer inför jul?
– Vi ska till Langkawi dagarna innan jul för att se ön, shoppa och skaffa nya visumdagar. Vi är tillbaka här den 21 december då det är invigning av vår nya pool på området: Poolparty! Julafton firar vi med våra vänner och tomten kommer även hit har vi hört, och det ser ju både barnen och vi fram emot, säger Sofie.

Är det något ni saknar från Sverige?
– För min del skulle jag vilja ha min ugn så jag kan baka, jag saknar det massor! Idag var jag faktiskt uppe hos en ny vän här som har ugn och bakade lussekatter, de blev helt okej men inte riktigt lika goda som hemma.

Slutligen, hur varmt är det just nu?
– Klockan är 17:25 här i Thailand, det är 37 grader varmt och vi njuter av solen, avslutar hon glatt.

Sofie bloggar om sitt härliga vardagsliv på Koh Lanta
Läs mer om Thailand på den egna resmålssidan

Hitta ditt flyg till Thailand

Om Thailand

De milslånga kritvita stränderna, det klarblåa vattnet och det härliga klimatet har gjort Thailand till en svenskfavorit. Här finns också fantastisk mat, bra shopping och en oerhört gästvänlig miljö. Bangkok är huvudstaden.
grönt är skönt!
3 / 26
Eftermiddagssiesta på Phi Phi
4 / 26
Lugn och ro...
5 / 26
Longtail i kvällsbrisen
8 / 26
Chicken Island
10 / 26
Ingen Trängsel På Koh Lipe
11 / 26
Hotel California, Dolphin Bay
12 / 26
Vacker park vid Sankampaeng Hot Spring
14 / 26
Morgonljus, Railay Beach West
15 / 26
Fiskehamnen i Khao Takiap
16 / 26
Sjö i djungeln
17 / 26
Min bästa strandbild
19 / 26
A walk in Paradise
20 / 26
Strand på Phi Phi Islands
23 / 26
Poolen på Railay Village Resort
24 / 26