– Vi backpackade i Thailand

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: tima, medlem sedan 2006
Foto: tima, medlem sedan 2006
Foto: tima, medlem sedan 2006
Foto: tima, medlem sedan 2006
Alla drömmer vi om sol, värme och stränder när vintern närmar sig. Medlemmen Tima, eller Fatima som hon heter i verkligheten, vågade ta steget och åkte till Thailand där hon backpackade i två månader med sin sambo och dottern Eda. Det blev en upplevelse för livet. Här är hennes egen berättelse.

När vi klev av flyget i Bangkok och gick ut genom tullen tog vi ett djupt andetag och steg ut från flygplatsen rakt in i värmen, bilkaoset och avgaser! Redan då gjorde Thailand ett stort intryck på oss – vi älskade att vara här!

Packa lätt

Rätt fort insåg min dotter Eda och jag att vi hade för mycket packning med oss. Vi lämnade därför kvar en hel del i Bangkok när vi drog vidare till Koh Samet. Min sambo Fredrik, en van backpackare, hade i princip bara det han hade på sig, några extra kalsonger, badbyxor och tandborsten i sin lilla ryggsäck. Resten köper man på resans gång fick vi lära oss. Ett bra tips är att ha ryggsäck med hjul, när det inte längre går att dra säcken tar man den på ryggen.

Att luffa runt

Det kan vara bra att ha en någorlunda resplan så att man kan förklara för barnen hur morgondagen eller de kommande dagarna eventuellt kommer att se ut. För en 10-åring kan uppbrotten vara lite jobbiga ibland.

Boende letade vi inte upp i förväg. Vi hittade hotell på plats och levde ett riktigt luffarliv och stannade cirka fyra-fem dagar på varje ställe.

Lärorik resa

Resa är en del av uppfostran, jag förstod på resans gång att det var en stor utbildning. Eda lärde sig otroligt mycket, engelska språket använde hon till slut dagligen, hon handlade och beställde sin egen mat på engelska. Med nyfunna vänner pratade hon glatt engelska och geografin var fantastisk, hon visste precis hur hon skulle läsa av en karta. Hon hittade delar ur vår engelska guidebok som hon själv hade användning för i sina reseberättelser.

Ett stort hinder på resan var att hon inte ofta träffade jämnåriga barn. Det fanns en del backpackers med barn, men de var ofta yngre. Men vi träffade några på vägen som vi spenderade lite längre tid med och det var riktigt underbara dagar för Eda när hon fick umgås med jämnåriga.

Inga problem med visum

Svenska medborgare får vid ankomsten till Thailand automatiskt ett kostnadsfritt 30-dagars visum. Vill du stanna längre, ansöker du om turistvisum på den thailändska ambassaden. Detta är giltigt i 60 dagar och går at förlänga med 30 dagar i Thailand. Vi gjorde det enkelt genom att besöka Kambodja, varje korsad gräns gav oss rätten till att börja på ett nytt visum i Thailand.

Thailand är billigt

Thailand är billigt. Lev enkelt och du kan klara dig på 150 kronor per person och dag. Vi betalade cirka 100 kronor natten för ett mellanklasshotell. Maten låg på ungefär 20 kronor och fem timmars bussresa cirka 60 kronor. Maten är fantastisk, säg ”miau pet” vid beställningen om du inte klarar av stark mat. Granska kvitton, av någon konstig anledning råkade vi några gånger ut för konstiga ”extra” avgifter i form av rätter vi inte åt.


Fatimas tips

1. Ica Bankkort är suveränt att ha med sig, du betalar inga uttagsavgifter! Då Thailand har uttagsautomater i princip överallt behöver du inte gå runt med en massa kontanter i onödan.
2. Köp en ficklampa, titt som tätt är det strömavbrott och på vissa ställen stängde de av elen efter en viss tid på natten. Se till att ha med mp3-spelaren med nya ljudböcker och musik, lite spel i resformat och spelkort.
3. Ha med en tunn filt som håller värmen när du transporterar dig, oftast har de alltför effektiv luftkonditionering i bussarna.
4. Ta gärna med reselakan även om det tar lite extra plats i ryggsäcken, vissa ställen har inte alltid det du önskar dig.

Edas tips

1. Skriv dagbok under resan för att lättare minnas allt.
2. Se till att göra lite av läxorna varannan eller varje dag, annars får du en massa kvar att göra i slutet av resan. Skjut inte fram det.
3. Använd mycket myggmedel!
4. Mp3-spelare
5. Uppblåsbar kudde
6. Se till att inte ha för mycket packning, det blir tungt och svettigt.
7.Praktisera din engelska, våga prata med folk.

Gå till Fatimas sida på Reseguiden

Om Thailand

De milslånga kritvita stränderna, det klarblåa vattnet och det härliga klimatet har gjort Thailand till en svenskfavorit. Här finns också fantastisk mat, bra shopping och en oerhört gästvänlig miljö. Bangkok är huvudstaden.
grönt är skönt!
3 / 26
Eftermiddagssiesta på Phi Phi
4 / 26
Lugn och ro...
5 / 26
Longtail i kvällsbrisen
8 / 26
Chicken Island
10 / 26
Ingen Trängsel På Koh Lipe
11 / 26
Hotel California, Dolphin Bay
12 / 26
Vacker park vid Sankampaeng Hot Spring
14 / 26
Morgonljus, Railay Beach West
15 / 26
Fiskehamnen i Khao Takiap
16 / 26
Sjö i djungeln
17 / 26
Min bästa strandbild
19 / 26
A walk in Paradise
20 / 26
Strand på Phi Phi Islands
23 / 26
Poolen på Railay Village Resort
24 / 26