– Vi åkte på roadtrip i Kalifornien

Maria
Medlem sedan 2007

Foto: sofftich, medlem sedan 2008
Foto: sofftich, medlem sedan 2008
Foto: sofftich, medlem sedan 2008
Bilvägen Highway 1 löper längs Kaliforniens Stillahavskust och är vida känd för sina otroligt vackra vyer. Här är Sofias bästa tips längs vägen.

Highway 1, eller California State Route 1 som den officiellt heter, är en större väg som följer kusten från Leggett norr om San Francisco till Los Angeles. Vanligaste rutten är att köra sträckan mellan San Francisco och Los Angeles. Totalt är det cirka 70 mil.

Reseguidens medlem Sofftich, åkte till Kalifornien med pojkvännen Magnus i november förra året.

– Kalifornien hade lockat oss länge och Magnus hade drömt om Highway 1 i flera år. Vi började planera i augusti och i november åkte vi äntligen till San Francisco, berättar Sofia.

En resa med variation

– Det bästa med resan var den otroliga variationen. Man fick uppleva allt ifrån storstäder till små genuina kustsamhällen, fantastiska naturupplevelser och hysterin i Hollywood. Det var faktiskt en helt perfekt mix, avslutar hon.

Sofias 5 måsten längs Highway 1:


1. Vyerna i Big Sur
Missa inte de fantastiska vyerna i Big Surområdet! Vid Hurricain Point kan man stå länge och bara njuta den storslagna utsikten över bergen som möter havet.

2. Restaurangen Rocky Point
Rocky Point ligger på en klippa ovanför Hurricain Point. Här kan du äta med endast en fönstervägg mellan dig och havet. På sommaren har dom även en stor utomhusterrass.

3. Enorma Hearst Castle
Högt uppe på berget i närheten av San Simeon ligger Hearst Castle, den amerikanska tidningskungen William Randolph Hearsts enorma medelhavsinpirerade palats. I dag är byggnaderna som utgör det mäktiga palatset stämplade som nationellt minnesmärke och är en av Kaliforniens största sevärdheter. Här finns inte mindre än 56 sovrum, 61 badrum, 19 vardagsrum och världens största privata zoo.

4. Pizza i Morro Bay
Stanna och käka en äkta amerikansk pizza i fiskarbyn Morro Bay. Här fick vi amerikansk pizza när den är som bäst: stor, tjock, fluffig och fräsch! Det fanns fem eller sex olika storlekar, vi testade “small” och det räckte gott och väl!

5. Santa Barbara
Strosa bland butiker och restauranger på Stage Street. Fortsätt sedan ner till piren i hamnen och promenera längs den fina strandpromenaden.

Sofias roadtrip-tips:

1. Ha ordentligt med tid. Vill du stanna varje tionde minut – så gör det!
2. Se till att ha fulladdade batterier i kameran och gott om plats på minneskortet! Vyerna får en att knäppa loss!
3. Det är ingen vägbelysning längs Highway 1. Tänk på att stanna till någonstans innan det blir helt mörkt.
4. Boka hyrbil via en agent i Sverige om du vill ha koll på de totala kostnaderna. Uthyrningsfirmorna i USA lockar med billiga utgångspriser, men det tillkommer ofta så många kostnader att det är omöjligt att veta vad priset blir i slutändan. Kolla noggrant att du får en tillräckligt bra försäkring.
5. Under lågsäsong behöver du inte boka boende lång tid i förväg. Vi hade kollat upp några schyssta alternativ, men det var skönt att kunna vara flexibel. Hittar man en liten pärla kanske man vill stanna nån dag extra. Då är det skönt att inte ha låst upp sig med hotellbokningar.

Nyfiken på USA? Här hittar du allt på ett ställe.

USA

Monument Valley
1 / 30
Surfing Hawaii/Oahu/North Shore
2 / 30
Vägen ovanför molnen!
8 / 30
Grand Canyon grandview trail
10 / 30
Högst upp på Empire State Building
11 / 30
Avkoppling på Waikuloa Resort, Big Island, Hawaii
12 / 30
Waikiki beach Honolulu
13 / 30
Utsikt längs med Highway 1
14 / 30
New York New York i Las Vegas
15 / 30
Kärleken i Brooklyn
18 / 30
Zions friska grönska och klara källa
22 / 30
Upper Antelope Canyon
23 / 30
Monument Valley i skymningen
24 / 30
Nära John Ford´s Point i Monument Valley
25 / 30
Santa Monica Sunset
26 / 30
Stars and stripes
28 / 30
Venice Beach efter solnedgång
29 / 30