Vett och etikett på kryssningen

Khaki
Medlem sedan 2006, besökt 25 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Comstock
Foto: Creatas
Foto: Thinkstock
Foto: Jupiterimages
Det är lätt att göra pinsamma misstag när man åker på sin första kryssning. Det finns massor av oskrivna regler som du förväntas följa. Här är de åtta bästa tipsen för dig som vill veta mer om vett och etikett på kryssningar.

Många är intresserade av att åka på en spännande kryssning men har inte provat på än. Om du planerar att göra en kryssning så gäller det att du lär dig de oskrivna regler som utvecklats genom decennierna under tusentals kryssningar. Här är åtta bra tips för dig som vill veta mer om vett och etikett ombord på ett kryssningsfartyg.

Kolla bagaget – direkt

Kontrollera dina väskor så fort du fått dem levererade till din hytt. Många fartyg har flera tusen passagerare och det händer att väskorna hamnar hos fel person. Anmäl felet så fort som möjligt, både för din egen (och den riktige ägarens) skull.

Håll ordning på barnen

Det finns inte mycket som upprör andra passagerare lika mycket som ”vilda” barn. Låt inte dina barn springa omkring hur som helst ombord. Om du och din partner vill ha några timmar för er själva så är det bästa att anlita fartygets barnpassningstjänst.

Följ klädkoden om det finns en sådan

Förr i tiden så hade de flesta kryssningsfartyg rätt hårda regler för klädseln både vid de formella middagarna och aktiviteter på däck. I dag blir det allt vanligare med fri klädsel men kolla alltid om det finns klädkoder vid middagar eller vid särskilda tillfällen. Det blir pinsamt både för dig själv och dina medpassagerare om du kommer med shorts och t-shirt när de övriga har frack eller kostym.

Lyssna på säkerhetsgenomgången

Din kryssning har precis börjat och du vill börja roa dig med drinkar eller ett dopp i poolen. Därför är det kanske svårt att inte fnissa eller kolla mobilen när du måste lyssna på en säkerhetsgenomgång. Men det här är ett tillfälle då du måste lyssna och lära dig alla instruktioner. Om du skojar och skämtar under genomgången så vet de övriga att det är DU som kommer att skapa panik om det inträffar en olycka.

Välj maten snabbt i buffén

Fartygen har stora matsalar och ska servera tusentals personer flera gånger varje dag. Försök därför att välja din mat så snabbt som möjligt när du går i buffé-kön. När det står 100 personer bakom dig så är det också 100 personer som blir irriterade om du frågar personalen exakt vilka ingredienser som ingår i varje rätt.

Paxa inte stolar

Det finns bara några få solstolar vid poolen och kanske 4 000 passagerare. Paxa därför inte en solstol om du vet att du inte kommer att använda den förrän efter en utflykt eller en långlunch. Det anses inte heller okej att paxa stolar åt andra när du ska se en föreställning eller show. Du bör också vara ute i god tid till alla aktiviteter, om du reserverar ett bord och kommer en halvtimme sent så förstör du restaurangens planering.

Prata inte för högt – det är lyhört

Det är lätt att man blir högljudd om man kanske druckit några drinkar och har roligt. De flesta fartyg har rätt bra ljudisolering mellan hytterna men om du pratar högt i korridorerna eller på balkongen så kommer du att störa massor av andra passagerare.

Lämna plats åt fler

Trots att kryssningsfartyg är större än de flesta bostadskvarter så finns det också lika många passagerare ombord som det bor i en svensk stad. Du bör därför tänka på att lämna plats till dina medpassagerare när du till exempel går i de smala
hyttkorridorerna. Ofta tjänar du också tid på att inte trängas
i folkmassan som väntar på hissen, ta trappan i stället.

Nu är du redo att boka din kryssning - kolla in alla kryssningerbjudanden.