Världens största party

Maria
Medlem sedan 2007

Bild: Dreamstime
Foto: Dreamstime
Foto: mikaelh, medlem sedan 2007
2008 var råttans år och 26 januari går kineserna in i oxens år. Det firas med galna fester över hela världen.

Det kinesiska nyåret, “chūnjié kuàilè” som betyder vårfestivalen, är kinesernas allra viktigaste och största helgdag. Den inleds vid den andra nymånen efter vintersolståndet, vilket i år sker den 26 januari.

Dansande draker och fyrverkeri

Med över 1,3 miljarder människor, närmare en femtedel av jordens totala befolkning och över 40 miljoner kineser boende utomlands, är det kinesiska nyårsfirandet världens största fest!

Över hela Kina, stora delar av Asien och i alla världens Chinatowns markeras festen med dansande drakar och lejon, röda rislampor, tempelfestivaler, traditionell mat och fyrverkeri i flera dagar. I Kina firar många traditionsenligt ända fram till den femtonde dagen i det nya året.

Kinesiskt nyår runt i världen

Vill du också uppleva världens största fest? Du kan fira nyår på kinesiskt vis över hela världen. Här har du några tips:

Hong Kong
I Hong Kong firas det med parader och en spektakulär, offentlig fyrverkerishow i Tsim Sha Tsui hamnen den andra dagen på det nya året. Speciellt för firandet i Hong Kong är de ljuvliga blomstermarknaderna och templen som håller öppet dygnet runt.

San Francisco
Nyårsparaden i San Francisco är den största kinesiska paraden utanför Kina och samlar hundratusentals festglada åskådare. Flera av inslagen i paraden är något alldeles speciellt, och en favorit bland publiken är 201 Golden Dragon – här krävs ett team på över 100 personer för att bära den dansande draken längs San Franciscos gator.

London
I London blir det en officiell nyårsceremoni på Trafalgar Square den 1 februari klockan 12.00. Sedan bjuds det på en stor show med artister och akrobater från Kina. Festen avslutas med ett offentligt fyrverkeri vid Leicester Square.

Kina