Världens bästa tågresor

Rikarda
Medlem sedan 2007, besökt 24 länder

Bild: Oliver Ritz
Bild: Blue Train
Bild: Oliver Ritz
På senare år har tågresande blivit allt mer trendigt. Det beror på ökat miljömedvetande, men även på att fler inser att det är ett avslappnande sätt att resa, där du faktiskt upplever mycket under själva transporten. Här listar vi fem resor du inte ska missa.

Blue Train

Ett lyxhotell på räls som under två dagar färdas mellan Pretoria och Kapstaden i Sydafrika. Resan går genom ett vackert landskap och man gör även ett kortare stopp i guldgrävarstaden Kimberly. Man kan även köpa paketresor där Blue Train ingår, antingen upp till Bakubung Lodge vid Krügerparken, eller till Zimbali Lodge i Durban ute vid Indiska Oceanen.
Pris: Resan Pretoria-Kapstaden från cirka 8000 kronor. Då ingår nästan allt. Utom champagne.

Över Klippiga bergen

Tycker du att de 20 dagar långa resor över hela Kanada som erbjuds känns lite sega, finns kortare alternativ. Ett spännande resa är att ta tåget mellan Calgary och Vancouver. Resan tar två dagar och då hinner du korsa Klippiga bergen, övernatta i Kamloops och njuta vyerna kring Banff och Vancouver. Då får du prärie, berg och hav på 48 timmar.
Pris: Från 6000 kronor enkel väg.

Glaciärexpressen

Tåget som, via 291 broar, 91 tunnlar och ett 20033 meter högt bergspass, trafikerar sträckan St Moritz och Zermatt i Schweiz. Resan är en orgie i alpvyer och det vanligaste är att avsluta den åtta timmar långa resan i Zermatt. Här kan man kolla in chokladberget Matterhorn, vandra eller ta liften upp till det nästan 4000 meter höga Klein Matterhorn. Skidåkaren och vandraren tar ofta betydligt längre tid på sig eftersom järnvägen går genom många av Alpernas bästa skid- och vandringsområden.
Pris: Cirka 900 kronor enkel väg.

London-Paris

När man väl är i en världsmetropol kan man ju alltid passa på att besöka en till. Resan tar tre timmar och du hinner se del av England innan du dyker ner under engelska kanalen och snart glider vidare genom det böljande landskapet i norra Frankrike.
Pris: Från 700 kronor tur och retur, om du är ute i god tid.

Flåmsbana

Längs den 20 kilometer långa Flåmsbana kan du njuta av Norge i ett koncentrat, från högfjäll till djupa fjordar. Det lättaste är att ta tåget som går mellan Oslo och Bergen för att sedan hoppa av i Myrdal, där Flåmsbanan börjar. Färden ner mot Aurlandsfjorden (en arm av Sognefjorden – världens längsta fjord) tar runt en timme, men det tog de norska ingenjörerna och rallarna 20 år att färdigställa järnvägen. Pris: Runt 300 norska kronor.


Sponsrade erbjudanden:


Mer info:
Glaciärexpressen
Kanada
London-Paris
Blue Train
FlåmsbanaLär dig mer om:
Norge
Schweiz

Sydafrika

Kanada

Storbritannien
Frankrike