Världens bästa skidorter

Rikarda
Medlem sedan 2007, besökt 24 länder

Bild: Rikard Andreasson
Foto: lina74, medlem sedan 2006
Foto: emeliextrem, medlem sedan 2006
Olika skidåkare har olika krav på sin skidorter. Här listar vi sex riktigt vassa alternativ och vare sig du är carvare eller offpisträv hittar du något som passar.

Verbier

Nära den italienska gränsen i sydvästra Schweiz ligger den här lyxiga alpbyn. Liftsystemet, Fyra dalarna, är stort, effektivt och erbjuder skidåkning för alla. Här hittar du alla typer, från miljardärer i Prada till silvertejpade skibums. Ett av Alpernas bästa afterski-hak, Pub Mont Fort, ligger uppe vid liften.
Närmsta flygplats: Genève

Val d´Isère

Tillsammans med grannbyn Tignes utgör franska Val d´Isère liftsystemet Espace Killy, ett av världens största. Det här är stället för dig som gillar breda carvingpister i röd lutning och det finns några underbart långa salsgolv hela vägen från toppen och ner till dalen. Tignes är ocharmigt, men ligger mitt i backen. Val d´Isère är trevligare och har bra utbud på butiker och restauranger, men det är inte billigt.
Närmsta flygplats: Genève eller Grenoble

Chamonix

Chamonix är skidorten du ger en etta eller femma i betyg – det är kärlek eller hat. Här finns flera av världens bästa åk. Men eftersom Chamonix rykte lockar duktiga skidåkare från hela världen är det är trångt om härligheten. Det här är orten för duktiga skidåkare som gillar offpist. Kör du helst pist finns det tiotals bättre skidorter bara i Frankrike.
Närmsta flygplats: Genève

Vail

Även om den andra stora skidorten i Colorado, Aspen, är charmigare, är skidåkningen bäst i Vail. Liftsystemet kan upplevas som halvsegt, men åkningen är den bästa väster om Atlanten. På framsidan av berget finns långa, välpistade backar som gjorda för storslalom. På baksidan hittar du Back Bowls – enorma offpistområden där du njuter den fjäderlätta amerikanska lössnön. Även med en billig dollar är Vail dyrt.
Närmsta flygplats: Denver

Stranda

Långt in bland fjordarna på den norska västkusten ligger Stranda. Byn är mest känd för sin tillverkning av den nya norska nationalrätten Pizza Grandiosa, men har ett nyrenoverat liftsystem som ger stora ytor för offpist. Närheten till Atlanten gör att området får väldigt mycket snö, så prickar du ett snöfall får du offpist i världsklass. Som bonus åker du skidor med havsutsikt. Strunta i Stranda om du inte åker utanför pisterna.
Närmsta flygplats: Ålesund

St Anton

Här uppfanns den moderna slalomsvängen, men det känns även som att afterskin uppfanns här. St Anton ligger i Arlberg, ett skidområde som binder ihop flera byar i västra Österrike. Området är mycket snösäkert – här kan du åka kallsnö när det betar kor i backen på andra håll i Alperna. St Anton har 15 mil pist, så här hittar alla något.
Närmsta flygplats: Innsbruck

Sista minuten till skidåkningen:

Flyg till skidåkningen:

Skön skidåkning: