Världens 12 läskigaste åkturer

Khaki
Medlem sedan 2006, besökt 25 länder

Foto: Busch Gardens Williamsburg
Foto: Courtesy of Six Flags Magic Mountain
Foto: Stratosphere Hotel
Foto: Liseberg/Stefan Karlberg
Foto: The Giant Drop, Dreamworld, Gold Coast, Australia
Foto: Courtesy: Universal Studios Hollywood
Foto: © Copyright PortAventura
Foto: © Disney
Foto: Thorpe Park
Foto: Courtesy of Holiday Park
Foto: SeaWorld Orlando
Foto: Silver Dollar City Attractions, Branson, Missouri
Nöjesparkerna runt om i världen satsar allt mer pengar på allt högre, snabbare och galnare åkturer. Vi har letat upp de berg- och dalbanor samt andra åkturer som är något utöver det vanliga. Här är världens 12 läskigaste åkturer.

X2

Ligger: Six Flags Magic Mountain, Kalifornien, USA
Det här är en av världens mest galna berg- och dalbanor. Det som gör X2 speciell är att du inte bara åker i samma riktning som vagnen, ditt säte kan vrida dig 360 grader vilket gör att du aldrig vet åt vilket håll du är på väg. Den här typen av åktur är så speciell att den kallas 4-dimensionell. Den största nerförsbacken är 66 meter hög och lodrät (88,8 grader), här åker du dessutom i 122 km/h.

Insanity

Ligger: Stratosphere Tower, Las Vegas, USA
På åkturen Insanity spänns du fast och snurrar sedan runt i mer än 60 km/h. Om Insanity hade legat i en normal nöjespark så hade det varit en rätt trist åktur. Det som gör Insanity i Las Vegas extremt läskig är att den ligger längst upp på tornet Stratosphere. När du åker runt så skickas du ut över kanten och har marken 276 meter under dig.

Balder

Ligger: Liseberg, Göteborg
Den bästa värstingåkturen i nöjesparken Liseberg är berg- och dalbanan Balder. Den har flera gånger utsetts till den bästa träbergbanan i världen. Turen är mer än en kilometer lång och går som mest i 90 km/h. Åkturens mest skrämmande del är en backe som lutar nästan rakt ner, den lutar 70 grader.

Giant Drop

Ligger: Dreamworld, Gold Coast, Australien
Det finns inte många nöjesparker som inte har en fritt-fall-åktur men den läskigaste finns på nöjesparken Dreamworld i Australien. I Giant Drop faller du fritt i hela 115 meter vilket motsvarar ett höghus med 39 våningar. När man åker Giant Drop kommer man upp i 135 km/h och utsätts för 3,5 G-krafter.

Alpengeist

Ligger: Busch Gardens Williamsburg, Virginia, USA
Berg- och dalbanan Alpengeist börjar med en chock för den som inte är beredd när golvet plötsligt försvinner, den här åkturen gör man hängande. Alpengeist-turen är 1,1 km lång och man färdas som mest i 108 km/h. Det finns flera skrämmande loopar och svängar, ett fritt fall på 52 meter och en annan utförsbacke där man är tyngdlös i någon sekund.

Transformers - The ride 3D

Ligger: Universal Studios, Hollywood (USA) och Singapore
Det här är världens dyraste åktur, Transformers - The ride kostade 700 miljoner kronor att bygga. Här åker vagnarna inte omkring lika vilt som i normala berg- och dalbanor utan det är de jättelika bildskärmarna med 3D-effekter som är läskiga eftersom de är så realistiska. För att skrämma dig ännu mer under åkturen så blåser man varmluft på dig när något 3D-exploderar och man blåser vatten när en vattenledning 3D-förstörs.

Furius Baco

Ligger: PortAventura, Salou, Spanien
Åkturen Furius Baco är en av världens, och Europas, snabbaste med hastigheter på 135 km/h som mest. Du sitter inte i en normal vagn utan hänger i stället från en liten vinge och susar fram över vatten och andra besökare i nöjesparken.

Space Mountain: Mission 2

Ligger: Disneyland Paris, Frankrike
Den mest spännande åkturen på Disneyland är Space Mountain: Mission 2 där du skjuts ut ur en kanon i 75 km/h till 30 meters höjd. Under den 1 000 meter långa turen åker du sedan omkring i en rymdmiljö med månen, planeter och ett svart hål.

Colossus

Ligger: Thorpe Park, Chertsey, Storbritannien
I det natursköna Surrey i England ligger nöjesparken Thorpe Park. Här finns flera berg- och dalbanor men den mest extrema är Colossus som har världsrekord i loopar, här åker du upp-och-ner hela tio gånger. På en sträcka ser banan till och med ut som en korkskruv och här åker man runt, runt runt.

Expedition GeForce

Ligger: Holiday Park, Haßloch, Tyskland
Den långa berg- och dalbanan Expedition GeForce är 1,2 kilometer lång och med hastigheter på 120 km/h. Berg- och dalbanan är en av de högsta i Europa med sina 56 meter. Det är framför allt g-krafterna som är läskiga här. Som mest utsätts du för 4,5 skrämmande g-krafter men de sju gånger under turen då du utsätts för 0 g och känner dig tyngdlös är nästan ännu läskigare.

Manta

Ligger: SeaWorld Orlando, Florida, USA
Nöjesparken SeaWorld har vatten och fiskar som tema och berg- och dalbanan Manta är designad med djävulsrockan som förebild. Till och med när du står i kön kan du titta in i stora akvarier med fler än 300 olika arter av rockor. I Manta ligger du fastspänd på vagnen med både en sele och särskilda bojor för fötterna. Under åkturen passerar du bara någon meter över vattenytan i 90 km/h samtidigt som små fontäner sprutar upp vatten.

Giant Swing

Ligger: Silver Dollar City, Branson, Missouri, USA
På nöjesparken Silver Dollar City skulle en normal åktur inte passa in eftersom den har ett bondgårdstema. Därför är den svängande Giant Swing placerad i en jättelika ladugård. Du åker ut genom ladugårdsdörrarna i 60 km/h och svänger sedan tills du når 30 meters höjd. Giant Swing svängradio är hela 230 grader vilket gör att du nästan är upp-och-ner.

I Reseguidens sökmotor kan du hitta din resa:
- Flyg
- Hotell
- Fina erbjudanden för dig som gillar att vara aktiv