Världens 10 bästa skidorter

Louisewinberg
Medlem sedan 2010, besökt 32 länder

Foto: swiss-image.ch / Christof Sonderegger
Foto: alaska.org
Foto: Thinkstock
Foto: annna, medlem sedan 2006
Bild: Thinkstock
Bild: Thinkstock
Bild:
Bild: Thinkstock
Bild: Thinkstock
Bild: Thinkstock
Här hittar du allt från det skönaste pudret till den bästa afterskin. Vi listar de bästa skidorterna i världen.

Vi hjälper dig att hitta din favorit bland pudermeckan, partyställen och barnbackar.

1. Zermatt, Schweiz

Zermatt är kronjuvelen av alpernas skidorter. Orten präglas av det fantastiska berget Matterhorn och den charmiga byn ger en stämning till skidsemestern. I centrum är endast elbilar tillåtna och för att ta dig hit åker du tåg, vilket är en upplevelse i sig. Zermatt har fyra liftsystem, inklusive tillgång till system på andra sidan italienska gränsen, med sammanlagt 70 liftar och 115 pister. Här kan du njuta av vad som verkar vara ändlösa backar och sköna puderslingor.

Så tar du dig hit: Enklast är att ta flyget till Zürich eller Genève och sedan vidare med tåg. Från Zürich tar det cirka 3,5 timme med tåget och från Genève cirka 5 timmar med tåg.

2. Girdwood, Alaska

Nordamerikas rytande vildmark har ett skidparadis som ligger i den gamla guldgruveorten Girdwood, vid foten av den kända bergskedjan Chugach Mountains. Girdwood är etta på National Geographics lista över världens 25 bästa skidorter och hit åker du för offpisten och puderåkning. Sedan 70-talet har skibums vallfärdat hit, stämningen är avslappnad och de stora turisthorderna lyser med sin frånvaro. Här kommer du närmare naturen och bäst tid att åka hit är i mars, då det är ljust 12 timmar om dagen. Missa inte afterski på The Sitzmark, en klassisk bar med en bra mix av god mat, livemusik och ett skönt soldäck för en kall i solen.

Så tar du dig hit: Närmaste flygplats är den internationella flygplatsen Anchorage.

3. Chamonix, Frankrike

I skuggan av Alpernas högsta berg, Mont Blanc, ligger Chamonix och lockar allt från skibums, adrenalinjunkies, alpinister, snowboardåkare och barnfamiljer. Det finns flera liftsystem. Le Brévent och Flégère är går också under namnet “Solhyllan” för här skiner nästan alltid solen. Här har du också fantastisk utsikt över dalen och Mont Blanc. Les Grant Montets ligger utanför centrum med långa pister och bra offpist. Centrum i Chamonix är mysigt med gågator, flera restauranger och affärer. Bästa afterskin hittar du på Chambre Neuf som lockar många skandinaver med ölkannor och bra livemusik.

Så tar du dig hit: Närmaste flygplats är Genève, därifrån är det cirka en och en halv timme med buss eller bil till Chamonix.

4. Riksgränsen, Sverige

Världens nordligaste skidort ligger på hemmaplan. I Riksgränsen hittar du helt grym offpiståkning och orten passar bäst för dig som är rutinerad åkare. Om du reser med barn bör barnen kunna åka minst röda backar utan problem. Säsongen här är lång, och på vilket annat ställe kan du göra något så fantastiskt som att åka bräda i t-shirt i maj månads midnattssol? Missa inte det branta Nordalsfjället. Här kan du välja mellan olika boenden, det finns både hotell, enkla skidrum eller privat stuga. Den bästa afterskin hittar du på Grönan.

Så tar du dig hit: Om du flyger landar du i Kiruna och tar sedan transferbuss vidare till Riksgränsen. Du kan även resa hit med tåg, från Stockholm tar det 18 timmar, ett litet äventyr i sig då landskapet utanför fönstret är väldigt vackert. En annan resväg är via Oslo med flyg till Narvik och vidare med buss.

5. Fernie, Kanada

Fernie är ett paradis för äventyrsåkare. Här finns hisnande branter och du kan få skönt puder långt in på eftermiddagen. Fernie är en liten skön stad med ett charmigt centrum. Det finns bra restauranger, schysta boenden i alla prisklasser och den bästa afterskin hittar du på The Griz Bar – med akustiska band och stans bästa nachos.

Så tar du dig hit: Du flyger till närmaste flygplats som är Calgary.

6. Cortina d'Ampezzo, Italien

Italienska skidorter hamnar ofta i skuggan av populära orter i franska och österrikiska Alperna. Men Cortina d'Ampezzo är en pärla du inte får missa. Omgiven av Dolomiterna är den av många ansedd som världens vackraste skidort. Här finns 37 liftar och 74 pister. Den längsta pisten är nästan sju kilometer lång och du kan åka hit mellan december till april. Runt Cortina finns också fina längdspår för dig som vill variera utförsåkningen. Istället för afterski – ta ett glas vin på vinbaren Enoteca Cortina, som haft celebra gäster som Ernest Hemingway.

Så tar du dig hit: Närmaste flygplats är Innsbruck (Kranebitten), 6,2 mil från Cortina d'Ampezzo.

7. Niseko, Japan

Japan är ett ganska nytt skidland för oss skandinaver. Det är ett mecka för alla puderfantaster och skogsåkningen är fantastisk. Framför allt är det att snön här så torr och fin och bäst snöförhållanden är det i januari och februari. Skidområdet består av fem mindre områden där Hirafu, Annapuri och Hagashiyama är de mest kända. Liftsystemet har 48 liftar och 61 pister, men det är offpisten som är anledningen till att du åker hit. Här går du inte på afterski – när dagen är över vill du istället sjunka ner med en kall öl i en “onsen”, en varm källa omgiven av ett vackert snö- och skogslandskap.

Så tar du dig hit: Närmsta flygplats är Sapporo. Härifrån finns det transferbuss som tar cirka 2,5 timme. Det går också tåg till Kucchan där du byter till buss.

8. Kitsbühel, Österrike

Det här är en klassiker inom alpina sammanhang. Här är det pisten som gäller. Sammanlagt finns det 57 liftar och 59 pister. Det finns backar i alla svårighetsgrader. Det finns gott om flacka backar, men också några utmananade som Hahnenkamm. Säsongen här varar från december till april. Orten ligger ganska lågt, som högst 2000 meter över havet, vilket gör den ganska snökänslig. Bästa afterskin hittar du på The Hahnenkamm Pavillon.

Så tar du dig hit: Närmsta flygplats är München. Transfer med tåg tar resan cirka 2,5 timmar och kostar cirka 250 kronor per väg. Det går även transferbussar från flygplatsen tre gånger om dagen för runt 350 kronor per person, enkel resa. Du kan även flyga till Salzburg. Transfer med buss eller tåg som tar cirka två timmar och kostar runt 200 kronor per väg.

9. Jackson Hole, Wyoming

USA kan stoltsera med ännu en puderpärla. Jackson Hole är känt för sina tokiga mängder snö, genomsnittet är 11,6 meter per år. Orten lockar både barnfamiljer och offpistfantaster. Bäst passar den dig som är van skidåkare. Här finns också andra friluftsaktiviteter som längdskidåkning, hundsläde och äventyr som topplyft med helikopter. Det finns boenden för alla plånböcker. I Teton Village finns allt från hotell till lodger, lägenheter och vandrarhem. Bäst afterski hittar du på Mangy Moose Restaurant and Saloon.

Så tar du dig hit: Du landar på Jackson Hole Airport och tar dig sedan vidare med taxi, flygbuss eller hyr en bil. Det finns direktflyg från Chicago, Atlanta och Dallas.

10. Aspen, Colorado

Aspen är kändisarnas lekplats på vintern. Här kan du både kändisspotta i gondolliften och vara kung i backen. Aspen har riktigt bra skidåkning. Det finns fyra stora områden med olika karaktär. Snowmass är ett familjeområde som flera gånger röstats fram som det bästa i USA. Aspen mountain har framför allt röda och svarta pister, medan Highlands är mer blandat, en del flacka gröna, blandat med branta svarta. Buttermilk är området som passar nybörjaren med långa mjuka backar. Det passar också bra för snowboardåkaren som gillar att hoppa – här finns flera olika parker och halfpipes. Aspen är också känt för sitt “champagnepuder” – torr och fin snö. Den torra snön gör också att pisterna håller sig isfria. Bäst snö är det i januari och februari. Bäst afterski hittar du på Ajax Tavern.

Så tar du dig hit: Enklast är det att flyga till Denver från Sverige och sedan vidare med buss eller hyrbil. Det finns också resor till Aspens egna flygplats, Aspen County Airport (ASE), som ligger 15 minuter från centrum. Runt tio mil från Aspen finns även Eagle County Regional (EGE) som tar emot många inrikesflyg i USA.


Flyg till Anchorage
Flyg till KirunaFlyg till Calgary
Flyg till SapporoFlyg till MünchenFlyg till Denver