Vad händer om jag blir sjuk på resan?

Paulina
Medlem sedan 2006, besökt 24 länder

Att råka ut för en olycka eller bli sjuk utomlands är självklart inget man räknar med och ibland inget man ens tänker på kan hända. Men det kan vara bra att vara förberedd om det värsta händer. EU-kortet gör att du kan få ersättning om du blir sjuk inom EU, EES och Schweiz.

Det är många, inklusive mig själv, som inte har full koll på det där med försäkringar när man ska ut och resa. Ingår det i min hemförsäkring eller inte, vart har jag papprena till min hemförsäkring, vad behöver jag fixa inför resan och så vidare.

EU-kortet

Att beställa EU-kortet är kostnadsfritt och behöver göras minst 10 dagar innan avresa för att du ska vara säker på att det hinner komma fram. Med EU-kortet kan du få ersättning för nödvändig vård, visa upp kortet tillsammans med ID-handling för läkare och vårdpersonal så betalar du bara vanlig patientavgift. Notera att EU-kortet inte ger dig rätt till privat eller planerad vård. Kortet gäller i tre år.

Här kan du beställa EU-kortet inför din resa.

Glöm inte att kortet inte fungerar som ersättning för din försäkring, utan mer som ett komplement. Kolla alltid upp din hemförsäkring inför en resa så du vet vad som ingår.
Trevlig resa!

Läs vidare om försäkringar på resan:
- Allt du behöver veta om reseförsäkringar.