Vackra vinterhotell i Norden

Nina
Medlem sedan 2015, besökt 24 länder

Foto: Igloo Village Kakslauttanen
Foto: Valtteri Hirvonen
Foto: ICEHOTEL
Foto: ICEHOTEL
Foto: Tretopphytter.no
Foto: Tretopphytter.no
Peter Lundström / WDO
Peter Lundström / WDO
Är det något de kyliga nordiska länderna kan, så är det att skapa magisk stämning med hjälp av snö, mörker och vild natur. Vi har samlat några speciella hotell och naturupplevelser i Norden.

Kakslauttanen Arctic Resort, Finland

I Finlands Lappland finner du en igloo-by gjord av glas. Här sover du på renfällar och blickar rakt upp i den klara stjärnhimlen som breder ut sig över Lappland. Tänk att kunna se norrskenet från sängen. Du kan också bo i timmerhyttar, snöigloos eller sviter. Prova på en huskysafari, eller en rendjurssafari med de lokala samerna för att lära känna deras kultur. Jaga norrskenet, åk skidor, prova på isfiske och snöscooter, eller ta en tur på hästryggen i den vita snön. Dessutom kan du också besöka tomtens hem – vinter som sommar – där han tar emot önskelistor och där du kan mysa med varm choklad och pepparkakor.
Läs mer om hotellet här.

Jukkasjärvi Ishotell, Sverige

Det här ishotellet som ligger 200 kilometer norr om Polcirkeln är både ett hotell och en konstutställning som byggs på nytt varje år av is och snö. Om våren smälter hotellet, men om vintern kan besökarna låta sig fascineras av de detaljerade utformningsarbetena som utförs av designers från världens alla hörn. Här kan du bland annat gifta dig, åka på guidade norrskensturer, testa isskulptering, isfiske och åka hundsläde där du kan se nordens vilda djur. Du kan bo i allt från normala, varma rum i egen byggnad, till isslottets rum i alla möjliga former – ett av dem har ett animerat norrskenstak så att du får känslan av att ha Aurora Borealis dansande precis över dig.
Läs mer om hotellet här.

Trätopphytter, Norge

Kan du tänka dig något mer originellt än att sova i toppen av ett träd i Norges skogar? Åtta meter över marken, mellan trädkronorna, kan du sova i trädtoppkojor i Ringsaker. Du kan välja mellan 5 olika kojor eller hytter och det är lagom avstånd mellan varje koja. Aktiviteter som finns att göra när du är där är bland annat guidad stjärnskådning, norrsken- och nattfotosafari, hästsläde, kundspann, isfiske och ridturer.
Läs mer om hotellet här.

ION Luxury Adventure Hotel, Island

Det isländska och eko-vänliga lyxhotellet ligger endast en timme utanför Reykjavik. Den populära “Golden Circle”-rutten ligger också i närheten. Det är en 300 km landrundtur som visar öns vattenfall, gejsrar och vulkaner. ION Luxury Adventure Hotel är en utmärkt plats att se norrsken från på vintern, och här finns det norrskenssafari att delta i. Det nordisk-minimalistiska hotellet är omringat av berg och lavaslätter, och ligger nära bland annat Thingvellir National Park som är UNESCO-världsarvslistat. Hotellet har också sina egna varma källor, men vill du ta ett besök till välkända Blue Lagoon ligger det inte så långt bort. Här får du lyx och modern design i skön förening med äkta vulkansk och isbelagd natur, och du kan enkelt besöka urbana Reykjavik med sitt heta nöjesliv.
Läs mer om hotellet här.

Treehotel, Sverige

Även Sverige har några helt unika träkojor – men dessa i mer otraditionell stil än de norska. Vad säger du om att bo i en koja designad som ett gigantiskt fågelbo, eller i träkojan Mirror Cube som nästan är osynlig då den är kamouflerad av speglar? Totalt kan du välja mellan 6 olika kojor. Aktiviteter som hotellet erbjuder är bland annat ice dining, hundspann, isfiske, möte med samekulturen, skog-spa, snöscootersafari och norrskensfotografering.
Läs mer om hotellet här.

Sorrisniva Igloo Hotel, Norge

Sorrisniva Igloo Hotel är världens nordligaste ishotell. I det 2000 km stora isslottet som ligger 15 kilometer från Alta centrum, är all interiör och exteriör gjort av is och snö. Här finner du 30 sovrum, sviter, en läcker isbar, ett isgalleri och inte minst – ett vackert iskapell där man kan gifta sig. Hotellet byggs upp på nytt varje vinter med ett nytt tema för varje år. I år är temat nordiska sägner och myter. Här kan du jaga norrskenet, lära känna den samiska kulturen, köra rendjurssläde och åka på snöscooter-safari. Här är det öppet olika datum runt jul, samt från 5 januari till 3 april.
Läs mer om hotellet här.

OBS, var ute i god tid…

Det är alltid smart att vara ute i god tid och boka – ibland upp till ett år i förväg – då kapaciteten är begränsad och hotellen är väldigt populära. Se öppningsdatum och tillgänglighet på hotellens respektive hemsidor.