Utforska Greenwich

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Bild: Ellinor Thunberg
Bild: Dan Holmgren
Bild: Dan Holmgren
Bild: Thinkstock
Bild: Emirates Airline
Greenwich i sydöstra London är känt för meridianlinjen och sitt marina arv, men med OS runt knuten är stadsdelen hetare än någonsin. Gör en avstickare från centrum nästa gång du är i London – Greenwich är väl värt ett besök.

Greenwich är på många sätt supermodernt och inte minst resan dit, med det förarlösa DLR-tåget från Bank, känns väldigt high-tech. Under sommaren 2012 får stadsdelen också en ny linbana över Themsen och en egen sandstrand. Men samtidigt finns en rik historia och många äldre byggnader. Vi guidar dig till en skön mix av gammalt och nytt i Londons hetaste grannskap.

Det marina Greenwich

Greenwich ligger vid floden och själen finns i det marina arvet. Det stora klipperskeppet Cutty Sark som seglade med det brittiska ostindiska kompagniet har kastat ankar här för gott. Skeppet har genomgått ett omfattande restaureringsarbete, men nyöppnar sin utställning i slutet av april 2012. Premiärturen gick till Kina redan 1870. Missa inte heller National Maritime Museum där du kan lära dig mer om Londons marina historia.

Världsarvsmärkt park och känd linje

I Greenwich Park har du The Royal Observatory på kullen ovanför och The Royal Naval College nedanför mot floden. Hela området är världsarvsmärkt av UNESCO och från kullen har du en vacker vy över parken. Det är verkligen en mix av gammalt och nytt – de historiska byggnaderna på samma sida floden möter de moderna skyskraporna på andra sidan. Uppe på själva kullen ligger The Royal Observatory – Londons enda planetarium. Allra mest känt är det för att husera meridianlinjen. Den tänkta linjen från nord- till sydpol skiljer den östra och västra hemisfären åt och är nollpunkten för mätning av longitud. Linjen är också en markering för Greenwich Mean Time (GMT) som är utgångspunkten för världens tidszoner.

Aktuellare än någonsin med OS

Under OS blir Greenwich det perfekta området att hänga i eftersom flera tävlingar går av stapeln på plats, men det är också lätt att ta sig vidare norrut mot Stratford där OS-byn ligger. De vackra omgivningarna i Greenwich Park passar perfekt för tävlingar i en högtidlig sport som hästhoppning och dressyr och det är just det som kommer att ske här under OS. Parken är den äldsta av Londons kungliga parker och har anor från 1433. I det betydligt nyare O2 Arena, eller North Greenwich Arena som den också heter, blir det gymnastik och basket under OS. Vanligen hålls det stora konserter och evenemang i den karaktäristiska byggnaden, vars utseende påminner om en gigantisk igelkott. På utställningscentret Excel på andra sidan floden blir det bland annat grenar som boxning, judo, brottning och bordtennis. 2012 är det också premiär för Greenwichs egna citybeach, som ska bli Europas längsta konstgjorda sandstrand.

Shoppa i Greenwich

Många kommer till Greenwich för att besöka marknaden som är öppen alla dagar utom måndag. Vad som säljs här varierar lite efter veckodag, men det är allt från antiktivteter och secondhand till hantverk och konst. Dessutom finns flera olika marknadsstånd med mat och godsaker, när magen börjar kurra. I Greenwich finns också en del roliga småbutiker med inredning, presenter och kläder, flera av dem i närheten av själva marknaden. När du blir hungrig finns flera bra restauranger i centrum, så det är bara att välja och vraka.

Så bor du i Greenwich

Det finns ett par hotell och guesthouse i Greenwich, men du kan också bo i centrala eller östra London och besöka Greenwich över dagen. Det är smidigt att ta sig hit med kollektivtrafiken och det tar inte lång tid.

Ta dig till Greenwich

Du tar dig lätt till London med någon av alla direktlinjer från Sverige. Det finns flera sätt att ta sig till Greenwich, som ligger i kollektivtrafikens zon 2. Från stationen Bank i centrala London kan du ta DLR-tåget till stationerna Cutty Sark eller Greenwich. Det tar ungefär 20 minuter. Du kan också åka Jubilee Line från exempelvis Waterloo och gå av i North Greenwich, nära O2 Arena. Ett trevligt alternativ är att ta flodbåten från centrum. Den kan du exempelvis hoppa på vid Embankment där London Eye står. 2012 öppnar också en ny linbana som kopplar samman de båda flodbankerna ute i Greenwich. Den avgår från North Greenwich och kommer att gå till den nya hållplatsen Emirates Royal Docks på andra sidan.


Flyg till London

Hotell i London

Om London England

Englands huvudstad London är staden för dig som gillar puls. London passar de allra flesta med shopping i världsklass, mysiga kvarter, restauranger och massor av sevärdheter och nöjen. Närheten till Sverige är också en fördel, flyg tar cirka 2 timmar.
Matupplevelser
Historia
Konst
Kultur
Storstad
Barnvänligt
Shopping
20°
Klimat i september
En av få "gamla" bussar i trafik
1 / 44
Piccadilly Circus
4 / 44
Taxibil målad i brittiska flaggans färger.
6 / 44
Camden market
7 / 44
Sverige-Brasilien
8 / 44
London by night
9 / 44
Lutande gubbe i lurvig mössa
12 / 44
Telefonautomater
16 / 44
Street of Eternal Love
19 / 44
Vackert i London
20 / 44
Fish´n chips
22 / 44
Pubskylt på Tottenham Court road
25 / 44
The White Lion
26 / 44
Westminster Abbey
36 / 44
Canary Wharf
37 / 44
Ale, cider, meat
40 / 44
Inte utan mitt paraply
44 / 44