Utflykter – boka hemma eller på plats

Lina
Medlem sedan 2012, besökt 38 länder

Charterbolagen erbjuder utflykter på i stort sett alla destinationer. De flesta utav dem håller mycket hög standard och är specifika för just den regionen man besöker.

Eftersom utflykterna oftast är populära och bokas väldigt snabbt upp är det bra om man kan boka snarast. Är man inte ute i god tid kan det tyvärr vara så att just den utflykten du planerat att åka på redan är fullbokad. Vi jämför här för- och nackdelar med att boka utflykterna på plats eller eventuellt redan innan man lämnar Sverige.

För- och nackdelar med att boka utflykterna hemifrån

De flesta charterarrangörerna tillåter dig att boka utflykter hemifrån ett bra tag innan avresa. Detta gör du lättast på respektive arrangörs hemsida, eller eventuellt hos din resesäljare. På det här sättet kan du i lugn och ro läsa på om vad det är du vill se och göra under semestern. En stor fördel med att boka och betala utflykterna hemifrån är att det är lättare att beräkna en budget för resan. En annan fördel är att man sparar tid. Oftast bokar och betalar man sin utflykt efter ett så kallat välkomstmöte på plats på destinationen. Ibland kan det vara så många som 50 personer som vill boka utflykter av en eller i bästa fall två reseledare. Det här tar tid, och det är ofta tid som man hellre hade spenderat på stranden eller i poolen. Fördelen som kanske är den största och viktigaste är att man vet med säkerhet att man kommer att få se det man längtat efter. Risken är mycket stor, i alla fall under högsäsong, att den utflykt som du drömt om att göra redan blivit fullbokad och du får åka hem från till exempel Mexiko utan att ha sett Chichen Itza – ett måste när man besöker Mexiko. Samma sak är det med till exempel Kap Verde, här talar jag av egen erfarenhet då vi gick miste om en utflykt till den vackra och spännande ön Santiago. Detta eftersom många hade bokat upp den redan innan de ens landat på Kap Verde. Den enda nackdelen jag kan komma på med att boka i förväg är att man inte kan vara lika fri och impulsiv på plats. Skulle det dock vara så att du absolut inte kan åka med eller måste ändra dag för utflykten så brukar reseledarna på plats göra det de kan för att hjälpa till. Det kan ju dock vara så att alla utflykter är fullbokade, eller att utflykten bara avgår en gång under din resa. Oavsett så väger fördelarna upp nackdelarna i det här fallet, så mitt råd är att boka de viktigaste utflykterna hemifrån för att slippa bli besviken.

För- och nackdelar med att boka utflykterna på plats

Fördelarna med att boka alla utflykter på plats är att du kan vara lite mer impulsiv och göra det du vill när du känner för det – om det finns några platser kvar vill säga. Nackdelarna är många med att vänta, utflykterna kan vara fullbokade, det kan ta tid att boka och betala utflykterna, tid som du skulle kunna lägga på annat kul. Dessutom är det svårt att beräkna din resebudget, och du måste bära omkring på en massa kontanter eller ett fulladdat kontokort.

Kombinera de båda alternativen för en ultimat upplevelse

Självklart kan det vara så att du blir sugen på att följa med på en jeep-safari eller en shoppingtur till Las Palmas när du är på plats på resmålet. Något som du kanske inte alls trodde när du satt hemma i kalla Sverige och planerade resan. De här aktiviteterna kanske inte heller är helt avgörande för hur din upplevelse av landet kommer att vara. Därför kan man kanske riskera att de blir fullbokade och istället vara impulsiv och boka om och när du känner för det. Att redan hemifrån boka upp aktiviteter varje dag ger oftast inte heller en ultimat upplevelse. Kort sagt kan man säga, viktig upplevelse och utflykt – boka hemifrån, mindre viktig utflykt som du kan leva med att eventuellt missa – boka på plats.


Bra erbjudanden