USA skärper reglerna – igen

Maria
Medlem sedan 2007

Bild: Dreamstime
Alla som reser med visumfria pass måste registrera sig elektroniskt innan avresa.

Det innebär att alla svenskar som reser på semester eller affärsresa till USA numera inte bara måste erhålla maskinläsbart pass, utan också göra en online registrering senast tre dagar innan avresa.

Giltigt i två år

När du fyllt i det elektroniska formuläret är det giltigt i två år och gäller ett obegränsat antal resor. Formuläret är det samma som man tidigare var tvungen att fylla i ombord på planet och innehåller bland annat frågor gällande fysisk och mental hälsa, droghistoria och kriminell belastning.

Den nya ordningen har fått namnet ESTA, eller The Electronic System for Travel Authorization och berör turister från 27 länder, bland annat de flesta länder i Västeuropa. Resande från länder med visumkrav behöver inte registrera sig.

Terrorbekämpning

Syftet med den nya ordningen är ökad terrorbekämpning.
– Att få denna informationen i förväg ger oss möjlighet att avgöra hur vida en turist utan visum utgör en fara innan han eller hon anländer på amerikansk mark, säger Michael Chertoff, presstalesman vid amerikanska terrorbekämpningsdepartementet Homeland Security.

På eget ansvar

Alla resenärer ombeds därmed att fylla i de obligatoriska uppgifterna senast 72 timmar före sin avresa. I de flesta fall kommer ett godkännande inom några sekunder, men om ansökan inte blivit godkänd måste resenären vända sig till den amerikanska ambassaden.

Du har själv ansvar för att ha genomfört en godkänd elektronisk registrering senast 72 timmar före avresan. Den som inte gjort detta riskerar att inte släppas ombord på flyget eller vid immigrationen i USA.Bra att veta


– Kom i håg att alla som reser till USA måste ha maskinläsbart pass.
– Passet måste vara giltigt minimum sex månader efter avslutad resa.
– Barn kan inte längre resa visumfritt på föräldrars pass utan måste ha ett eget maskinläsbart pass. Personer utan ett giltigt maskinläsbart pass kan vänta sig böter på upp till 3300 dollar.
– Har du medborgarskap från annat land än Sverige, kolla upp så att du inkluderas i det visumfria programmet VWP, Visa Waiver Program. Annars måste du ansöka om pass vid din ambassad.


Hitta mer info:
Amerikanska ambassaden i Stockholm
ESTAs webbplats - registrering

USA

Monument Valley
1 / 30
Surfing Hawaii/Oahu/North Shore
2 / 30
Vägen ovanför molnen!
8 / 30
Grand Canyon grandview trail
10 / 30
Högst upp på Empire State Building
11 / 30
Avkoppling på Waikuloa Resort, Big Island, Hawaii
12 / 30
Waikiki beach Honolulu
13 / 30
Utsikt längs med Highway 1
14 / 30
New York New York i Las Vegas
15 / 30
Kärleken i Brooklyn
18 / 30
Zions friska grönska och klara källa
22 / 30
Upper Antelope Canyon
23 / 30
Monument Valley i skymningen
24 / 30
Nära John Ford´s Point i Monument Valley
25 / 30
Santa Monica Sunset
26 / 30
Stars and stripes
28 / 30
Venice Beach efter solnedgång
29 / 30