USA:s bästa nationalparker

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: andrew, medlem sedan 2006
Foto: andrew, medlem sedan 2006
Bild: Thinkstock
Bild: Thinkstock
Dramatiska berg, fantastiska vyer och spännande djurliv. En amerikansk roadtrip är inte komplett utan ett stopp i en nationalpark. Vi tipsar om ett gäng favoriter.

I USA finns nationalparker för alla smaker. Vi tipsar om sju populära naturupplevelser i Arizona, Kalifornien, Utah, Colorado, Florida och Wyoming. Kombinera flera eller välj den som passar dig bäst.

1. Grand Canyon National Park

Att blicka ut över Grand Canyons enorma klipplandskap står högt upp på många svenskars önskelista. Många väljer att besöka den södra delen av den populära nationalparken. Där sträcker sig de mäktiga klipporna hela 44 mil bort och ravinens djup är som mest 1,6 kilometer. Den här delen är lätt att nå med bil under alla tider på året. Las Vegas eller Flagstaff är bra utgångspunkter. Flyg gärna till Los Angeles och kombinera med Vegas.

2. Yellowstone National Park

Häftiga Yellowstone är lika stort som tre gånger Gotland och bjuder på dramatiska gejsrar, varma källor och vattenfall. Detta i kombination med ett rikt djurliv gör Yellowstone till en spännande park att besöka. Här lever exempelvis vargar, björnar och bisonoxar. Fiske är också mycket populärt. Yellowstone ligger i delstaten Wyoming i Klippiga bergen. Du tar dig lättast hit genom att flyga till Bozeman i Montana.

3. Yosemite National Park

Yosemite ligger i Kalifornien och har schyst bergsklättring, vackra vattenfall och mäktig natur. Du kan upptäcka parken exempelvis genom att vandra eller cykla och du kan också få sällskap av en egen parkguide. Hit kan du resa året om, men på våren när vattenfallen är välfyllda är det som allra vackrast här. Du kan ta dig hit genom att flyga till San Francisco, som också är en av de närmaste större städerna. Från kusten tar det bara 4 timmar till Yosemite, vilket är perfekt för dig som vill fokusera på Kalifornien under din semester.

4. Bryce Canyon National Park

Det finns flera bra nationalparker i Utah, men många menar att det är just Bryce som kammar hem flest poäng. Kanske är det de röda, vackra klippformationernas förtjänst eller så är det tack vare den sprakande stjärnhimlen. Förutsättningarna för att se stjärnor är så bra att parken till och med har en egen astronomifestival. 2012 går den av stapeln i maj, då det väntas bli solförmörkelse. Flyg till Los Angeles och kör sedan via Las Vegas för att komma till Bryce Canyon National Park. Eftersom det är drygt 9 timmars körväg passar det bra att övernatta i Vegas på vägen.

5. Monument Valley

Att upptäcka Monument Valley är som att kliva rakt in i en västernfilm. Det röda ökenlandskapet, med sina sandstensformationer är riktigt imponerande. Monument Valley ligger på gränsen mellan Utah och Arizona och ingår i Navajo Tribal Park i reservatet med samma namn. Upplev gärna dalen på hästryggen i sällskap av en guide. Denver, Las Vegas eller Flagstaff är bra utgångspunkter och du kan exempelvis flyga till Los Angeles, Phoenix eller Denver.

6. Everglades, Florida

Everglades är ett stort våtmarksområde väster om Miami i Florida. Här hittar du massa spännande djur som alligatorer, flamingos och 27 olika arter ormar (bara fyra är giftiga…) Precis som i många andra amerikanska nationalparker finns en mängd olika aktiviteter, som exempelvis båtfärder och alligatorspaning. Den våghalsige hyr en egen kanot och ger sig ut bland mangroveträden.Lättaste sättet att ta sig till Everglades är att flyga till Miami och hyra en bil.

7. Zion, Utah

Zion ligger i sydvästra Utah och är känd för sina fantastiska klippformationer och djupa sandstenskanjoner. Detta är öken och de få växterna framhäver den spännande geologin; landskapet känns som hämtat ur en cowboyfilm. Precis som i många andra amerikanska nationalparker finns en mängd aktiviteter att välja mellan, som klätterkurser, mountainbike och guidade vandringar. Det smidigaste för dig som vill besöka Zion är att flyga till Las Vegas (cirka 250 km) och hyra en bil. På så sätt kan du kombinera spel och billiga drinkar med ett magiskt ökenlandskap.

Bo på hotell eller camping

Du kan välja att besöka nationalparken över dagen och boka boende i någon närbelägen stad. Men många nationalparker har också campingplatser där du kan stanna över natten, vilket självklart är perfekt om du vill ha mer tid på plats. Avgifter och bestämmelser varierar, så kolla med repsektive park.

Ta dig hit och runt

En bra start på USA-resan är att flyga till Los Angeles, som är en bra utgångspunkt för flera av parkerna ovan. Kombinera gärna kustliv och pulserande storstäder med nationalparker för en komplett upplevelse. Det smidigaste när du vill besöka en eller flera nationalparker är att hyra bil. Du måste vara minst 21 år gammal och ha haft körkort i minst 1 år för att få hyra. Se också över vilken försäkring som ingår när du hyr, eftersom ersättningen ofta är låg i USA. Ett tillägg som ger ökat skydd kan vara bra. Ett annat tips är att skaffa ett internationellt körkort innan avresa, det underlättar vid en eventuell trafikkontroll.


Text: Ellinor Thunberg & Rikard Andreasson

Flyg till USA

Hotell i USA

USA

Monument Valley
1 / 30
Surfing Hawaii/Oahu/North Shore
2 / 30
Vägen ovanför molnen!
8 / 30
Grand Canyon grandview trail
10 / 30
Högst upp på Empire State Building
11 / 30
Avkoppling på Waikuloa Resort, Big Island, Hawaii
12 / 30
Waikiki beach Honolulu
13 / 30
Utsikt längs med Highway 1
14 / 30
New York New York i Las Vegas
15 / 30
Kärleken i Brooklyn
18 / 30
Zions friska grönska och klara källa
22 / 30
Upper Antelope Canyon
23 / 30
Monument Valley i skymningen
24 / 30
Nära John Ford´s Point i Monument Valley
25 / 30
Santa Monica Sunset
26 / 30
Stars and stripes
28 / 30
Venice Beach efter solnedgång
29 / 30