Upptäck drömmarnas Kalifornien

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: nikonian, medlem sedan 2008
Foto: mli83, medlem sedan 2007
Det är något glamouröst över Kalifornien och i den gyllene staten behöver man aldrig riskera att ha tråkigt – det finns upplevelser för alla smaker.

USA är som gjort för att bila i och Kalifornien är inget undantag. Det är lätt att ta sig runt och du kan njuta av friheten att stanna var du vill.

Mycket att se och göra

Stjärnglans, vinprovningar eller strandhäng? Oavsett vad du är sugen på finns det med största säkerhet i Kalifornien och staten känns välbekant redan från start – tack vare teve och filmer.

Det är en god idé att punkta ner några stopp som du absolut vill hinna med, och beräkna hur lång tid som behövs. Här är några schyssta förslag:

5 måsten i Kalifornien

1. Hollywood
Ja, ett besök i Hollywood är ju faktiskt ett måste. Sola dig i stjärnglans och leta svenska kändisnamn på Hollywood walk of fame. Du kommer bland annat att kunna hitta Greta Garbo och Ingrid Bergman förevigade i asfalten. En annan höjdpunkt i Hollywood är alla spännande inspelningsplatser – häng gärna med på en guidad tur på exempelvis Universal Studios eller Warner Studio.

2. Yosemite National Park
Upplev mäktiga berg och vackra dalar i en av Kaliforniens bästa nationalparker. Yosemite är mycket omtyckt bland klättrare, men det går också fint att upptäcka nationalparken till fots eller exempelvis via cykel. Du kan göra ett besök när som helst på året, men våren är en vacker tid, då det är mer tryck i vattenfallen. Se till att förboka boende om du vill övernatta.

3. Napa Valley
I Napa Valley hittar du vacker natur och riktigt många vingårdar. Perfekt för den vinintresserade eller den som bara vill komma ut på landsbygden lite! I Napa Valley kan du också avnjuta goda middagar eller slappa på spa. Passa gärna på att övernatta på ett mysigt bed and breakfast.

4. Santa Cruz
Den här strandstaden är populär bland surfare och har ett skönt läge i den norra delen av Monterey Bay. Du når staden via den vackra kustvägen Highway 1, som slingrar sig längs havet ner från San Francisco. Bara att köra längs kusten är en upplevelse i sig!

5. San Francisco
Kolla närmare på Golden Gate-bron, besök skrämmande Alcatraz och spana in de gamla hippiekvarteren Haight & Ashbury. Här finns bland annat gott om secondhandbutiker! Missa inte heller att ta en tur i en gammal spårvagn och förundras över stadens många backar.


Bra att veta för dig som vill bila i Kalifornien

- Det kan vara en god idé att skaffa ett internationellt körkort. Det underlättar bland annat vid en eventuell trafikkontroll.

- Kolla över försäkringen om du hyr bil – ofta ger de låg ersättning i USA. Du kan behöva köpa ett tillägg.

- Det är väsentligt mycket billigare med bensin i USA – du får motsvarande 1 liter för cirka 5,8 svenska kronor. (Växelkurs Forex 2009-07-16)

- Att dricka och köra är självklart olagligt precis som i Sverige – men i Kalifornien är det inte heller okej för en passagerare att dricka någonting alkoholhaltigt i bilen.

Allt om USA på ett ställe – flyg, hotell, erbjudanden och inspiration

Användbara länkar:
Discover America
Visit California
By ways


Hitta flyg till Kalifornien

[script src=“ type=”text/javascript“ charset=”utf-8“ src=”
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=afde51a0e19d4fa94ef8d9e23302faa1&site=reseguiden&javascript=1“”]Hitta hotell i Kalifornien

[script src=“ type=”text/javascript“ charset=”utf-8“ src=”
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=c0c073913006eff1a43878aa99509dc5&site=reseguiden&javascript=1“”]Mer Kalifornien på resmålssidorna:
Los Angeles
San Diego
San Francisco

USA

Monument Valley
1 / 30
Surfing Hawaii/Oahu/North Shore
2 / 30
Vägen ovanför molnen!
8 / 30
Grand Canyon grandview trail
10 / 30
Högst upp på Empire State Building
11 / 30
Avkoppling på Waikuloa Resort, Big Island, Hawaii
12 / 30
Waikiki beach Honolulu
13 / 30
Utsikt längs med Highway 1
14 / 30
New York New York i Las Vegas
15 / 30
Kärleken i Brooklyn
18 / 30
Zions friska grönska och klara källa
22 / 30
Upper Antelope Canyon
23 / 30
Monument Valley i skymningen
24 / 30
Nära John Ford´s Point i Monument Valley
25 / 30
Santa Monica Sunset
26 / 30
Stars and stripes
28 / 30
Venice Beach efter solnedgång
29 / 30