Tyskland bortom ölfest och kryddiga korvar

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Bild: JChambers, Dreamstime
Foto: karinlouise, medlem sedan 2009
Bild: Nico Maack
Bild: Dreamstime
Lågprisflygen täcker i skrivande stund upp 16 tyska städer med avgångar direkt från Sverige. Idag fokuserar vi på fem av dem och delar med oss av vad som händer mellan julmarknad och ölfest.

Det märks direkt att Tyskland är mycket större, har fler invånare och är placerat mitt i Europa. Här finns någonting för alla smaker och utbudet är stort. Idag hjälper vi dig att tänka bortom det uppenbara.

Berlin – staden som aldrig sover

Tysklands coola huvudstad behöver egentligen ingen närmare presentation. Berlin kokar av aktivitet - dygnet runt. Här finns verkligen något för alla, oavsett om du är kulturnörd, klubbkid, gourmetälskare eller shoppingfantast.

Höjdpunkter: Berlin firar tjugo år sedan murens fall och under hela året avlöser aktiviteterna varandra. Ett tips är fotoutställningen vid Checkpoint Charlie. Den 15-23 augusti går ett av sportvärldens största evenemang, Friidrotts-VM 2009, av stapeln i Berlin. Boka i tid!

Hamburg – utmanar stort

Den gamla Hansastaden överraskar besökaren med ett rikt kultur- och nattliv. Staden kallar sig inte så blygsamt “The gateway to the world” och det är i hamnen det händer, här kan du till och med gå på otippat beach party.

Höjdpunkter: Hamburgs hamnfestival går av stapeln den 8-10 maj och då firas hamnens födelsedag med festligheter i vattnet, på land och i luften. Den 2-8 juni kan den filmintresserade besöka Hamburgs Internationella kortfilmsfestival.

Missa inte heller utställningen Dialouge in the dark som pågår tillsvidare. Där kommer du, tvärtemot vad du är van vid, inte att se ett dugg! Du får däremot använda dina andra sinnen dessto mer när din synskadade guide tar dig med på ett äventyr i sin värld.

Frankfurt – bankstaden i hjärtat av Tyskland

Den mångkulturella storstaden Frankfurt är en ekonomisk huvudort och en viktig knutpunkt. På den norra sidan av floden Main trängs bankernas skyskrapor, men på den södra sidan kan du hitta riktigt gemytlig stämning. Ett besök till den gamla stan rekommenderas och längs flodbanken radar blandade museum upp sig för alla som gillar konst, arkitektur, eller film.

Höjdpunkter: I augusti månad händer det extra mycket i området längs floden. Många museum flyttar då aktiviteter och utställningar utanför dörrarna. Exakta datum är ej annonserade ännu.
Mellan den 31 Juli och den 3 Augusti firas Mainfest, den årliga festivalen som även den får flodområdet att leva upp lite extra.

München – mer än bara ompah ompah?

Staden är vida känd för sin Oktoberfest men är även väl värd ett besök under andra tider av året. Om du behöver stilla ditt behov av öl, läderhosen och ompah ompah-musik föreslår vi ett besök till klassiska ölhallen Hofbräuhaus som har serverat öl till törstiga besökare sen 1644.

Höjdpunkter: Den 23 maj infaller The long night of music med konserter i varierande genrer på 80 scener runt om i staden. 26 juni till 4 juli är det dags för Münchens filmfestival som blandar tyska och internationella filmer.

Düsseldorf – urban metropol vid Rhen

På ljumma vår- och sommarkvällar samlas lokalborna nere längs floden, slå dig gärna ner på någon av uteserveringarna. Prova ett bryggeribesök för att smaka den lokala alt-ölen, eller varför inte ta en fika på 172 meters höjd i Rhen-tornet. Mediehamnen är ett område där det satsas stort med modern arkitektur, restauranger och fik.

Höjdpunkter: Düsseldorf är den stad i Tyskland som har störst andel japanska invånare och under Japan Day den 13 juni visas allt från karate till kalligrafi på stadens gator. Mellan den 31 juli och den 3 augusti förvandlas stadens gågator till en stor ölfest. Prova öl från stora som små, lokala som internationella bryggerier.

Allt om Tyskland på ett ställe – hitta inspiration eller sök och jämför priser


Användbara länkar:
Dialouge in the dark
Kortfilmsfestivalen i Hamburg
Hamnfestivalen Hamburg
Friidrotts-VM i Berlin
Jubileum av Berlinmurens fall Visit Berlin
Filmfestival i München
Japan Day Düsseldorf

Sponsrade erbjudanden:


Hitta flyg Tyskland
[script src=“ type=”text/javascript“ charset=”utf-8“ src=”
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=9604b1bd80a9390b2be08c8d9aaf5051&site=reseguiden&javascript=1“”]Hitta hotell i Tyskland
[script src=“ type=”text/javascript“ charset=”utf-8“ src=”
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=ec390681788dc12f3d2c6175dfd192f4&site=reseguiden&javascript=1“”]