Två världar i en stad

Maria
Medlem sedan 2007

Foto: cala, medlem sedan 2006
Foto: emelie, medlem sedan 2006
Foto: leroslover, medlem sedan 2006
Foto: rolf_52, medlem sedan 2007
Tsarigrad, Bysants, Gosdantnubolis och Konstantinopel. Kärt barn har många namn, och Istanbul är mötesplatsen där öst möter väst – bokstavligt talat. Detta är nämligen den enda stad i världen som sträcker sig över två världsdelar.

Istanbuls historia är en fartsfylld berättelse, och spår av den hittar du överallt i staden – vart du än vänder dig är det något spännande att se. Uppskattar du god mat har Turkiet dessutom en matkultur som får smaklökarna att slå dubbla volter, både till frukost, lunch, middag och meze.

Massor att göra!
Reseguidens medlem Leroslover åkte till Istanbul i maj i år.
– Det finns massor att göra. Vi bodde i Sulthanamet där nästan alla sevärdheter finns. Till Blå Moskén och Agia Sophia hade vi max 10 minuter att gå.

I sitt resealbum berättar hon om alla sina upplevelser; allt från klassiska sevärdheter, shopping på Istikal Caddesi, båttur på Bosporen och utflykt till Prinsöarna i Marmarasjön.

Maten var också en upplevelse i sig.
– Vi hade spanat in en restaurang för vi ville ha en Ottomansk gryta som normalt bara serveras till 2 personer. Så gott!

Minnerna från Istanbul är många, och resan gav definitivt mersmak.
– Vi åker gärna tillbaka. Jag hoppas att Turkish Airlines börjar flyga direkt från Göteborg. Jag har skickat förfrågan till dem och när jag får svar så rapporterar jag det till er!

Se hela resealbumen här.

Blev du nyfiken på Istanbul?

Här är flera tips från Reseguidens medlemmar:

Ainodive tipsar: Vill du hitta bra restauranger till bra priser ska du ta dig till Istikal och Taksim där turkarna själva spenderar sin tid. Finns många restauranger att välja på, också på sidogator. Missa inte Nevizade Sokak, en gågata där borden står på gatan. Beställ meze och njut av kvällen!

Ett annat tips är Hamdi Et Lokantasi vid Eminönü, är rätt dyrt men god mat och superb utsikt!

En båttur på Bosporen är ett måste! Har du tid kan du åka färja över till anatoliska sidan av Istanbul till Kadiköy och kolla runt där. Annat du kan försöka hinna med är hamam t.ex. Cagaloglu som ligger i Sultanahmet-området.

Läs hela diskussionen här.

Zila tipsar: Ta båten till den asiatiska sidan. Finns en massa turer att åka på längs Bosporen. Själv valde jag att åka med den vanliga pendelbåten. Billigt och smidigt. Utanför Haga Sofia hittar du cisternerna. Rätt coola att vandra i. Klassisk musik och en massa hungriga fiskar i udda miljö.
Tycker också att haremet var värt ett besök. Ligger alldeles vid sidan om Haya Sofia.

Kimman tipsar: Gå rakt genom hela Grand Bazaar uppifrån och ner (ligger i en backe) och ut på smågatorna nedanför. Genuint, häftigt, annorlunda. Djurmarknad (blunda där), bröllopsgata, skomakargata, kastrullmakargata osv. Få turister men massa folk.

Läs hela diskussionen här.

Hitta resan till Istanbul


Flygtoppen



Hotel från 3 stjärner






Sista minuten till Turkiet