Sydamerika under 10 minuter

Teresen
Medlem sedan 2013, besökt 8 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Bas Rabeling / Shutterstock.com
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Den snötäckta bergskedjan Anderna, Amazonas regnskog, mystiska Påskön, långsträckta stränder och spännande Machu Picchu. Det finns mycket som går att förknippa med Sydamerika. Vi har valt ut det bästa av Brasilien, Argentina, Chile och Peru.

Det finns många som drömmer om Sydamerika, en underbar kontinent rik på äventyr och upplevelser. Sydamerika har många spännande resmål, vi har här valt ut fyra av de mest populära.

Sydamerika är öppet året om

Du kan egentligen åka till Sydamerika hela året om. Amazonas är bäst att besöka mellan juni och december. Åker du hit för Inkaleden är det maj till oktober som gäller. Vill du åka skidor i Anderna ska du åka hit i juli och augusti. I Chile och Argentina ligger sommaren mellan november och mars.

Boka en rundresa eller åk hit på egen hand

Det är vanligt att man bokar en rundresa för att se flera städer eller länder på samma gång i Sydamerika. Resan är arrangerad enligt förbestämt schema och du får en reseledare som följer med hela vägen och guider som delar med sig av sina hemligheter. Stora arrangörer i Sydamerika är till exempel Swanson’s, Rosa Bussarna, Kenzan Tours, Kilroy Travel och Sydamerikaexperten. Ett annat tips är att planera en egen rundresa genom att boka flyg och hotell på egen hand, planera det du vill se och kanske ta några dagar som de kommer.

Brasilien med stränder, fotboll och karneval

Det var nog många som fick upp ögonen på Brasilien förra året när fotbolls-VM gick av stapeln i Rio de Janeiro. I sommar anordnar landet dessutom OS. Förutom fotboll så är Rio de Janeiro känt för den 30 meter höga kristusstatyn som blivit landets symbol och den kända Rio-karnevalen som går av stapeln 5-9 februari 2016. Dessutom kryllar Rio av vackra stränder längs Atlantenkusten, där den berömda stranden Copacabana kanske är turisternas favorit. Ipanema ligger på topp bland lokalborna och Prainha är en perfekt surfstrand. Är du ute efter en renodlad sol- och badsemester i Sydamerikas största land så är det till Natal du ska bege dig. Vill du ha storstad ska du blicka mot São Paolo som är landets största stad. Brasilien lockar även med världens största vattenfall Iguassufallen, som ligger mellan Brailien och Argentina. Här kan du också besöka Amazonas mystiska regnskog, utgå då från Belem eller Manaus. I Brasilien pratar man portugisiska.
- Boka dina resa till Brasilien

Möt kontrasternas land Argentina

Argentina ligger i södra Sydamerika med Chile till vänster och en lång kuststräcka på östra sidan. Detta är konstrasternas land med många olika klimat och en varierande natur. Metropolen Buenos Aires är huvudstad och hör till en av Sydamerikas kanske finaste städer. Samma stad sägs även vara den rytmiska dansen tangons huvudstad. Precis som i Brasilien kan du besöka Iguassufallen i Argentina, ett vattenfall som räknas till ett av naturens egna underverk. Är du vinintresserad kan du besöka de långsträckta vinodlingarna kring Mendoza. Området kring Patagonien består av både sjöar och skog och har ett riktigt bra djurliv. Dessutom ligger Anderna här med sina snötäckta bergskedjor. I Argentina pratar invånarna spanska.
- Boka din resa till Argentina

Drick vin och upptäck naturen i Chile

Chile är världens längsta och smalaste land med Anderna i norr, kuststäderna i väst och den myllrande huvudstaden Santiago de Chile i mitten. Huvudstaden är en modern metropol i Sydamerika och lockar med höga skyskrapor, shopping, gatustånd, museum och kyrkor. Besök gärna kuststäderna Valparaíso och trädgårdsstaden Viña del Mar som lockar med sina fina stränder mot Stilla Havet. Detta är även ett land perfekt för den som gillar natur. I norra Chile hittar du saltöken i Atacama, gejsar, vulkaner och såklart Anderna. I landets södra delar ligger Puta Arenas där du kan få se pingvinkolonier. Nationalparken Torres del Paine passar för dig som vill ha en aktiv semester, här är vandringslederna otroligt bra och naturen häpnadsväckande. Eftersom Chile är känt för sina goda viner så är ett besök på en vingård att rekommendera. Ett annat känt resmål som nog det flesta känner till när man pratar om Chile är gåtfulla Påskön – 3700 kilometer från fastlandet och som bland annat lockar med de stora stenfigurerna Moais. Chilenarna talar spanska.
- Boka din resa till Chile

Peru lockar med Inkaleden och vacker natur

I Peru hittar du en av Sydamerikas mest populära turistmål – Machu Picchu och Inkaleden. Peru ligger i västra Sydamerika med fina stränder mot Stilla Havet och gränsar till bland annat Chile och Anderna i söder. När man talar om en semester i Peru så är det ofta i huvudstaden du landar, för att sedan ta dig vidare till Cusco. Och sedan går turen genom Urubambadalen med bergstoppar och dalar upp mot Machu Picchu. Ruinerna är spännande att se så glöm inte kameran – för att inte tala om utsikten härifrån. Amazonas regnskog tar sin början i Peru och för att se den utgår du från Puerto Maldonado, välj en rundtur eller en kryssning som är ett lite dyrare alternativ men definitivt värt pengarna. Titicacasjön, världens högst belägna sjö, ligger på gränsen till Bolivia och är ett annat sevärt resmål. Peru lockar även med Nazca och Nazcalinjerna som är 1500- 2000 år gamla teckningar och varma källor i Chivay. Peru är Sydamerikas tredje största land och här talar man spanska.
- Boka din resa till Peru

Smarta tips inför resan

Det är en lång flygresa till Sydamerika, ofta med flera byten så ta med leksaker om du reser med barn och en bra bok/ljudbok till dig själv. Sydamerika är en fattig kontinent så tänk på att inte ha några dyra smycken eller saker på dig. Håll koll på väskan och ta inte upp kameran vid fel tillfällen. Vaccinera dig med Twinrix i god tid före avresan (tre sprutor). Drick inte vattnet eller ät grönsaker/frukt som inte är sköljda ordentligt. Ha gärna lösa kontanter för buss och taxi. Det är dessutom ett stort plus att ha med sig någon som talar det lokala språket, som är spanska eller portugisiska.


Flyg till SydamerikaHotell i Sydamerika

Brasilien

Alexandra trivdes bra i vågorna
3 / 8
Hang-gliding Över Rio
4 / 8
Cristo Redentor
5 / 8
utsikt från jesus statyn
7 / 8
Baiha da Sanchos - numero uno i Brasilien!!
8 / 8