Sveriges kommuner går miste om turisterna

Maria
Medlem sedan 2007

Foto: tomas, medlem sedan 2004
Foto: mikaelh, medlem sedan 2007
Svenska kommuner missar miljontals tänkbara turister varje år eftersom de inte finns med på världens största resesajter. Det visar Reseguidens stora kartläggning.

– Det är pinsamt att turistbyråerna inte finns med på de stora wiki-sajterna eftersom det är helt gratis, säger Michael Blaxland, vd på Reseguiden.se

De senaste åren har det dykt upp flera så kallade “wiki”-sajter. Det är helt enkelt uppslagsverk och databaser där vem som helst kan skriva artiklar. Två av de allra största wiki-sajterna är wikipedia.org och wikitravel.org. Sajten wikipedia.org har i dag otroliga 53 miljoner besökare varje månad och mer än 1,7 miljoner artiklar.

– Det fantastiska med wikipedia är att det precis som hos på Reseguiden.se är vanligt folk som skapar innehållet, säger Michael Blaxland, vd på Reseguiden.se.

Dålig information om Sveriges kommuner

I en helt ny undersökning har Reseguiden.se kartlagt hur mycket reserelaterad information det finns på de båda engelskspråkiga sajterna wikipedia.org och wikitravel.org.

– Jag blev faktiskt lite chockad över att det fanns så lite och så dålig information om Sveriges 290 kommuner, säger Michael Blaxland.
Undersökningen visade bland annat att bara 51 kommuner fanns med på wikitravel.

På wikipedia fanns det artiklar om alla kommuner – men det fanns bara 8 kommunkartor och bara 10 hänvisningar till hotell eller boende. Den normala artikeln om en svensk kommun innehöll bara en länk till kommunen och kanske en bild på en kyrka eller en järnvägsstation. Bara hos 6 av 10 kommuner fanns det information om någon som helst sevärdhet och bara var sjätte hade länk till turistinformation. Inte helt oväntat så finns det mer och bättre information ju större kommunen är.

– Den som använder någon av de här wiki-sajterna inför sin Sverigeresa får nästan ingen hjälp alls förutom till storstäderna, säger Michael Blaxland.

Tror på kollektiv insats

– Ju viktigare den här typen av sajter blir desto fler turister kommer kommunerna att gå miste om. Att kommunens anställda själva går in och ändrar information kan däremot vara lite känsligt.

– Det smartaste är om turistbyråer uppmuntrar sina egna kommuninvånare att lägga in informationen. På Reseguiden.se delar vi varje år ut priset “Årets Turistinspiratör”. Det kanske är en idé som kommunerna kan låna, avslutar Michael Blaxland vd på Reseguiden.se

De 10 bästa kommunerna på världens största wikisajter:
Stockholm
Göteborg
Lund
Kiruna
Linköping
Falun
Alingsås
Luleå
Malmö
UmeåNågra fakta ur undersökningen:

* Sveriges sämsta kommun på wiki-sajterna är Katrineholm. Kommunen har vare sig kartor, länkar eller information om hotell.
* En annan kommun i botten på listan är Tierp. Enligt informationen på sajten så är den enda sevärdheten i hela kommunen “alkisen på torget”.
* Alla kommuner finns med på wikipedia medan bara 51 kommuner finns på wikitravel. Bara 8 av 290 kommuner har en kommunkarta på wikipedia. Bara 2 av 290 kommuner har en kommunkarta på wikitravel.
* Bara 46 av 290 kommuner har en länk till turistinformationen på wikipedia. Bara 5 av 290 kommuner har en länk till turistinformationen på wikitravel.
* Bara 10 av 290 kommuner har information om hotell eller boende på wikipedia. På wikitravel är det 30 av 290 kommuner som har boende-information.
* På wikipedia finns det information om sevärdheter eller naturupplevelser för 178 av 290 kommuner. På wikitravel är motsvarande siffra 43 av 290 kommuner.


Hitta mer info:
Sverige

Sverige

Gullholmen en sommarkväll
1 / 21
Sommar...sol...vatten...blå himmel...
2 / 21
Titt över Grundsunds sommarstugor....
4 / 21
Vitsippor i mängder.....
7 / 21
Västkusten goes California
8 / 21
Ballongflyg över Stockholm
12 / 21
Jonas i Luleälven
14 / 21
paddeltur på Vättlefjäll
15 / 21
vy mot fjällstationen
16 / 21
En stad i vatten
17 / 21
midsommarnatt på Nuoljas topp
18 / 21
...mellan Peking och Linköping....
19 / 21
Café på Stumholmen
20 / 21