Sveriges högst belägna hotell

Rikarda
Medlem sedan 2007, besökt 24 länder

Bild: Fredrik Schenholm
Bild:Fredrik Schenholm
Foto: busylizzy, medlem sedan 2006
Björkliden och Riksgränsen är välkända fjälldestinationer för många svenskar. Vad färre vet är att mitt emellan dessa, högt uppe i bergen, ligger Låktatjåkko, Sveriges högst belägna hotell. Här kan du ta en skidtur, bada bastu med utsikt över fjällen eller sätta tänderna i något som påstås vara landets bästa våfflor.

Norrskenet böljar över himlen och kylan biter i kinderna när vi gasar skotern upp för den sista backen mot Låktatjåkko fjällstation. Vi är på tur i den lappländska vintern och har beslutat att tillbringa den sista natten på Sveriges högst belägna hotell.

Tågjobbare tog tåget

Fjällanläggningarna i Björkliden byggdes från början som en rekreationsplats för anställda på SJ. Hit skulle järnvägsanställda komma för att njuta frisk fjälluft. En populär tur var att ta tåget till nästa station, för att sedan gå över fjället tillbaka till Björkliden. Men de 16 kilometrarna ansåg som lite väl långa och därför byggdes Låktatjåkko Fjällstation i ett pass ungefär halvvägs, på 1230 meters höjd.

Varm bastu och kall öl

– Bastun är varm och ölen står i kylen, säger Per Rådström, medan vi borstar av oss snön. Per är tillsammans med sin sambo ett av de två par som driver stationen. De kör fyra dygn häruppe, följt av fyra dygn nere i Björkliden.
Kring stugan finns det skidåkning, både på längden och utför. Vår plan för besöket är att gå upp på toppen bakom stugan, för att sedan åka skidor ner till järnvägsstationen i Kopparåsen, ett åk som ska vara riktigt vasst.

Enkel njutning

Våfflorna på Låkta är ett välkänt begrepp i skid- och fjällvandrarsverige, och många anser att de är landets bästa. De flesta som besöker fjällstationen kommer bara över dagen, tar en fika med våffla och kaffe, för att sedan ta skotern eller skidorna tillbaka ner mot Björkliden. Så det här är våfflor med dragningskraft.
På Låktatjåkko är livet enkelt och allt handlar om njutning: fjället, skidåkningen, våfflorna, bastun och kulinariska äventyr. Här serveras varje kväll spännande menyer med lokal tvist. Och här är det avstressat – det finns ingen teve och mobilen saknar täckning.
Efter en upptinande bastu är det dags för middag. I dag står det mazarin med Västerbottenost, rostbiff på ren och chokladtryffeltårta på menyn. Stämningen i den lilla matsalen är familjär, det är svårt att få den annorlunda med tanke på att hotellet bara har 18 sängplatser.
På morgonen är sikten dålig och vi får ställa in dagens åk mot Kopparåsen. Det får bli våfflor istället. Med hjortronsylt. Om de är bäst? Vet inte, men jag har inte smakat någon bättre.


Sverige

Gullholmen en sommarkväll
1 / 21
Sommar...sol...vatten...blå himmel...
2 / 21
Titt över Grundsunds sommarstugor....
4 / 21
Vitsippor i mängder.....
7 / 21
Västkusten goes California
8 / 21
Ballongflyg över Stockholm
12 / 21
Jonas i Luleälven
14 / 21
paddeltur på Vättlefjäll
15 / 21
vy mot fjällstationen
16 / 21
En stad i vatten
17 / 21
midsommarnatt på Nuoljas topp
18 / 21
...mellan Peking och Linköping....
19 / 21
Café på Stumholmen
20 / 21