Sri Lanka vs. Indien

Nina
Medlem sedan 2015, besökt 24 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Sri Lanka och "storebror" Indien kan verka lika på flera sätt, men det är en stor skillnad på det gröna, frodiga djurriket Sri Lanka och det färgrika och spirituella Indien. Vi guidar dig till vilket land som passar bäst för dig och vad du bör uppleva här.

Det är mer som skiljer dessa två länderna från varandra än majoriteten av buddhister vs hinduister. I Sri Lanka finner du långa, vita sandstränder, ändlösa gröna teodlingar, vattenfall, regnskog och bergslandskap. Landet är också känt för sitt rika djurliv, fascinerande kultur och sin spännande historia. I Indien kan du utforska det klassiska Indien med sina storslagna tempel, elefanter, maharadjapalats, se vilda tigrar eller praktisera yoga på ett ashram i Kerala. Vi har samlat det bästa av det bästa i varje land, så att det är enklare för dig att bestämma dig för vilket land du vill utforska.

Sri Lanka

Sri Lanka är en stor ö i Indiska Oceanen, precis utanför Indiens sydöstliga kust. Trots mycket regnskog och bergsområde, är Sri Lanka bildligt mest känt för sina sandstränder och laguner längs kusten. Landet har haft en tuff historia med inbördeskrig som nyligen tog slut, men klättrar nu på listan över populära och billiga resmål. Sri Lanka blev även korat till ett av världens mest spännande resmål av välkända Lonely Planet. Ön ligger dessutom endast en timmes flygresa från Maldiverna, resan kostar inte mycket mer än 500 kronor. Landets två officiella språk är singalesiska och tamil, men eftersom det tidigare varit en brittisk koloni är även engelska ett stort språk.

5 saker att uppleva på Sri Lanka

- Sigiriya: “Lejonets berg” finns med på UNESCO:s världsarvslista. Gå upp till toppen och beudra den vackra utsikten. Sirigiya ligger i hjärtat av landet och är Sri Lankas mest besökta attraktion.
- Besök teodlingarna i Ella: Att besöka de vackra gröna bergsområdena är ett måste på Sri Lanka. Ella är en enkel, liten bergsby där du kan kombinera bergsturer med besök till teodlingar och tefabriker. Njut av den vackra utsikten och koppla av med en varm curry-rätt högt där uppe.
- Yala nationalpark: Ta en jeepsafari i den enorma nationalparken och se bland annat leoparder, elefanter, bufflar, björnar och krokodiler på nära håll. Andra fina nationalparker där du kan uppleva djur på nära håll är bland andra Udawalawe och Minneriya.
- Kultur i Anuradhapura: Upplev kultur och religionshistoria i den UNESCO-listade staden Anuradhapura – Sri Lankas tidigare huvudstad. Här finner du arkeologiska underverk och en enorm samling av gamla tempel och religiösa minnesmärken. Bland annat Sri Maha Bodhi-trädet som sägs härstamma från Buddhas heliga bodhi-träd där han upplevde Bodhi för första gången.
- Elefanter och sköldpaddor: Elephant Orphanage Centre i Pinnewala och Elephant Transit Home Orphanage i Udawalawe är platser där du får chansen till närkontakt med elefanter som är skadade eller föräldralösa. Du kan också se sköldpaddor kläckas på flera av stränderna på Sri Lanka. Då sköldpaddorna är utrotningshotade, hjälper flera center till med tillrättaläggning för trygga platser där de kan lägga ägg och hjälper därefter sköldpaddebebisarna ut i havet. I Hikkaduwa i söder kan du också snorkla med stora havssköldpaddor.

När bör du resa hit?
Sri Lanka har ett tropiskt och varierat klimat. Inlandet kan få minusgrader, medan kustområdenas temperaturer ligger på runt 30-35 grader året om. Landet har två monsunperioder som inträffar på olika sidor av ön. Till de centrala, södra och västa delarna av landet är det bäst att åka från december till mars, medan nord- och östkusten är bäst från maj till september.

Att ta dig hit
Apollo, Ving, Solresor och Aitours har charterresor till Sri Lanka från Sverige. Reser du reguljärt kan du välja mellan flygbolag som Qatar Airways och Turkish Airlines. Räkna med minst 12 timmars resa, och minst en mellanlandning.

Praktisk reseinfo
Visum kan antingen köpas på flygplatsen vid ankomst, eller om du vill spara tid och pengar, kan du söka online om ETA (Electronical Travel Authorization) för 30 USD. Den lokala valutan är Sri Lanka Rupee, och de flesta stora hotell accepterar kredikort, annars går det även bra med kontanter. 100 Srilankiska rupee är ungefär 6 svenska kronor i dagens läge (2015-10-06)

Charter till Sri Lanka
Flyg till Sri Lanka
Populära hotell på Sri Lanka

Indien

Yogans hem, urgamla traditioner och färgsprakande sarier - Indien är en explosion för dina sinnen. Det är ett gigantiskt land som måste beökas flera gånger för att du ska hinna se allt. De flesta brukar inkludera Den gyllene triangeln i sin första resa till Indien, den består av de tre städerna New Delhi, Jaipur och Agra. Känt för bland annat det vackra palatset Taj Mahal, elefanter målade i regnbågens alla färger och den goda maten – Indien har många skatter att välja mellan.

5 saker att uppleva i Indien:

- Agra: Palatset Taj Mahal, som anses vara ett av världens sju underverk ligger i orten Agra i Indiens norra delar. Det är en av alla platser som de flesta hoppas få uppleva under sin resa till Indien. Byggt av härskaren Shah Jahan som ett minnesmärke till sin tredje fru. Namnet Taj Mahal översätts som “palatset där kronan ligger”. Passa på att se Agra-fortet medan du är här.
- Goa: Goa har en 70 kilometer lång kustlinje och är Indiens strandparadis – främst bland backpackers och hippies. Bli inte överraskad om du finner din alldeles egna strand här. Här kan du åka på djungelturer, besöka lokala marknader, se vackra tempel, bada med elefanter, snorkla, dyka och njuta av det fantastiska strandlivet i Goa.
- Yoga och välmående i Kerala: Delstaten i södra Indien med sin spirituella stämning är en av Indiens mest populära platser, och är med sina insjöar och älvar omtalat som Österns Venedig. Här finner du höga berg, åsar med massor av teodlingar, tropisk palmskog och en vacker kustlinje. Är du intresserad av hälsa och välmående är det här platsen att vara på, då du finner många spa och hälsocenter här – och de berömda ayurvedaresorten. En vistelse på ett ayurvedaresort borde vara på minst tio dagar, men gärna längre. Här får du dagliga kroppsbehandlingar med örtmedicin och specialanpassad mat, dessutom kan du träna yoga, andningsövningar och medition. Platsen anses vara yogans huvudsäte, och har också många yogaskolor – kallat ashrams – där du kan bo och få utbildning. De har också satsat på ekoturism, och du finner flera ekoturism-inspirerade landsorter här.
- Holi: Gör dig redo för en färgexplosion – bokstavligt talat! Om du har sådan tur att du är här i mars, är den färgsprakande Hindu-festivalen Holi något du måste uppleva. Det är en jaktlek där man sprayar färg och kastar färgpulver på varandra, dansar, festar och äter. Datumen ändras lite från år till år, så kolla upp vilka datum som gäller då du ska dit. Festivalens fokus är det goda över det onda, tillgivelse och reparation, och att fira att våren kommer.
- Japipur: Också känt som den rosa staden på grund av den rosa färgen som använts på sandstensbyggnaderna i den gamla stadsdelen. Stadens äldsta del är omringad av murar med Maharaja-palatset i centrum. Besök också det vackra spegelpalatset. Jaipur är en bra utgångspunkt för att besöka de två ökenstäderna Jaisalmer och Jodhpur.

När bör du resa hit?
Högsäsong i Indien är från oktober till mars, då detta är den mest behagliga tiden att resa på för att undgå den värsta hettan, lite beroende på vilken del av Indien man besöker. Då ligger det på allt från 30 till 40 grader, medan det under sommaren kan stiga upp till hela 50 grader. Om du är ute efter en härlig strandsemester i Goa, är det som regel alltid 27-30 grader här, men för att undgå monsunvädret bör du åka dit mellan november och februari då det är mer stabilt, torrt och varmt klimat.

Att ta dig hit
Bland annat Apollo och Ving har charterresor till Goa. Annars har flygbolagen Ethiad och Emirates flygresor till Indiens storstäder med endast en mellanlandning.

Praktisk reseinfo
Visum till Indien måste ansökas elektroniskt innan avresa och kostar 62 USD. Du måste ansöka om visum tidigast 30 dagar och senast 5 dagar innan avresa. Det är viktigt att endast dricka vatten på flaska, och använd helst även flaskvatten när du borstar tänderna för att undvika att bli sjuk. 100 indiska rupee motsvarar idag cirka 13 kronor.

Charter till Indien
Flyg till Indien
Populära hotell i Indien


Charter till Sri LankaCharter till Indien