Sommarweekend i Sverige

Lina
Medlem sedan 2012, besökt 38 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Sommarsverige har underbara platser att erbjuda. När omröstningen till Årets Sommarstad stod klar fanns städer som Härnösand, Visby och Åhus med på listan.

Årets Sommarstad blev, som vi skrivit tidigare, Kalmar tätt följt av bland annat Halmstad. Längre ner på listan fanns andra intressanta städer som erbjuder allt från medeltidsmurar till fina sandstränder. Här har vi valt ut 3 av våra favoriter som vi vill dela med oss av.

Visby – medeltidsmur, tornerspel och Pippi

Staden som kallas “rosornas och ruinernas stad” är en av landets charmigaste och finaste städer. Visby är även en av Skandinaviens bäst bevarade medeltidsstäder och med på Unesco:s världsarvslista. När badlusten sätter in finns det lite olika alternativ att välja mellan; Kallbadhuset som har en liten sandstrand och badbrygga, Norderstrand med minigolf och gungor eller Snäck med sin fina sand som under sommarmånaderna erbjuder en populär after beach. För en upplevelse utöver det vanliga, besök staden och ön under vecka 32, då medeltidsveckan tar dig med tillbaka till 1361 med allt vad det innebär. Se till att boka färja och boende i god tid, då det är många människor som vallfärdar till Visby just under den här veckan. Gillar barnen Pippi och hennes vänner är ett besök till Kneippbyn ett måste. Endast tre kilometer söder om Visby får ni uppleva Villa Villerkulla och allt annat från filmerna och böckerna. Definitivt en höjdpunkt för barnen! Visby är en av Sveriges krogtätaste städer. Några restaurangfavoriter är Surfers, Amarillo, Kitchen & Table, Bolaget och Bakfickan. Bra boenden är Clarion Hotel Wisby, Hotell S:t Clemens och Scandic Visby.
Läs mer om Visby och boka till exempel boende här.

Härnösand – en av Höga kustens pärlor

I Sveriges fjärde mest populära sommarstad åker du som är mellan 7 och 19 år gratis på stadens bussar (gäller dock ej linje 100) under sommarlovet. Om solen skiner och det är varmt vill du säkert ta ett svalkande dopp. Här kan du välja mellan ett dopp i havet eller i en av insjöarna i närheten. Det mest populära havsbadet är Smitingen med en stor sandstrand, glasskiosk och långgrunt vatten. Andra fina havsbad är Sälstens bad och Svartvik. Föredrar du att bada i en sjö kan du välja mellan bland annat Brånsviken och Grötsjön. Gillar du när det händer roliga saker ska du skriva in 17-18 juli i kalendern. Då är det stadfest med artister som Måns Zelmerlöw, Zara Larsson och Samir & Viktor. Under juli och augusti erbjuds stadsvandringar där du får veta mer om Härnösands historia och nutid, byggnader och miljöer. När du sedan stupar i säng framåt kvällskvisten passar Bed & Breakfast Sjögården, First Hotel Stadt och Bed & Breakfast Östanbäcken utmärkt.
Läs mer om Härnösand och boka till exempel boende här.

Åhus – milslånga sandstränder och smala, slingrande gator

Få mindre städer i Sverige har så mycket att erbjuda som Åhus. Här finns några av landets finaste sandstränder, smala medeltida gator och en glasskiosk på torget som gör sina egna våffelstrutar. Åhus är även känt för Europas största beachhandbollsturnering som arrangeras här, samt sin visfestival och att det välkända varumärket Absolut Vodka har sitt ursprung härifrån. För att återgå till stränderna finns det flera att välja på; Täppetstranden, Äspet och Furuboda. Alla erbjuder finkornig sandstrand, svalkande hav och långgrunda bad. Perfekt för såväl kärleksparet som barnfamiljen. Gillar du shopping finns det gott om butiker, som till exempel House of Mi och Torget 11 Vintage & Secondhand. Dessutom finns en populär sommaroutlet som pågår mellan 9 och 11 juli. När hungern tar över rekommenderas ett besök på den nya franska restaurangen Le Bardo som serverar Medelhavsmat och viner. Bor gör du på camping, vandrarhem eller på något av alla hotell eller gästgivaregårdar. På Åhus Seaside finns flera rum med härlig havsutsikt.
Läs mer om Åhus och boka till exempel boende här.

Sverige

Gullholmen en sommarkväll
1 / 21
Sommar...sol...vatten...blå himmel...
2 / 21
Titt över Grundsunds sommarstugor....
4 / 21
Vitsippor i mängder.....
7 / 21
Västkusten goes California
8 / 21
Ballongflyg över Stockholm
12 / 21
Jonas i Luleälven
14 / 21
paddeltur på Vättlefjäll
15 / 21
vy mot fjällstationen
16 / 21
En stad i vatten
17 / 21
midsommarnatt på Nuoljas topp
18 / 21
...mellan Peking och Linköping....
19 / 21
Café på Stumholmen
20 / 21