Sommarens hetaste charternyheter

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: treb, medlem sedan 2007
Bild: Joakim Borén
Turkiet var populärt redan förra sommaren och inför 2010 satsar flera charterbolag stort. Här berättar vi om de nya charterorterna och andra heta nyheter.

Turkiet-trenden som märktes redan under sommaren 2009 ser ut att hålla i sig. I år presenteras en rad nya orter, hotell och koncept i semesterlandet. Andra starka trender för det nya året är fler inrikesavgångar och koncepthotell.

Turkiet är hett

Ving är det charterbolag som startar flest nya resmål i Turkiet inför sommaren. De lanserar tre nyheter på kusten söder om Antalya: Kemer, Beldibi och Camyuva.

Men det är inte bara Ving som satsar på Turkiet – även Fritidsresor ökar sitt program i landet och öppnar en ny ort: Cesme som ligger på en halvö utanför Izmir i västra Turkiet. På fyra orter öppnar också den nya sortens badhotell Splash: Ölüdeniz, Manavgat, Kusadasi och Belek. Apollos nyhet i Turkiet är möjligheten att kombinera grekiska ön Kos med ett besök i närbelägna Bodrum.

Fler nya inrikesavgångar

Många bolag satsar på fler avgångar från mindre flygplatser lagom till sommaren. Turkietresor utökar med Luleå flygplats och Ving börjar flyga direkt till Turkiet även från Kiruna och Ronneby. Dessutom utökas antalet avgångar med Ving från Kalmar, Karlstad och Visby.

– Sommaren 2009 flög Ving från 17 olika flygplatser och nu vill ge ännu fler chansen att ha nära till flyget, därför kan Vings kunder välja på 20 olika avreseorter i Sverige, inklusive Köpenhamn, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Fritidsresor har också nya regionala flygplatser för året, bland dessa finns Visby och Östersund och dessutom utökas antalet avgångar från flera orter, bland annat får Kalmar förstärkning med två avresor till Bulgarien. Apollo hänger också på och släpper bland annat en direktlinje mellan Växjö och Tunisien.

Hotellet blir allt viktigare

Inför sommaren satsas det mycket på all inclusive-hotell, men också nya koncept av olika slag. Fritidsresor lockar med allt ifrån ekologiska olivlundar till boende i ett gammalt tonfiskkooperativ i Alanya. Konceptet kallas Blue Uniqe och omfattar 21 nya hotell som erbjuder det lilla extra. Det kan handla om allt ifrån en speciell historik, till kända gäster eller orginell inredning.

– Vår längtan efter det genuina, gärna med en egen berättelse, har smittat av sig på resandet, menar Lottie Knutson på Fritidsresor.

Solresor har också nyheter i boendeform, som bland annat innefattar privata lyxlägenheter på Malta och egna villor på Kreta. Nazar som fokuserar på lyxiga all inclusive-semestrar i Turkiet hakar också på trenden med koncepthotell; nyheter för året är bland annat ridsemester i Kemer och hotell med egen seglarklubb utanför Alanya.

Fler sommarnyheter 2010

Grekland: Santorini och Leros med Solresor respektive Apollo.
Italien: Syditalien/Kalabrien med Solresor och tågcharter till den Italienska Rivieran (Alassio och Pietra Ligure) med Fritidsresor.
Spanien: Ny tusenkvadrats sport- och familjeanläggning: Playitas, på Fuerteventura med Apollo.
Korsika: Besök kulturveckorna i Ile Rousse med Langley, vinprovning, stadsvandringar med mera.
Egypten: Sharm el Sheik och Dahab på sommaren med Apollo. Fritidsresor flyger direkt till Almaza Bay.
Tunisien: Både Fritidsresor och Apollo utökar. Fritidsresor startar bland annat resor till Djerba.

Vill du inte vänta till sommaren? Res nu: