Sommarens bästa weekendstäder

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: sallskapet, medlem sedan 2008
En sommarweekend ska gärna gå till en storstad med en skön kombination av nöjen, kultur, kanske lite shopping och givetvis många gröna oaser eller närheten till stränder. Vi tipsar om fem favoriter.

Vi har utgått från de mest sökta orterna i maj månad på Reseguiden.se, och listar fem sköna weekendstäder inför sommaren. Priserna varierar, och våra exempel startar på strax över 2000 kronor för en långweekend.

1. Weekendfavoriten Barcelona

Barcelona är en omåttligt populär weekendstad och det är lätt att se varför. Varva lite sightseeing bland stadens spännande byggnader med svalkande bad och tapasfrossa. Missa inte den gröna oasen Parc de la Cituadella, ett perfekt ställe för picknick. När du blir badsugen är det bara att välja och vraka bland stränderna som sträcker sig från Barceloneta och norrut.
Flyg: 1439 kronor med Ryanair.
Hotell: 660 kronor per dubbelrum och natt.
Totalt: 2429 kronor per person.

2. Alltid lika coola New York

Parkhäng, takterrasser, otroliga restauranger och stadens puls gör New York till en perfekt weekendstad även på sommaren. Den som vill lämna staden bakom sig för lite sol och bad kan välja sikta på exempelvis Jones Beach eller Coney Island. Exemplet nedan avser torsdag - söndag, men lägg gärna på ett par dagar!
Flyg: 5404 kronor med Swiss Airlines.
Hotell: 1351 kronor per dubbelrum och natt.
Totalt: 7430 kronor per person.

3. Öst möter väst i Istanbul

Istanbul är staden där två världar möts. Här kan du njuta av basarshopping, sevärdheter och i år även extra mycket kultur, då Istanbul är europeisk kulturhuvudstad. Därför är det riktigt mycket musik, dans, konst och teater på gång runt om i staden. Eftersom staden ligger vid Marmarasjön och även i närheten av Svarta Havet är det aldrig särskilt långt till vattnet. Ett exempel på nära bad är Prinsöarna i Marmarasjön.
Flyg: 3 044 kronor med Air France.
Hotell: 326 kronor per dubbelrum.
Totalt: 3 533 kronor per person.

4. Lite Riviera-lyx i Nice

Dra igång sommaren på allvar med lite Riviera-lyx. Flanera längs den långa strandpromenaden Promenade des Anglais, njut av god mat och ta en avstickare till den exklusiva shoppingen kring Place Macéna.
Flyg: 2 164 kronor med Lufthansa.
Hotell: 589 kronor per dubbelrum.
Totalt: 3047 kronor per person.

5. Sommar i charmiga Amsterdam

I stadsdelen Jordaan hittar du mycket av allt som kännetecknar Amsterdam: charmiga gator med smala lutande hus, kanaler och husbåtar. Ett populärt parkhäng är den stora Vondelpark, som är stadens gröna lunga. Avstånden i Nederländerna är inte långa och du kan lätt åka på dagsutflykt till någon annan stad eller ut till kusten.
Flyg: 2 432 kronor med Lufthansa.
Hotell: 811 kronor per natt i dubbelrum.
Totalt: 6 648 kronor per person.

Prisexemplen hämtades den 7 juni och gäller för avresa från Stockholm helgen den 1-4 juli 2010.

Flyg under tusenlappen

Boende från 3 stjärnor