Sol och sangria i Barcelona

Sannalina
Medlem sedan 2011, besökt 54 länder

En weekend i Barcelona är verkligen något extra. Här kan du kombinera storstadspuls och strandliv på ett avkopplande sätt och däremellan titta på sannerligen udda kulturella inslag. Reseguidens medlem Sanna, alias "Sannalina", ger sina bästa tips om staden.

Min upplevelse av Barca är att här finns allt. Tänk att mitt i storstaden kunna släppa shoppingkassarna, kliva i bikinin och hoppa i havet. Med fukten kvar i håret slår du dig sedan ner på en skön uteservering, gräver ner tårna i sanden och sippar på en svalkande sangria… du är ju i Barcelona.


Ta med ett par sköna skor, men ha flipflopsen beredda…

Barcelona är en av Europas mest tätbefolkade miljonstäder och trots att staden är ganska vidsträckt så trängs de flesta i de allra centralaste delarna. Det har varit så ända sedan 1800-talet när industrialismen tågade in i staden. Då bodde ca 200.000 människor innanför stadsmuren, ett område på mindre än fyra kvadratkilometer. Om vädret tillåter och ni har möjlighet och tid så ta er gärna runt i stadens olika kvarter genom att gå. Det tar sin tid men oj vilka sköna ställen jag hade missat om jag åkt taxi. Utanför de stora affärsstråken så kryllar det av roliga små butiker, outlets, mysiga kaféer och restauranger. Alla stopp man ”måste” göra bidrar såklart till att det tar sin tid men också till att det inte blir så jobbigt. Belöningen, om man siktar på havet som slutmål, är dock värd eventuella skavsår och kommande träningsvärk. Stranden och den enorma strandpromenaden är magnifik och bara den tar sin tid att göra. Gillar man inte sand mellan tårna så passar kanske marinan bättre för en välförtjänt paus efter en lång promenad. På båda ställena finns många sköna restauranger med härlig utsikt över havet, hamnen och båtarna.

Sangria & tapas

När ni sitter där på beachbaren eller hamnrestaurangen så ska ni såklart äta tapas. Var inte rädda för att testa på lite av varje. Det är relativt billigt och man får mycket mat. Tycker man inte om något så är ”förlusten” minimal och det går att kompletteringsbeställa. Det är ju en av grejerna med tapas. Man börjar med några få rätter och blir man inte mätt så tar man in några till. Är ni ett gäng så låt alla välja ett par tre rätter var och så delar alla på allt. Då får ni möjlighet att prova något ni själv kanske inte skulle beställa, jättespännande. Till tapas ska man självklart ta in en kanna svalkande sangria. Sangrian är en vinbål baserad på rött vin och som fått sitt namn efter det spanska ordet “sangre”, som betyder blod. Min erfarenhet av sangria hemma i Sverige var inte så upphetsande men ack vilken skillnad på alla de som jag fick tillfälle att dricka på plats och ställe i Barcelona. Det smakar så otroligt mycket bättre där. Om det beror på miljön eller hur den blandas får jag kanske aldrig veta. Tror dock att klimatet spelar in, vi har sällan så varmt att man upplever den fantastiska svalka och törstsläckningsförmåga sangrian har. Basen är som sagt ett rött vin tillsammans med frukt, ett bubbelvatten, kryddor och is. Vill man lyxa till det så varför inte ta in den lite ”finare” varianten gjord på cava istället för vin.

Folkliv och shopping

Barcelona är shoppingens mecka. Förutom alla sköna affärer som ligger på de mindre gatorna runt om så har vi paradgatan Las Ramblas. Den utgår ifrån marinan och här ligger fokus på de stora kedjorna och de lite finare butikerna men även om man inte har stora plånboken med sig så är Las Ramblas väl värd ett besök. Förutom all shopping finns här mycket att bara titta på, bland annat alla levande statyer. Slå er ner på en taverna med en liten sangria och titta på skådespelet kring en av statyerna. De är oerhört skickliga och kan skrämma slag på vem som helst om man inte är beredd. Eller även om man är beredd för den delen. Det är riktigt kul att se hur generade folk blir när det blir skrämda trots allt. Folklivet är fantastiskt och här finns alla typer, sorter, längder, färger, klasser och nationaliteter. Nere vid hamnen startar Las Ramlas med en klassisk torgmarknad där man bland stånden kan köpa allt från billiga souvenirer till dyrbara smycken i en härlig blandning.

Huset av ben

Där Las Ramblas tar slut bör man fortsätta gå och ta sig ett kvarter i sidled till Passeig de Gràcia. Längs med den hittar ni två av Antonio Gaudis mest berömda byggnader, Casa Mila och Casa Batllo. Casa Batllo kallas i folkmun ”huset av ben” och ligger i ett kvarter som i folkmun kallas ”det oeninga kvarteret” p g a alla olika typer av arkitektur i området.

Efter Casa Batllo, som var en renovering av en befintlig byggnad, anlitades Gaudi för det som skulle bli Casa Mila, eller stenbrottet, som huset också kallas. Fasaden saknar helt plana ytor och det finns inte två rum i huset som är lika varandra.

La Sagrada Familia

Från Passeig de Gràcia tar man med fördel tunnelbanan till någon av de två mest kända och fascinerande Gaudi-skapelserna, Park Guell och La Sagrada Familla. Vid båda kan man spendera nästan hur mycket tid som helst, de liknar ingenting annat jag har sett. När man närmar sig La Sagrada Familla blir allt nästan lite kusligt. Kyrkan tornar upp sig framför en och den västra fasaden ”passionsfasaden” med sina strikta linjer tittar liksom lite strängt ner på alla som närmar sig. Tre av fasadsidorna har eller ska få olika teman och byggandet pågår fortfarande drygt 100 år efter starten. Flera miljoner besöker basilikan varje år och det enda man kan vara helt säker på är att man lär få köa för att komma in.

Park Guëll

Då är det enklare att ta sig in i Park Guëll, en fullständig orgie i former, färger, mönster och figurer. Om ni går in i parken från baksidan så slipper ni alla jobbiga backar. Det går nämligen flertalet förnämliga rulltrappor upp till entrén. Ni kommer då in i parken uppe på höjden och via en slingrande parkväg kommer man rätt ner på den jättelika terrassen. Det är väldigt effektfullt och härifrån har man härlig utsikt över resten av parken. Det finns också en mysig taverna vid terrassen där ett glas cava-sangria kan rensa bort lite promenaddamm. Gå ut genom parken via huvudentrén och njut av alla lustiga byggnader klädda i härliga färger och mönster på vägen. Nu är det nedförsbacke tillbaka.

Eixample

Vi bodde på ett lägenhetshotell i stadsdelen Eixample. Eixample ligger helt omringad av de andra stadsdelarna och är en av de största. Den är väldigt vacker och här är relativt lugnt, inte så mycket turister. Kvarteren är väldigt mysiga och det finns fullt med små kvarterskrogar, pubar och frukostkaféer. Förutom det finns här Barcelonas bästa shopping och Barcelonas största gaycommunity, Gayxample. Eixample är också den stadsdel där Gaudi är bäst representerad och det är nära till både La Sagrada Famillia och Park Guell. Hitta gärna ett boende relativt nära Passeig de Gràcia om ni vill undvika för mycket traskande. Vill ni ha lite mys och inte så mycket röj så vik kvällarna till kvarteren i Eixample och jag lovar att ni inte blir besvikna.

Så tar du dig hit

Det går flyg från flera svenska orter till Barcelona och det går ofta att få billiga biljetter. Den internationella flygplatsen heter El Prat och ligger 12 kilometer sydväst om centrum. Det går att åka buss, tåg eller taxi in till staden. Buss tar cirka 40 minuter och kostar runt 40 svenska kronor. Tåget tar 25 minuter och kostar cirka 30 kronor. Taxi kostar runt 250 kronor. Lågprisflygen väljer ofta att flyga till den lilla flygplatsen Girona, som ligger 10 mil norr om Barcelona. Väl inne i staden tar du dig smidigt runt med tunnelbanan. En biljett gäller i en timme och kostar cirka tio svenska kronor.


Flyg till Barcelona

Populära boenden i Barcelona

Om Barcelona Spanien

Omtyckta Barcelona ligger på Spaniens östkust och erbjuder både stad och strand. Stranden Barceloneta är den största och ligger mitt i staden. I Barcelona lockar shopping, fotboll på Camp Nou, sevärdheter som Sagrada Familia och Parc Güell samt alla mysiga tapasrestauranger.
Matupplevelser
Konst
Kultur
Arkitektur
Nattliv
Sandstrand
25°
Klimat i september
21°
Badtemp i september
på väg mot himmelen
3 / 49
Champagnerian på Carrer Reina Christina
6 / 49
Sagrada Familia, Barcelona
9 / 49
Barcelonas gotiska kvarter
14 / 49
Linn älskar palmer
17 / 49
Skorstenar på La Pedrera
18 / 49
Zlatan välkomnas till Barcelona
20 / 49
Skorstenar på La Pedrera.
23 / 49
Parc Güell - Gaudí
25 / 49
Les Rambles
26 / 49
La Sagrada Familia, Barcelona 1977
27 / 49
Casa Batlló
29 / 49
tak spiran Gaudí parken
32 / 49
Utsikt över hamnområdet
34 / 49
Monument a Columbus
36 / 49
En av Gaudis skapelse...
42 / 49
Utsikt från La Sagrada Familia
43 / 49
Triumfbågen
46 / 49
Beach Bogatell
49 / 49