Söka jobb utomlands?

Lina
Medlem sedan 2012, besökt 38 länder

Foto: Thinkstock
Är du arbetssökande eller har du kanske tröttnat på ditt nuvarande jobb? Vill du vidga dina vyer och spetsa till ditt cv? Här tipsar vi om var du vänder dig för att söka jobb utomlands.

Det blir allt vanligare att söka sig utanför Sveriges gränser för att hitta drömjobbet eller för att göra något annorlunda ett tag. Reglerna för vad som gäller varierar stort beroende på om du vill jobba inom EU eller utanför. Här hjälper vi dig att hitta rätt.

Jobba i Norden

Att söka jobb och att jobba i våra grannländer är mycket enkelt. Här behövs varken arbets- eller uppehållstillstånd. Som många redan vet är det mycket populärt att jobba i Norge och tjäna ihop en slant inför en långresa eller något annat man sparar till. Varför inte gå emot strömmen och söka jobb på Island?
Här kan du läsa mer om att arbeta i Norden och även se vilka jobb som är lediga.

Jobba inom EU/EES och Schweiz

Det är faktiskt enklare än man kan tro att söka jobb inom EU/EES och Schweiz. Du behöver inte fylla i allt för många blanketter och du har en hel del rättigheter som svensk medborgare. I länkarna nedan får du all information du behöver, dessutom kan du se vilka jobb som finns lediga just nu.
Klicka på följande länkar för att läsa mer om hur du går till väga:
– europa.eu
Arbetsförmedlingen

Jobba utanför EU/EES

Vill du söka dig längre bort och jobba i till exempel USA eller Kina behövs arbetstillstånd. För information om arbetstillstånd i länder utanför EU/EES och Schweiz kontakta landets ambassad. Är du mellan 18 och 30 år och vill besöka Australien, Kanada eller Nya Zeeland tycker jag absolut att du ska ta chansen att söka tillfälligt arbetstillstånd, ett så kallat Working Holiday Visa. Det är en otroligt lärorik och spännande upplevelse som alla borde testa. Det går ockå att jobba utomlands som au-pair/nanny, ett enkelt och roligt sätt att uppleva ett annat land och en annan kultur på.
Läs mer om hur du går till väga för att söka jobb utanför EU/EES här.

WWOOF-ing och volontärarbete

Förkortningen står för World Wide Opportunities on Organic Farms och sedan 1971 kan man arbeta på organiska farmer överallt i världen i utbyte mot mat, husrum och erfarenheter. Det här är ett fantastiskt sätt att lära känna ett nytt land på, och samtidigt få nyttiga kunskaper för framtiden. Läs mer om WWOOF i världen här. Ett liknande sätt att jobba på är volontärarbete, läs mer om detta här:
inom EU/EES
utanför EU/EES, med till exempel Kilroy Travels och STA Travel

Workwide – jobb utomlands

Förutom jobb har Workwide även tjänster som till exempel en funktion för att jämföra levnadskostnader mellan orter. Samt även inspirerande och hjälpsamma artiklar för utlandssvenskar eller den som vill bli.
Läs mer om Workwide här.