Snart går jorden under...eller?

Khaki
Medlem sedan 2006, besökt 25 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Glöm julresan eller charterresan nästa sommar. Många planerar i stället vad de ska göra den 21 december – datumet då världen ska gå under enligt vissa Maya-teorier. Vi har letat upp åtta platser runt om i världen där undergången redan har inträffat en gång. Kanske är det ett perfekt resmål för dig som vill uppleva jordens undergång 2012?

Pompeji, Italien

Undergång: 79 e Kr
Den romerska staden Pompeji hade överlevt massor av jordbävningar och mindre utbrott från den närliggande vulkanen Vesuvius. Den 24 augusti år 79 fick Vesuvius ett mycket kraftigt utbrott som dödade många av stadens invånare och som täckte hela staden med ett 6 meter tjockt asktäcke. Efter utbrottet glömdes staden bort och upptäcktes inte förrän 1748. I Pompeji kan du gå omkring på gator och se mycket välbevarade hus och målningar.
Ta sig hit: Flyg till Neapel.

Santorini, Grekland

Undergång: 1600 f Kr
Ett mycket kraftigt vulkanutbrott förstörde inte bara större delen av ön Santorini i en gigantisk explosion, det ändrade också historien eftersom det gjorde att den mycket mäktiga minoiska civilisationen gick under. Ön Santorini ligger i södra delen av den grekiska övärlden och är ett populärt resmål tack vare de många vackra vita husen och de svarta lavastränderna. Många tror att utbrottet här kan ha varit förebilden för myterna om Atlantis.
Ta sig hit: Flyg till Santorini Thira National Airport.

Krakatau, Sumatra, Indonesien

Undergång: 27 augusti 1883.
I augusti 1883 inträffade en av de värsta naturkatastroferna i modern tid när vulkanen på ön Krakatau exploderade i ett utbrott som utplånade nästan hela ön. Ljudet från explosionen hördes hela 480 mil bort och en tsunami med 40 meter höga vågor dödade tusentals människor. Vulkanen är fortfarande aktiv och har bildat en ny ö, Anak Krakatau (”Krakataus barn”), som växer med 6 meter per år. Hela området ingår i dag i Ujung Kulon nationalpark och är också skyddat som ett världsarv.
Ta sig hit: Krakatua ligger i havet, ca 10 mil väster om Jakarta.

Garachico, Teneriffa, Spanien

Undergång: 1706.
Vulkanerna på Teneriffa är populära utflyktsmål för tusentals turister varje år, men de orsakar också död och elände. I maj 1706 fick vulkanen Arenas Negras på nordvästra delen av ön ett kraftigt utbrott som förstörde hela den stora hamnstaden Garachico. I dag är byn Garachico en av Teneriffas många turistorter.
Ta sig hit: Flyg till Tenerife South Airport.

Izamal, Yucatán-halvön, Mexiko

Undergång: 65 miljoner f Kr
Den en kilometer stora meteoriten som utrotade dinosaurierna för 54 miljoner år sedan träffade planeten här på nordvästra delen av Yucatán-halvön. I den mer än 18 mil stora kratern ligger städerna Chicxulub, Mérida och Izamal. Den senare staden kallas ofta för ”gula staden” på grund av de många gula byggnaderna, en av de mest sevärda är St Antonio-klostret.
Ta sig hit: Flyg till Merida.

Laki, Island

Undergång: 8 juni 1783.
På Island har det förekommit tusentals vulkanutbrott men det dödligaste inträffade i juni 1783 då 130 kratrar öppnade sig vid vulkanen Laki. Flera fontäner sprutade lava 1 400 meter upp i luften, men spydde också ut så stora mängder aska, fluor och svaveldioxid att en tjock dimma täckte både Island, England och norra Europa. Nästan all boskap och en fjärdedel av befolkningen dödades på Island.
Ta sig hit: Flyg till Reykjavik.

Coba, Mexiko

Undergång: 1150 (och kanske 2012)
Under flera hundra år var Coba en av de viktigaste Maya-städerna men efter år 600 minskade dess makt. Omkring år 1500 övergavs Coba och låg så otillgängligt mitt i djungeln att arkeologerna inte kom hit förrän på 1920-talet. Här i Coba finns den ursprungliga resta stenen med profetiorna att världen ska gå under 2012.
Ta sig hit: Flyg till Cancún.

Meggido, Israel

Undergång: 586 f Kr
Du har säkert hört talas om jordens undergång Harmagedon (eller Armageddon som det heter på engelska). I bibeln är Harmagedon platsen för den stora slutstriden mellan det onda (Satan och demonerna) och det goda (Jesus och änglarna). Platsen finns i verkligheten, staden Megiddo i norra Israel. Här bodde det människor i nästan 7 000 år tills staden övergavs år 586 f Kr. Vid utgrävningar har man upptäckt att Harmagedon inte bara gått under en gång, arkeologerna hittade rester av 20 olika förstörda städer.
Ta sig hit: Flyg till Haifa Airport, Israel.


Fler spännande resor