Skandinavisk stadskamp

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Bild: Eric Geveart, Anne-Britt Svinnset, Sokolovsky
Bild: Christian Alsing
Bild: Tatiana Edrenkina
Bild: Mikael Sjöberg
Att semestra på nära håll är riktigt trevligt och dessutom slipper du lägga så mycket tid på transporten. Här jämför vi Stockholm, Oslo och Köpenhamn i en stadskamp.

Vi ställer tre nordiska huvudstäder mot varandra och kollar var du får mest för pengarna och vad som finns att göra.

Prisbild

Hotell
När vi jämför hotellpriserna för en helg mitten i september hamnar alla tre städerna förvånansvärt lika i pris per natt. Hotellen vi jämför är tre-stjärniga och ligger centralt i respektive stad. I Stockholm hamnar priset för ett dubbelrum på 1202 kronor, i Oslo på 1028 kronor och i Köpenhamn 1199 kronor.

Valuta
Det går inte att komma ifrån att det är dyrare att äta och dricka ute i Oslo och Köpenhamn än i Stockholm. Däremot finns många bra restauranger och uteställen i alla prisklasser i samtliga städer. Att tänka på är dock att den danska kronan sjunkit nästan 10 kronor per hundralapp, sen tidigare i somras. Idag betalar du 140 svenska kronor för 100 danska. Den norska kronan ligger på 121 svenska för 100 norska (växelkurs 2009-09-01, Forex).

Att göra

Alla tre städerna ligger vid vattnet och har nära till naturen, många bra restauranger, shopping och ett brett kulturutbud. Här väljer redaktionen sina weekendfavoriter för olika ändamål.

Shoppa? Redaktionen väljer Stockholm
Det finns bra shopping med både stora kedjor och mindre butiker i både Stockholm och Köpenhamn som Oslo. Det är dock forfarande dyrare att shoppa i både Oslo och Köpenhamn än i Stockholm. Dessutom har Stockholm söndagsöppna butiker vilket gör att du kan utnyttja tiden till max. I den svenska huvudstaden hittar du stora shoppingjättar som PUB, NK, Åhléns City, Gallerian och en rad mysiga småbutiker, på bland annat Södermalm, med inredning, vintage och kläder.

Nära till naturen? Redaktionen väljer Oslo
Alla tre städerna ligger vid vattnet och har naturen runt hörnet. I Stockholm är det skärgården som lockar, i Oslo fjorden och i Köpenhamn är det kanalerna. Men Oslo är dock den av de tre städerna där naturen känns kanske närmast. På vinterhalvåret ser du ofta Oslobor med skidor på axeln på väg ut på söndagsutflykt i Nordmarka. Den som vill ha ett stadsnära grönområde för promenader kan bege sig till Frognerparken där du bland annat kan kolla in Vigelands välkända skuplturer.

Gå på museum? Redaktionen väljer Oslo
Det gott om kulturupplevelser i form av musik, opera, teater och mycket annat i alla de tre städerna. Men om du främst är på jakt efter schysta muséer så är Oslo ett bra val. Där har många muséer gratis inträde och det finns mycket att välja på. Nasjonalgalleriet, Norsk Arkitektmuseum, Filmmuseet, Norsk Tryllemuseum och Astrup Fernley Museum är exempel på musem med gratis inträde. Även Köpenhamn har en del gratismuseér, medan du i Stockholm måste betala inträde, eller investera i ett Stockholmskort.

Livsnjutning? Redaktionen väljer Köpenhamn
På andra sidan Öresund finns en gemytlig och avslappnad känsla som är lätt att älska. Om du är ute efter en avslappnande helg med mycket god mat och dryck ska du satsa på Köpenhamn. Här behöver du inte stressa och du kan njuta av smörrebröd, danska wienerbröd med choklad och kalla öl. Om du känner att den danska kronan förvisar dig till pölsemannens vagn kan du prova Madklubben, på Store Kongensgade 66 , där devisen är “gourmet till folket”. Här kan du gotta till det med tre rätter för bara 200 danska kronor.


Mer information om städerna på resmålssidorna:
Stockholm
Oslo
Köpenhamn


Tre-stjärniga hotell Stockholm

[script src=“ type=”text/javascript“ charset=”utf-8“ src=”
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=7cf5454bacfe0b108f8394e5c53231ed&site=reseguiden&javascript=1“”]Tre-stjärniga hotell Oslo

[script src=“ type=”text/javascript“ charset=”utf-8“ src=”
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=7d65040eacb2c70f68014c990d8d737d&site=reseguiden&javascript=1“”]Tre-stjärniga hotell Köpenhamn

[script src=“ type=”text/javascript“ charset=”utf-8“ src=”
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=86714300590376127d98d62f64176a50&site=reseguiden&javascript=1“”]