Publicerad 11 februari 2009

Sverige


Åre
Åre är Sveriges skidhuvudstad – här finns flest pister och den största fallhöjden. Åre har skidåkning för alla, vare sig du är tre år eller proffs. Byn är inte stor, men har restaurangutbud och nattliv som en större stad. En stor fördel med Åre är järnvägen. Det gör att boende i södra Sverige kan ta nattåget och kliva av lagom till att liften öppnar och på så sätt maxa sin helg eller vecka. Alternativet är att flyga till Östersund, en dryg timme österut.
Åre har 43 liftar, 103 nedfarter och 890 meter fallhöjd.

Tärnaby och Hemavan
Få skidområden, om något, har skapat så många åkare i världsklass som Tärnaby och Hemavan. Här finns allt från välpreparerade carvingpister till utmanande offpist. De båda byarna ligger två mil från varandra, men biljetten till bussen som går mellan orterna ingår i liftkortet.
Pisterna i Tärnaby är brantare än de i Hemavan och går ofta mer direkt i fallinjen. Därför passar Hemavan bättre för barnfamiljen, men här finns även den bästa offpisten.
Flyg till Hemavan, som har flera avgångar i veckan till Arlanda.
Tärnaby har 5 liftar, 22 nedfarter och 425 meter fallhöjd.
Hemavan har 9 liftar, 30 pister och 665 meters fallhöjd.

Vemdalen
Doldis som ligger i mittemellan storfräsarna Sälen och Åre. Här får du genuin fjällkänsla och vackra vyer över Sånfjällets branta berg. Vemdalen är egentligen tre skidorter: Björnrike, Vemdalsskalet och Klövsjö/Storhogna, och alla ingår i samma liftkort. Av dessa tre har Vemdalskalet den mest varierande skidåkningen, Björnrike är familjernas favorit och i Klövsjö/Storhogna ligger en av Sveriges bästa spaanläggningar.
Närmsta flygplats är Östersund, 12 mil från Vemdalen. Dit går det även att åka tåg.
Området har 30 liftar, 51 nedfarter 440 meter fallhöjd.

Norge


Hemsedal
Hemsedal är inte den skidort som har flest liftar, men får nog ändå räknas som landets mest kompletta. Hemsedals kombination av rejäl fallhöjd, varierat skidområde, bra kvällsliv och många bra kringaktiviteter är det ingen av de norska skidorterna som slår.
Hemsedal har 22 liftar, 49 pister och 810 meter fallhöjd.

Trysil
Tre timmar med bil från Oslo, upptryckt mot den svenska gränsen, ligger Trysil. Detta är Norge största skidort, om man räknar till antalet liftar och pister. Här har skidindustrialiseringen inte gått lika långt som i Sälen, några mil bort. Dessutom får du mer fjällkänsla och bättre fallhöjd i Trysil. En annan fördel är att detta är den norska skidort som ligger närmast för många av oss svenskar.
Trysil har 32 liftar, 65 pister och 685 meter fallhöjd

Oppdal
Oppdal ligger längs E6:an, 12 mill söder om Trondheim. Detta är en genuin norsk skidort, där det finns bra skidåkning vare sig du vill åka i backen, jämte den eller åka på platten. Den liftburna skidåkningen sker på fyra olika fjäll. Mycket av skidåkningen ligger ovanför trädgränsen och är sydvänd – perfekt för dig som vill få en snygg solbränna framåt vårkanten.
Oppdal har 17 liftar, 39 pister och 605 meter fallhöjd

Hafjell och Kvitfjell
Sugen på att testa stålkanterna i en backe där ett OS-störtlopp avgjorts? Då ska du åka till Hafjell eller Kvitfjell, några mil norr om Lillehammer och tre timmar i bil från Oslo. Här avgjordes de alpina grenarna under OS 1994 och sedan dess har skidorterna vuxit. I dag erbjuds skidåkning för hela familjen och det är bra spridning när det gäller svårighetsgraden, från ljusgrönt till toksvart. Liftkortet gäller i båda anläggningarna.
Hafjell har 15 liftar, 30 pister och 835 meter fallhöjd
Kvitfjell har 9 liftar, 21 pister och 854 meter fallhöjd


Sponsrade erbjudanden: