Skål för världens största ölfest!

Maria
Medlem sedan 2007

Bild: GNTB/Rainer Kiedrowski
Foto: viator, medlem sedan 2007
Bild: GNTB/Rainer Kiedrowski
Är du nyfiken på när, var, hur och varför? Då är det dags att plocka fram både tyrolerhatt och läderhosen och hänga med på en ölfest som heter duga.

Vad är Oktoberfest?

Den tyska ölfesten är en av världens största folkfester och hålls varje år i september och början av oktober i München i Bayern. Festens ursprung var det kungliga bröllopet mellan Ludvig I av Bayern och prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen vilket ägde rum den 12 oktober 1810.

Med anledning av festen bryggs ett särskilt oktoberfestöl som serveras i enliterskannor som kallas Maß. Det särskilda ölet får bara tillverkas av lokala bryggerier i München och serveringen sker i särskilda tält som rymmer tiotusentals gäster.

Totalt reser de lokala münchen-bryggerierna ett tiotal olika tält. Bryggeriet Hofbräu har det största öltältet som rymmer cirka 7000 sittande inomhus och 3000 utomhus. Totalt på området finns det cirka 100 000 sittplatser.

När är festen?

Festivalen inleds med en öppningsceremoni i det stora tältet Schottenhamel 19 september. Borgmästaren i Munchen kommer att knäcka den första ölkaggen – sedan flödar ölet mellan klockan 10.00 och 22.30 på veckodagar och 09.00 till 22.30 på helgen. Har du öl kvar i glaset efter halv elva – misströsta ej, tältet stänger inte förrän 23.30. Puberna “Käfer Wiesn-Schänke” och “Weinzelt” håller öppet helt till 01.00.

Vart åker jag?

Festområdet heter Theresienwiese (“die Wiesn”), en plats som förrut var en stor äng. Theresienwiese ligger i Ludwigsvorstadt-Isarvorstadt i München.

Varför heter det Oktoberfest när den hålls i september?

Den ursprungliga festen hölls i oktober. Eftersom festen blev allt större och mer populär valde man att tidigarelägga den då vädret i september är bättre och kvällarna ljusare och varmare.

Hur mycket kostar en öl?

En liter av Oktoberfestölet kommer ligga på mellan 8.30 och 8.60 euro, lite beroende på vilket tält du befinner dig i. Med dagens valuta vill det säga runt 81-84 svenska kronor.

Senaste uppdateringar på valutakursen hittar du här.

När planeras Oktoberfest för kommande år?

2010: 18 september till 3 oktober
2011: 17 september till 3 oktober
2012: 22 september till 7 oktober


Oktoberfest i siffror:
–Theresenwiese är 42 hektar stort. Själva festområdet upptar 31 hektar.
– År 2007 dracks det 6,7 miljoner liter Maß av 6,2 miljoner besökare.
– Under festen arbetar ungefär 12 000 personer.
– Oktoberfest omsätter cirka 9 miljarder kronor årligen.
– Under de två festveckorna står området för cirka 13 procent av stadens energiförbrukning.
– Det finns över 800 toaletter och pissoarer på området.

Källa: Wikipedia


Hitta mer info: oktoberfest.de

Nyfiken på München? Läs mer på resmålssidan.


Flyg till München
3-stjärniga hotell i München