Sjuk på resan – vad gör jag?

Lina
Medlem sedan 2012, besökt 38 länder

Foto: Thinkstock
Det är mycket att tänka på när det är dags att resa utomlands, så när man väl är på plats är det skönt att bara kunna koppla av och njuta. Ibland händer tyvärr saker som vi inte kan styra över, och någon i sällskapet kan hastigt insjukna och behöva läkarvård. Här hjälper vi dig med var du vänder dig och vad du ska tänka på redan innan du reser hemifrån.

Att blir sjuk hemma är aldrig kul, men att bli sjuk i ett främmande land där läkarvård, hygien och språk inte är som det man är van vid kan få vem som helst ur balans. För att du ska kunna semestra i lugn och ro och vara förberedd ifall något skulle inträffa guidar vi dig här till saker som är bra att tänka på både innan, under och efter resan.

Innan avresa – att vara förberedd minskar risken för kaos på plats

Redan innan du reser till ett annat EU-land för ett kortare besök bör du beställa ett europeiskt sjukförsäkringskort. Det här kortet ger dig rätt till akut sjukvård under tillfällig vistelse i ett EU/EES-land och du har då rätt till vård på samma villkor som de andra försäkrade i landet. Du som reser med barn, tänk på att alla barn (oavsett ålder) ska ha ett eget sjukförsäkringskort. Kortet beställer du enkelt på Försäkringskassans hemsida. I länder utanför EU/EES-området kan du ha rätt till vissa sjukförmåner under förutsättning att det är ett konventionsland som Sverige har avtal om sjukvårdsförmåner med. Kontakta Försäkringskassan för att kontrollera detta. Självklart bör du innan du ska resa även kontakta ditt försäkringsbolag för att kontrollera vad din hemförsäkring täcker. Här kan du läsa allt du behöver om reseförsäkringar.
Läs mer om vad du bör tänka på inom EU här.

Under resan – hit vänder du dig och det här betalar du

Blir du sjuk under resan, gör som hemma och ring ambulans eller uppsök läkarvård snarast. Se till att du eller någon i sällskapet kontaktar ditt försäkringsbolag och även eventuell reseledare så snart som möjligt. De vet oftast vad som gäller och exakt var du ska vända dig. Skulle du av någon anledning inte ha med ditt europeiska sjukförsäkringskort har du ändå rätt till vård. Det kan dock bli mer komplicerat med betalning och ersättning. I en nödsituation kan Försäkringskassan hjälpa till genom att faxa eller mejla ett provisoriskt intyg. I vissa fall kan du behöva betala fullt pris för vården så spara alla kvitton för att sedan kunna begära ersättning när du kommer hem. Viktigt att komma ihåg är att länderna skiljer sig åt när det gäller betalning, i vissa länder måste du betala direkt vid läkarbesöket, i andra inte. Observera även att det europeiska sjukförsäkringskortet inte täcker privat sjukvård. Se därför till att vårdpersonalen inte behandlar dig som ”privatpatient” och att de godtar det europeiska sjukförsäkringskortet.
Läs mer om vad som gäller inom EU här.

Efter resan – hit vänder du dig för eventuell ersättning

Beroende på reglerna i landet du besöker får du ibland betala och ibland inte. Om du måste betala för oplanerad vård utomlands ska du ansöka om ersättning i det landet. Om du inte har möjlighet att göra det under ditt besök, kan du ansöka om ersättning i ditt försäkringsland när du kommer hem. Återbetalningen blir i regel enklare om du visar upp ditt europeiska sjukförsäkringskort för den vårdpersonal som behandlar dig under utlandsresan. Dina kostnader ersätts enligt reglerna i det land där du fick vård. Kontakta även ditt försäkringbolag och/eller kreditkortsbolaget (till exempel VISA och Mastercard) som du betalt resan med.

Här hittar du all information du behöver för att resa tryggt >>


OBS!!!

Det europeiska sjukförsäkringskortet omfattar inte hemtransport, fjällräddning eller stöld – så se till att ha en bra reseförsäkring som täcker sådant.

Praktiska råd i packsäcken

Om du reser med familjen, reser till lite exotiska platser eller bara vill veta lite mer, så rekommenderar vi gärna boken “Handbok i resemedicin” av specialisten Rickard Ånell, legitimerad läkare med lång erfarenhet av resemedicin. Finns även som app.