Seoul – modernt möter traditionellt

Switch
Medlem sedan 2007, besökt 41 länder

Foto: switch, medlem sedan 2007
Foto: switch, medlem sedan 2007
Sirpa, eller "Switch" som hon heter på Reseguiden.se har besökt Sydkoreas huvudstad Seoul. Här delar hon med sig av sina bästa tips i den spännande metropolen.

Seoul är ett spännande resmål, en supermodern och västerländsk storstad där gammalt och nytt blandas på ett behagligt sätt. Här hittar man gamla traditionella hanok-byar sida vid sida med skyskrapor och traditionella koreanska restauranger bredvid snabbmatsrestauranger som McDonalds. Gamla palats och tempel är grannar till stora shoppingcentrum och gamla tehus ligger vägg i vägg med cocktailbarer.

Har man mer tid på sig kan man med fördel göra utflykter längre bort från huvudstaden: 70 procent av Sydkorea är bergsområden och vandring lär vara helt spektakulärt här. Dessutom finns det landsbygd och öar att utforska. Här kommer några tips på vad man kan göra i Seoul om man har några dagar på sig.

1. Besök Demilitariserade zonen (DMZ)

En heldagsutflykt till den demilitariserade zonen DMZ är verkligen att rekommendera. DMZ är en 4 kilometer bred och 250 kilometer lång buffertzon mellan Nord- och Sydkorea. Det är världens tyngst bevakade gräns med miljoner krigsberedda soldater på båda sidorna. För att komma till DMZ kör man två timmar genom ett nästan obefolkad område kantad med vakttorn och taggtråd längs Imjin River. Folket på båda sidor gränsen hoppas på att någon dag kunna återförenas med sina vänner och familjer. Många havererade återföreningsförsök har gjorts genom åren och även järnvägen är färdigbyggd ända till gränsen för den dagen man äntligen kan ta tåget hela vägen till Pyongyang. Under utflykten besöker man också ”Unification village” som ligger mitt i den demilitariserade zonen. Från DMZ-observatoriet kan man se till den nordkoreanska sidan med en kikare och strax intill observatoriet kan du gå ner cirka 200 meter i en av de tre tunnlarna som nordkoreanerna grävt, nästan hela vägen till Seoul! Tunnlarna upptäcktes av en slump under 70-80-talet. Observatoriet har också ett museum som har intressant information och material från tiden före andra världskriget och kalla krigets tid vilket DMZ är en plågsam kvarleva från. DMZ är ett historiskt och spännande utflyktsmål som man bokar via researrangören eller hotellet – du kan inte åka dit på egen hand.

2. Upptäck Gyeongbokgungs palatsområde

Palatset Gyeongbokgung som byggdes under Joseon-dynastin (1392 –1897) är ett av de fem kungliga palatsen i Seoul. Palatsets namn Gyeongbokgung, betyder “Palace of Shining Happiness”. Det stora området med vackra kungliga byggnader och parker är riktigt trevligt att promenera runt i. Här kan du beundra byggnadernas vackra sniderier, former och färger. Har du tur kan du även beskåda vaktbytet vid portarna eller ett historiskt skådespel i huvudbyggnadens tronsal. Då fylls palatsets innergård med historiskt klädda ämbetsmän och vakter. Är du intresserad av historia kan du även besöka National Folk Museum och National Palace Museum of Korea i området.

3. Shoppa och ät i Seoul

Gatan Insadong Street är nästan en kilometer lång och full av restauranger och butiker, som bland annat säljer antikviteter och hantverk. Här hittar du allt från koreansk keramik och handgjorda smycken till teserviser, kläder och kryddor. Men gatan är väldigt charmig även om du inte planerar shoppa så mycket. Ta en kopp te i något av tehusen eller en bit mat i de mysiga restaurangerna. Itaewon Street har hundratals affärer och gatusäljare. Här hittar du också allt från koreanskt hantverk, till märkeskläder från hela världen. På kvällen förvandlas området till ett nöjesdistrikt som är populärt bland amerikanska soldater på den närbelägna militärbasen. Här finns massor av restauranger och barer som serverar goda drinkar till något bättre priser än vi är vana vid. Smaskiga Margaritas hittar du till exempel på Loco Loca. På Itaewon street finns det fantastiskt bra “Korean barbecue”. Maten är god och köttet grillar man själv vid bordet, vilket är mysigt! Coex Shopping Centre är det största underjordiska shoppingcentret i Asien. Här kan man vandra i flera dagar och shoppa, äta en bit mat, gå på bio eller spela spel. Du kan också kolla in mantarockor i ett jättelikt akvarium. I matväg serveras såväl nudlar som pasta, hamburgare och dumplings. Till slut kan nämnas Yongsan Electronic Market där du kan fynda elektroniska prylar och det lönar sig att pruta. Området är enormt med över 20 byggander och 5000 affärer: kameror, iPhones, CD-spelare, DVD-spelare, TV-spel, USB-minnen – you name it!


4. Traditionellt i Bukchon Hanok Village

Mellan Gyeonbokgung-palatset, Changdeok-palatset och Jongmyo Royal Shrines tempelområdet finns Bukchon Hanok Village från Joseondynastins tid. Hanok-byar är gamla, traditionella koreanska byar med många smala gränder och vackra hus som är ungefär 600 år gamla. Bukchon Hanok-village är belägen mitt i Seoul och lyckligtvis har man förstått värdet av den gamla arkitekturen och inte jämnat husen med marken. Bland de gamla husen finns det numera kulturcentrum, museer och restauranger och turisterna kan även gå in i något av bostadshusen. De lär till stor del bebos av viktiga stadstjänstemän och lokala celebriteter.

5. Finn ro i Bongeunsa Temple

Bongeunsa templet grundades på Sudoberget av en buddistmunk år 794 och idag ligger det mittemot Coex-shoppingcentret i området Samseong-dong. I templet lagras 3 479 heliga skrifter och varje år i september går munkarna i procession och reciterar skrifterna. Tempelområdet i sig är inte speciellt stort, men det rymmer många otroligt vackra tempelbyggnader, med bonsaiträd runtomkring. Det finns också en souvenirshop om man vill ha ett minne från besöket.
Inklämt mellan höga skyskrapor och trafik hittar man faktiskt lugn och ro. Templet erbjuder “Temple Stay Program” vilket gör det möjligt för besökare att pröva på livet som munk. Ett par timmars program räcker för att nå inre ro.

Så tar du dig hit

Du kan bland annat flyga med bland annat Finnair, Lufthansa, Qatar Airways, Air China eller Turkish Airways från Stockholm till Seoul. Du byter då i exempelvis Frankfurt, Doha, Beijing eller Istanbul. Flygningen med byten tar normalt mellan 15-20 timmar. De flesta flygbolagen från Sverige flyger till Incheon International Airport. Därifrån kan du sedan exempelvis ta AREX som är snabbtåget in till centrala Seoul. Det tar cirka 45 minuter. Med taxi tar det ungefär 1 timme, men det beror på trafiken. Det är bra att veta att det finns ytterligare en internationell flygplats i Seoul: Gimpo (Kimpo) International Airport. Här landar du exempelvis när du flyger med Air China via Beijing.

Sirpa tipsar om fler länkar:
Visit Korea – för mer information om Gyeongbokgung
Coex Shopping Centre
Bukchon Hanok Village
Bongeunsa Temple

Fler av Sirpas bilder från Seoul hittar du här.

Flyg till Seoul

Hitta hotell i Seoul

Sydkorea

Populära resor från Göteborg till Sydkorea