Sagolika Rocamadour

Sannaifrankrike
Medlem sedan 2012, besökt 15 länder

Foto: sannaifrankrike, medlem sedan 2012
Rocamadour är ett av fransmännens mest besökta turistmål, men fortfarande nästan okänt för svenskar. Reseguidens medlem Sanna Elfving, alias "Sannaifrankrike", guidar till en medeltidsstad med massor att upptäcka.

Den första jag ville göra vid ankomsten till denna häpnadsväckande stad var att nypa mig i armen. Den sagolika medeltidsstaden ter sig nämligen närmast som en synvilla där den klänger sig fast mot klippväggen ovanför Alzoudalen. Det är svindlande i ordets båda bemärkelser och det är inte för inte som staden hör till ett av fransmännens egna mest besökta turistmål, trots att den ännu är helt okänd för många svenskar.

En riktig kontrast

Vill du uppleva något annorlunda och en riktig kontrast till det svenska landskapet? Den sägenomspunna medeltidsstaden Rocamadour i länet Lot i sydvästra Frankrike bjuder på intressant historia, enastående kultur, en del mystik och en utsökt gastronomi. Dessutom får du en arkitekturell upplevelse av bibliska mått – inte bara på grund av de spektakulära byggnaderna och den märkliga byggnadsplatsen utan också för att Rocamadour under 1100-talet faktiskt var det fjärde största pilgrimsmålet efter Rom, Jerusalem och Santiago de Compostella. Pilgrimsvandringarna förklaras av att det enligt legenden ska ha skett en serie mirakel i Rocamadour. År 1166 hittades en välbevarad kropp som tros ha tillhört den kristne eremiten Amadour, och det är efter honom som staden har fått sitt namn. Än i dag vallfärdar människor till denna plats för att buga sig inför den helige Amadours grav och inför den mystiska Svarta madonnan i Chapelle Miraculeuse (ung. Mirakelkapellet). År 2013 firas 1000-årsjubileum för vallfärdandet till Rocamadours helgedomar.

Äta

Sydvästra Frankrike är välkänt för sin gastronomi och i Rocamadour har du alla möjligheter att frossa i lokala kulinariska specialiteter. Gås- och ankuppfödning med tillhörande gåslevertillverkning har i just denna del av Frankrike en mycket lång tradition. Gillar du lamm har du kommit rätt då traktens agneau de Quercy är känt för sitt utsökta kött. (Quercy är namnet på det forna landskapet som Rocamadour låg i.) Det har tilldelats den franska kvalitetsmärkningen Label rouge, som ställer mycket höga krav på köttkvalitet, geografiskt ursprung och att uppfödningen skett under de bästa villkor.

Fantastiska lokala viner

En god idé är att prova regionens utsökta vin, vin de Cahors, till kvällens lammstek eller ankbröst. Ingen riktig fransk måltid utan ost och Rocamadour kan faktiskt stoltsera med en ost med samma namn. Den utsökta getosten Rocamadour görs lokalt av getuppfödare i Rocamadour. Regionens gastronomi rymmer också gastronomins svarta diamant – tryffel. Valnötsträd och valnötsodlingar är en del av landskapet här så varför inte avnjuta ett glas valnötsvin som fördrink och smaka en bit valnötskaka till efterrätt?

Prisvärda menyer

En trerätters lunchmeny kostar som regel från 12 euro och en middagsmeny från 17 euro. Föredrar du en picknick i det gröna kan du köpa en baguette med ost och skinka för 3,50 euro. Det finns många restauranger att välja på. Varför inte prova restaurang Sainte Marie inne i staden med sin fantastiska terrass med utsikt över dalen, restaurang Bellaroc i Hospitalet med häpnadsväckande utsikt mot staden eller min egen favorit Le Roc du Berger som ligger en liten bit utanför staden (men fortfarande i Rocamadours kommun) på väg mot Padirac. Restaurangen finns med i fransmännens egen Michelinguide, Guide du routard, både 2010 och 2011 och det är inte svårt att förstå varför. De bjuder på utmärkt service och en utsökt meny gjord på de allra bästa lokala råvaror.

Bo

I Rocamadour med omnejd finns ett varierande utbud av övernattning, från campingar till hotell med olika standard och priser. Camping Le Roc ligger på gångavstånd från tågstationen och det enkla men charmiga hotellet Lion d’or ligger mitt i staden och har priser från 45 euro för två personer i dubbelrum.

Fem aktiviteter du inte vill missa


1. Rocher des aigles

Inte bara historiens vingslag är påtagliga i Rocamadour, utan även mer reella sådana. På klippan bakom slottet finns Rocher des aigles (ung. Örnklippan), en naturpark där man föder upp utrotningshotade rovfåglar. Det är en upplevelse att se uppvisningarna där örnar, falkar, gamar, kondorer, papegojor, ugglor och uvar flyger fritt. Samtidigt får man lära sig mer om dessa fåglar av den välutbildade och engagerade personalen. Vi får se hur smutsgamen gör när den hanterar en sten som ett verktyg och på nära håll se en örn fiska. Entrébiljetten kostar 9,50 euro.

2. La grotte des merveilles

Spår av människan finns inte bara sedan medeltiden i Rocamadour. Om man besöker den förhistoriska grottan Grotte des merveilles alldeles intill Turistbyrån kan man se grottmålningar från stenåldern, närmare bestämt 20 000 år gamla! Grottan upptäcktes år 1920 och en guidad tur på 45 minuter kostar 6,50 euro för vuxna och 4 euro för barn.

3. Ta pilgrimernas väg

Troende eller ej – det är ett måste att besöka helgedomarna i Rocamadour. Gör som pilgrimerna, ta La Voie Sainte (ung. Den heliga vägen) från Hospitalet och gå sedan genom Porte de figuier vidare in på Rue de la Couronnerie med sina medeltida stenhus och befästa portar fram till den stora trappan vars 216 trappsteg pilgrimerna förr i tiden sägs ha gått uppför på knä. Trappan leder till helgedomarna där du kan besöka de sju kyrkorna. Kommer du före klockan elva och bär anständig klädsel (ingen kort kjol och inga korta shorts) så kan du passa på att delta i en katolsk mässa innan du går vidare upp mot slottet via Chemin de croix (ung. Korsvägen).

4. Utsikten från slottsborgen

Själva slottet är privatägt och inte öppet för visning. Däremot kan man för 2 euro promenera runt fästningsvallarna. Utsikten över dalen är fantastisk och en bra lön för mödan efter pilgrimsvandringen. Det är roligt att se alla stadens byggnader ovanifrån, vilket ger en speciell syn över de vackra stenbyggnaderna och taken.

5. Getfarmen La Borie d'Imbert

Getfarm och tillverkning av getosten Rocamadour bara någon kilometerm från medeltidsstaden. Besöket är gratis och kommer man mellan klockan 17 och 19 kan man få se hur getmjölkningen går till. Att se och klappa de charmiga getterna och killingarna av rasen Alpine är ett nöje för både små och stora. Man får också se hur getosttillverkningen går till och den som vill kan handla i gårdsbutiken. Getfarmen har öppet alla dagar mellan påsk och Allhelgonahelgen mellan klockan 10 och 19.

Så tar du dig runt

Staden är byggd i tre våningar vilka representerar de medeltida samhällsklasserna och dess hierarki med ridderskapet längst upp, prästerskapet i mitten och arbetarna längst ner. För den som tycker om att gå finns promenadvägar längst nerifrån dalen och hela vägen upp till slottet på toppen av klippan. Det finns också hissar (en hissbiljett kostar 2,50 euro) mellan de olika våningarna i staden. Med det lilla turistnattåget (3,50 euro för vuxna och 2 euro för barn) kan man få en guidad rundtur i staden och på kvällen kan man även åka till andra sidan dalgången och se hela staden därifrån i kvällsbelysning.

Så tar du dig hit

Flyg till Paris, Bordeaux eller Toulouse och åk sedan vidare med bil eller tåg. Om du väljer tåg bör du emellertid känna till att det inte finns några bussar in till staden från tågstationen. Det blir till att ta apostlahästarna i sann pilgrimsanda, eller eventuellt taxi. Från Paris tar tågresan mellan fem och sex timmar och du byter i Brive-la-Gaillarde eller åker hela vägen direkt med nattåget. Från Toulouse eller Bordeaux tar tågresan drygt tre respektive fyra timmar.


Flyg till Paris

Flyg till Bordeaux

Flyg till Toulouse

Rocamadour Frankrike

Populära resor från Göteborg till Rocamadour