Så väljer du rätt i Egypten

Louisewinberg
Medlem sedan 2010, besökt 32 länder

Foto: sarahsarah, medlem sedan 2007
Vill du slappa vid poolen, snorkla och dyka i Röda havet eller kryssa på Nilen? Här är den ultimata Egypten-guiden, oavsett vad du vill få ut av din resa.

Det finns mycket att hämta i Egypten. Förutom att det är en riktigt solsäker destination med varmt klimat och behaglig temperatur i vattnet, så finns mycket att upptäcka. Om du åker till någon av sol-och badorterna finns det en uppsjö av arrangerade charterresor från bara några tusenlappar.

För resa till någon av städerna kan det vara enklast att köpa en reguljärbiljett med flyg och boka boendet separat. Men det finns även paketresor där Kairo ingår tillsammans med några dagar sol och bad!

Många alternativ för barnfamiljen

För barnfamiljen går det egentligen bra att åka till i stort sett vilken charterort som helst. Samtliga orter har stora fina hotell med All-inclusivemöjligheter och barnvänliga pooler. I Hurghada är det mer genuint egyptiskt folkliv medan Sharm-el-Sheik är mer en ren turistort.

Dykarnas paradis

För den dyk-och snorklingsintresserade är Dahab och Marsa alam alla dykares paradis. Tills för några år sedan gick endast arrangerade dykresor till de här två destinationerna, och det är först nyligen som det går charter hit. Här är det en lugn stämning med litet utbud av barer och nattliv.

För de soldyrkande partyprinsessorna

Är det istället ett pulserande uteliv du är ute efter så är det Hurghada eller Sharm-el-Sheik som gäller. Här finns allt från små barer till stora nattklubbar och drinkställen. Det finns också mysiga egyptiska cafén.

Äventyrare och utflyktsmästaren

För den aktive resenären som vill åka på ökensafari, besöka beduinbyar och åka på många utflykter, så är det enklast att utgå från Hurghada och Sharm-el-Sheik, då här finns ett stort utbud och mycket att välja mellan.

Historisk kulturresa på Nilen

För den kultur-och historieintresserade kan det bästa vara en kryssning på Nilen. Besök Luxor och Konungarnas dal med sina gravkammare, drottning Hatschepsuts sandstenstempel och de två mäktig Memnonstoderna.

Besök Egyptiska muséet i Kairo, som är ansett som ett av världens främsta muséer, bland annat med fynd från Tutankhamons grav. De mest kända pyramiderna ligger i Giza, inte långt från huvudstaden. Det bästa är att ta taxi dit, tar cirka 20 minuter. Glöm inte att förhandla om priset innan.

Hitta billiga resor till Egypten här.

Tokbiliga sista minuten