Så tar du dig billigast till Alperna

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: bjorsa, medlem sedan 2006
Du vill till Alperna i vinter men är osäker på om du ska boka skidcharter eller åka på egen hand – här jämför vi de båda alternativen till två populära skidorter.

I Alperna finns det gott om skidåkning att välja bland och det finns också många sätt att ta sig dit. Många lågprisflygbolag har flyg till alpnära orter och på flera håll finns direkta järnvägsförbindelser mellan skidort och flygplats. Här undersöker vi vad det kostar att åka på egen hand, jämfört med charter, till två populära orter i början av februari. Gör dig redo att kasta dig ut för backen!

Frankrike: Chamonix

Chamonix är navet i Alperna och en av de coolaste skidorterna med alltifrån blå nybörjarbackar till världens kanske vassaste skidåkning. Dessutom finns det gott om kringaktiviteter som bra shopping, bad och annat kul.

Prisexempel för resa på egen hand 6 februari - 13 februari
Flyg och transfer:
Stockholm - Genève 798 kronor per person med Easy Jet. Det är lätt att ta sig till Chamonix från Genève med busstransfer och det kostar cirka 600 kronor tur och retur. Restiden är ungefär 1 timma och 30 minuter.
Boende: Dubbelrum på tre-stjärnigt hotell från 971 kronor per natt.
Totalt: 4796 kronor per person (utan liftkort).

Prisexempel skidcharter: STS Alpresor från 11 495 kronor per person (inklusive liftkort 6 dagar och halvpension).

Österrike: St. Anton

St. Anton är vackert beläget och snösäkert, med backar för alla smaker. Orten är en riktig ultra-klassiker i skidsammanhang. Förutom skidåkning kan du bland annat roa dig med slädturer med häst, kälkåkning eller klättring.

Prisexempel för resa på egen hand 6 februari - 13 februari
Flyg och transfer: Stockholm - Innsbruck 3012 kronor per person med Austrian Airlines. Från flygplatsen tar du bussen cirka 15 minuter till järnvägsstationen. Där tar tåget sedan en dryg timme och kostar ungefär 300 kronor tur och retur.
Boende: Dubbelrum på tre-stjärnigt hotell från 1672 kronor per natt.
Totalt: 9164 kronor per person (utan liftkort).

Prisexempel skidcharter: Ving från 8125 kronor per person. Paket med hotell och flyg från Sembo, från 8368 kronor. I Ving och Sembos resor tillkommer liftkort. STS Alpresor från 10 995 kronor per person (inklusive liftkort 6 dagar och halvpension).

Att tänka på: Ta med liftkortet i kalkylen – en vuxen betalar ofta runt 2500 kronor för sex dagars åkning.

Tips! Genève är en bra startpunkt för en rad olika skidorter – hit flyger bland annat Easy Jet, Norwegian, Swiss Airlines och KLM. Sök och jämför flyg här.

Billigt boende i Alperna

Flyg till Alpnära orter