Så slipper du problem i passkontrollen

Lina
Medlem sedan 2012, besökt 38 länder

Foto:Thinkstock
Idag reser vi väldigt mycket och vi vill gärna att saker och ting ska gå snabbt och smidigt. I farten kan det ibland vara så att vi kanske missar det som är viktigare än något annat – passet. För att du ska slippa problem på resan har vi här listat lite saker som kan vara bra att tänka på.

Att tänka på när du ansöker om nytt pass

Är du svensk medborgare över 18 år och bor i Sverige behöver du ha med dig en giltig legitimation samt även ditt gamla pass ifall det fortfarande är aktuellt. För barn under 18 år krävs ett skriftligt medgivande från samtliga vårdnadshavare. Du ska inte ta med dig eget foto, detta tas hos polisen då det måste uppfylla vissa krav. Alla som ansöker om pass måste personligen komma till polisens passexpedition. Det gäller även små barn och ungdomar. Ett pass kostar 350 kronor och man betalar vid ansökningstillfället. Ifall du behöver göra ett provisoriskt pass kostar det 980 kronor.

Passregler

Vid in- och utresa i land som står utanför Schengensamarbetet sker kontroll av dina resedokument inklusive pass på vanligt vis. Observera att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter hemresedatum i de flesta utav dessa länder. Vid in- och utresa i land som ingår i Schengensamarbetet sker ofta ID-kontroll i samband med incheckningen. Däremot sker ingen passkontroll från polisens sida. Inom Schengen fungerar även ett nationellt id-kort som kostar 400 kronor och som man ansöker om hos polisen. I många länder fungerar dock passet som enda identifiering vid till exempel incheckning på hotell. Vi rekommenderar därför att du alltid tar med ditt pass, vart du än reser. Det är också viktigt att beställa nytt pass i god tid. Observera att pass, för att vara giltigt, inte får ha några skador eller ha lossnat från resterande sidor. Samma regler gäller när du eventuellt ska ansöka om visum i de länder som kräver det. I de nya passen krävs det numera också fingeravtryck.

5 viktiga saker att tänka på

– Ifall ni ska gifta er och någon utav er ska byta efternamn så måste passet stämma överens med flygbiljetten. Tänk på det redan när ni bokar resan. Ligger resan väldigt snart efter vigseln kan det vara smart att vänta med att byta pass tills ni kommer hem. Detta beror förstås på i vilket namn ni bokat resan. Det viktiga är att pass och biljettnamn stämmer överrens.

– Om du bokar en resa och ni ska till eller via USA behöver man nu för tiden oftast uppge samtliga för- och efternamn. Om man missar detta kan det komma att bli väldigt kostsamt då biljetten måste skrivas om. Extra viktigt för dig som inte har ditt tilltalsnamn först. Glöm inte heller att man måste ansöka om ESTA, inresetillstånd, senast 72 timmar innan inresa i USA. Uppgifterna här måste också stämma exakt överens med passet.

– Ha alltid passet i handbagaget då det annars kan ställa till stora problem. När ni är på plats lås alltid in passet eller ta det med dig. Ifall du förlorat passet, kontakta svenska ambassaden eller konsulatet där du befinner dig.

– Ifall du ansökt om visum i något land och sedan byter pass innan inresa i landet kommer du förmodligen inte släppas in i landet, eller i vissa fall inte ens ut ur Sverige. Visumet är knutet till passnumret och när man skaffar ett nytt pass så får man också ett nytt nummer.

– Behandlingstiden för ett pass är i vanliga fall cirka 5 arbetsdagar. Tänk dock på att det under sommaren kan vara ganska hög belastning vilket gör att det förmodligen tar längre tid. Polisen kan inte garantera leveranstiden.

Artikeln är skriven i Juni 2012 och uppdaterad 9 April 2013. Tänk på att dubbelkolla priser och annan viktig information ifall ni reser längre fram då dessa uppgifter kan komma att ändras.


Psst! Bra sajter

Polisens passinformation
ESTA/Inresetillstånd USA

Annonser:

Passet i fickan, här är resorna: