Så paketerar du själv flyg och hotell

Paulina
Medlem sedan 2006, besökt 24 länder

Foto: firepiper, medlem sedan 2007
Bild: Daniel76
Det kan vara svårt att hitta en färdigpaketerad resa som fyller alla dina önskemål. Som tur är har det aldrig varit enklare att paketera resan själv.

Du kan framförallt spara pengar genom att själv sätta ihop flyg och hotell. En annan fördel är att du själv väljer hur många nätter ni vill vara borta. Här får du några tips när du själv vill sy ihop din semester.

Transport

Kolla både lågpris-, charter- och reguljärflyg. Lågprisbolag som Ryanair och Norwegian har generellt bra priser, men glöm inte att även de stora bolagen kan ha fördelaktiga kampanjer och rabatter vilket kan innebära att de är det billigaste alternativet. Om flyget landar sent, glöm inte att förvarna hotellet. Ofta finns det gott om alternativ på transporter från flygplatsen. Om ditt hotell ligger smidigt mitt i city dit du ska är tåg eller buss bra sätt att åka på från flygplatsen. Är inte resan så lång eller om hotellet ligger en bit utanför city är taxi eller shuttlebus bra alternativ. Kolla med hotellet eller flygplatsen vilka möjligheter som finns.
Här söker du flygbiljetter.

Boende

Kolla flyget först och hotellet sen. Att lösa boendet är en frågan som, i värsta fall, kan tas om hand på plats. Är du osäker kan du till exempel förboka hotell för de första nätterna så att du har tid på dig att leta efter annat boende på plats. Ofta går det att av- och omboka hotellet utan att behöva betala till skillnad mot flygbiljetter som ofta inte går att av- eller omboka.
Sök hotell här.

Sök och jämför

Ha tålamod och jämför priser från olika aktörer. Det bästa är om du kan vara flexibel och kolla olika datum – marginal på ett par dagar hit eller dit kan ibland innebära stora prisskillnader.

Om du bokar både flyg och boende från en och samma aktör kan du omfattas av paketreselagen – dubbelkolla detta innan du bokar.

Ha papperskoll!

Har du utskrift av din e-ticket eller har du biljetten knutet till ett Visa-kort? I dag är det heller inte ovanligt att du själv måste skriva ut ditt boardingkort. Många gånger har du även möjlighet att checka in på nätet innan du åker till flygplatsen. Glöm inte att ha med en kopia av din hotellreservation eller bokningsbekräftelse för säkerhets skull.

Giltigt pass efter hemresa

Kontrollera att ditt pass är giltigt även efter hemresan. För att få komma in i vissa länder räcker det nämligen inte att passet enbart är giltigt under resans gång.

Kolla om du behöver visum

Behöver du visum till det landet du ska besöka? Beroende på om det är högsäsong på resmålet kan vissa ambassader ha ganska lång behandlingstid av visumansökningar, kolla upp detta innan du bokar flygresan. I vissa länder krävs en rekommendation eller inbjudan för att söka visum, detta kan du ofta få från hotellet.