Så hittar du billiga flygbiljetter

Maria
Medlem sedan 2007

Bild: Dreamstime
På ett plan med 200 passagerare kan det finnas över 150 olika priser. Men det finns några enkla tips för dig som vill resa så billigt som möjligt.

1. Boka tidigt
Ju tidigare du bokar din biljett desto billigare blir det.

2. Kolla olika datum
Sätt dig framför datorn och prova flera olika datum för din resa. Du kan tjäna tusenlappar på att vara flexibel. Vid lov och helgdagar då många vill ut och flyga går priserna upp. Håll utkik efter topplistor och prisöversikter.

3. Välj enkelresor
Två enkelresor med olika flygbolag kan vara billigare än en tur/retur-biljett med samma flygbolag.

4. Ta en omväg
Om du ska till en mindre stad är risken stor att det bara är ett flygbolag i Sverige som flyger dit. Det kan vara billigare att åka lågprisflyg till London och sedan åka lågprisflyg därifrån. Tänk på att ha bra tidsmarginal mellan bytena och att du inte får ersättning på lågprisbiljetter om du missar anslutningen.

5. Fråga på resebyrån
Om du skall resa till och från flera olika destinationer under samma resa så rekommenderar vi att du kontaktar en resebyrå. De vet precis hur flygbolagens bokningssystem fungerar.

6. Sista minuten-resa
Kolla charterarrangörernas sista minuten-priser där du ibland kan köpa “endast flygstol” till många soldestinationer.

7. Erbjudanden & rabatter
De flesta flygbolag har prisvärda erbjudanden som du enbart kan boka via deras sajt. Leta efter rubriker som “erbjudande”, “rabatt” eller “kampanj”. Studenter och pensionärer kan få egna rabatter.

8. Nyhetsbrev
Anmäl dig till olika nyhetsbrev. Det är gratis och du får mail med erbjudanden, specialpriser pch rabatter.

9. Skatter & avgifter
Skatter och avgifter kan variera kraftigt mellan olika destinationer. Skatter på 500-1500 kr är inte ovanligt. Annonseras flygbiljetter för 1 kr och skatter sedan tillkommer är det kanske inte så billigt som det låter.
Var skeptisk till avgifter för tjänster som kanske inte är nödvändiga. Exempelvis avbeställningsskydd som kanske ingår i din reseförsäkring.

10. Betala med kort
De flesta kontokort ger dig ersättning vid förseningar och uteblivet bagage. Kolla även om det ingår avbeställningsskydd i ditt kontokort.

Du kan jämföra priser från fler än 500 flygbolag på Reseguiden.seFlygtoppen just nu