Så fixar du långresan

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: myllerlind, medlem sedan 2007
Med hjälp av enkla förberedelser kan du undvika jobbiga överraskningar och få en trevligare resa. Här delar vi med oss av fem tips – från ruttplanering till packning.

En lagom mix av planering och spontanitet är ofta det bästa när det är dags att resa. Här delar vi med oss av fem tips på sånt du bör avverka i god tid innan du kliver på planet söderut.

1. Lägg upp en preliminär rutt

Börja med att tänka efter vilken typ av resa du vill göra. Är du främst ute efter äventyr eller är det kultur och natur som lockar? Läs på och anpassa rutten efter plånbok, reslängd, säsong och intressen. Ett tips är att inte planera in för många “måsten” på kort tid.

2. Få papperskoll

Se till att ha koll på allt kring visum, pass och försäkring. För kortare resor har du normalt ett grundskydd med din hemförsäkring, men glöm inte att kolla upp vad den täcker och hur länge. Tänk också på att passet kan behöva vara giltigt även en tid efter hemresan. Maila gärna scannade kopior av viktiga dokument till dig själv.

3. Vaccinera dig

Glöm inte att ta reda på vilka vaccinationer du kan tänkas behöva för din resa. Ställ dig även frågan om du behöver någon medicin eller annat som inte finns att köpa utomlands. Ett litet reseapotek med lite vätskeersättning, hydrokortisonkräm och liknande kan också vara bra.

4. Packa lätt (och rätt)

Anpassa packningen efter resans längd och innehåll och släpa inte runt på en massa onödiga saker. Teknikprylar kan vara kul att ha på resan, men tänk på att de också har en förmåga att locka till sig tjuvar. Packa bara ner det du verkligen behöver, men glöm inte adapter.

5. Kontanter och kort

Växla eventuellt in en liten summa kontanter att ha till att börja med. Se också till att ha spärrnummer tillgängligt om du skulle förlora ditt kort, ett tips är att maila även det till dig själv.

Användbara länkar:
Reserekommendationer från UD
Om vaccinationer (Resemedicin)
Om passet (Polisen)

Hitta ditt flyg här

Fler flyg hittar du här.