Så fixar du billigare hyrbil

Khaki
Medlem sedan 2006, besökt 25 länder

Foto: Mikael Jägerbrand
Foto: Mikael Jägerbrand
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Bild: Mikael Jägerbrand
Foto: Thinkstock
Det blir allt mer populärt att upptäcka resmål på egen hand genom att hyra bil. Men har man otur så kostar hyrbilen mer än både flygresan och hotellrummen. Vi har därför tagit fram reseproffsens 11 bästa budgetknep för dig som vill hyra bil så billigt det någonsin går.

Välj rätt hyrkontor

Det första problemet när man hyr är att välja exakt var man ska hämta bilen. Det enklaste valet är att välja det hyrkontor som ligger på flygplatsen, men det är oftast mycket dyrare eftersom firmorna måste betala höga hyror. Om du dessutom planerat att tillbringa några dagar i staden innan du åker vidare så kommer du också att behöva betala en dyr parkeringsplats för en bil du inte använder.

Lämna på samma ort

Atthyra bil på en ort och lämna den på en annan är ibland praktiskt om du till exempel ska åka tvärs över USA. Men hyrföretagen tar ut höga avgifter för såna här envägshyror, det kostar oftast ca 1 000 kronor men ibland måste du betala hela 3 000 kronor i extra avgifter. Ett mycket billigt alternativ är att hjälpa hyrbilsfirman köra tillbaka bilar till rätt kontor. Det här är ett perfekt sätt att åka nästan gratis men du måste oftast åka raka vägen och kan inte stanna och besöka sevärdheter.

Sök priser på nätet

I stället för att söka efter bra priser på varje enskild hyrbilsfirma så kan du använda Reseguidens jämförelsetjänst för hyrbil. Den letar på många hyrbilsfirmor samtidigt och gör att du sparar både tid och pengar. Det låter kanske konstigt men priserna på hyrbilar kan ändra sig flera gånger på en dag, det är därför en bra idé att inte nöja sig med att kolla en gång.

Leta efter rabatter och kampanjer

De allra bästa fynden kan du göra om du följer hyrbilsfirmornas särskilda kampanjsidor och twitter-konton. Det är här som de presenterar erbjudanden som är så bra att de inte vill annonsera om det. Bokmärk bolagens kampanjsidor och kolla regelbundet. Ofta har man särskilda erbjudanden vid helger och för att marknadsföra särskilda bilmärken.

Boka hemifrån

Det blir nästan billigare att boka en hyrbil hemifrån än om du bara promenerar in på ett hyrbilskontor. Du får också rejäla rabatter om du bokar hyrbilen när du köper din tåg-, båt- eller flygbiljett. Ibland kan du få bilen för halva priset.

Extra tillbehör kan vara dyra

När du hyr bil så blir du ofta erbjuden extra tillbehör som GPS, barnstol eller skidräcke. Men att hyra en GPS för ca 100 kr/dygn i 2 veckor gör att du i stället hade kunnat köpa en helt ny GPS. Vissa hyrfirmor har särskilda pluspaket som kan vara prisvärda om det innebär att du till exempel slipper avgift för extra förare eller andra liknande utgifter som du ändå varit tvungen att betala.

Andra rabatter

Skriv en lista på alla organisationer och föreningar du är medlem i och kolla sedan på deras hemsidor om de erbjuder någon typ av rabatt. Hyrbilsfirmorna har avtal med 100-tals föreningar och chansen är stor att du är berättigad till någon typ av rabatt eller kanske en förmån som gratis barnstol. Om du är student eller pensionär så kan det också finnas särskilda erbjudanden. Är du med i något flygbonusprogram så kan du kanske till och med betala bilhyran med hjälp av intjänade poäng.

Välj rätt säsong
Priserna på hyrbilar varierar mycket krafigt beroende på hur efterfrågan. På stora turistorter kan du få en hyrbil extremt mycket billigare under lågsäsong. När lågsäsongen infaller varierar från ort till ort, i Florida är priserna som lägst under vår och höst medan öarna i Medelhavet har lågsäsong under vintern. I de flesta större svenska städer är hyrbilarna som billigast under helger, sommaren och jul/nyår.

Många olika försäkringar

I länder som USA kostar försäkringarna oftast lika mycket som hyran för själva bilen. Kolla med ditt försäkringsbolag vilka hyrbilsförsäkringar du behöver, oftast ger din hemförsäkring ett bättre skydd vid stölder ur bilen än den som du får via hyrbilsfirman. Betala alltid hyrbilen med ett kreditkort eftersom det ger dig ännu bättre försäkringsskydd.

Välj rätt hyrperiod

Det är bra om du är flexibel med reslängden när du hyr bil. Ofta är det till exempel billigare att hyra en bil i en hel vecka än bara 3-4 dagar. Det kan också hända att det finns bra erbjudanden för en månad eller kanske bara en weekend. Oavsett hur länge du hyrt bilen är det viktigt att du lämnar bilen på precis rätt tid. Otroligt nog så kan du få betala en rätt hög straffavgift om du lämnar in bilen för tidigt. Försök lämna bilen bara någon timme innan hyrperioden går ut.

Boka om bilen

Det kan löna sig att fortsätta leta efter billigare alternativ även efter att du bokat en bil. Kontrollera villkoren eftersom det ofta finns så generösa avbokningsregler att du kan avboka utan någon extra kostnad. Därför är det värt besväret att läsa det finstilta och sedan vara beredd att slå till om något billigare dyker upp.

Tanka eller inte tanka

Det finns inga internationella regler för vad som gäller bensintanken i hyrbilen. I Sverige är det standard att tanken är full när du hyr bilen – och att den ska vara full när du lämnar den. I USA ska du lämna bilen med full tank men kan köpa till en tjänst som innebär att personalen fyller den åt dig. I de flesta länderna kring Medelhavet är tanken nere på reserven när du hyr den och du kan lämna den med hur tom tank som helst.

Lägsta pris för hyrbil

Här kan du jämföra och boka hyrbilsaktörernas bästa priser: Reseguiden Hyrbil