Så båtluffar du i Kroatien

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: pen, medlem sedan 2007
Kroatien är ett riktigt paradis för båtluffare – det är smidigt att ta sig runt och det finns många öar att välja bland. Reseguidens medlem Jenny tipsar från båtluffen i Kroatien.

Kroatiens ö-värld är den perfekta miljön för en båtluff och området kring Split passar extra bra. I Dalmatien hittar du bland annat varierade öar som Hvar, Brac och Vis där du kan njuta av alltifrån fina bad och mysiga utflykter till nattliv.

Grannöar med mycket variation

Det finns många härliga öar att välja bland och alla har sin egen charm. Den gröna ön Hvar doftar av rosmarin och lavendel och lockar med ett bra nattliv, medan grannen Brac är vida känd för bland annat klapperstensstranden Zlatni Rat. Den lilla pärlan Vis öppnade för turism så sent som 1989 och är därför relativt orörd och lockar med bland annat vingårdar.

Reseguidens medlem Jenny, eller Ynnej1976 som hon heter, har båtluffat i Kroatien och tyckte att just kontrasten mellan öarna var något av det bästa.

– Det är enkelt att luffa runt i Kroatien och allt flöt på väldigt bra. Min favoritö är nog Korcula. Fast även Vis och Hvar är trevliga. De är alla jätteolika, berättar Jenny.

Jennys tre bästa ö-luffartips

1. Tänk efter vad du vill ha ut av resan
Öarna är väldigt olika på många sätt. Fundera på om du vill ha party eller lugn och ro, om du vill bada från klippor eller sandstrand och vilken typ av natur du vill ha.

2. Ragga boende på egen hand
Om du vill bo lugnt är ett tips att inte hoppa på något erbjudande från de som står och väntar vid båten. Istället kan du antingen vandra runt på egen hand och fråga där det finns “sobe”-skyltar, (sobe=rum) eller ta hjälp av någon resebyrå (det finns alltid en där båten lägger till).

3. Planera lagom
Även om du vill vara spontan så gäller det att planera lite, då båttrafiken mellan vissa öar inte är lika frekvent som mellan vissa andra.

Kolla in Jennys resealbum från Kroatien här.


Båtluffar-fakta

Ta dig hit: Lättaste starten på båtluffen får du genom att flyga till Split.
Ta dig runt: Det största färjebolaget heter Jadrolinija och de kopplar bland annat samman Split med Vis, Hvar och Bol. Ett ungefärligt pris för resa Split - Vis kan vara 60 kronor.
Tips! Du kan också välja att resa ut i skärgården från Split och in till Dubrovnik. Buss däremellan tar sen cirka 4,5 timmar.

Fick du inte svar på dina frågor?
Diskutera Kroatien här.

Mer Kroatien här – resor och inspration.

Sugen på att bli medlem på Reseguiden?


Hitta ditt flyg till Kroatien
Hitta hotell i KroatienHär hittar du charter till Kroatien

Kroatien

21°
Klimat i september
26°
Badtemp i september