Så avslöjar du resebluffar

Khaki
Medlem sedan 2006, besökt 25 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Det är ibland lätt att falla offer för fusk, bluffar och bedrägerier inom resebranschen. Men det finns knep du kan använda för att slippa bli lurad på drömresan. Här är våra 6 bästa sätt att avslöja en resebluff.

Det blir allt vanligare att hotell och andra reseföretag försöker lura turister på pengar. Vissa annonserar med foton på rum som inte finns eller med priser som blir de flerdubbla när du ska checka ut. Men det finns varningstecken på att företaget du funderar på att anlita inte är att lita på. De här knepen lär dig att genomskåda bluffarna innan du ens har bokat din resa. Klicka dig fram för att se våra 6 bästa knep som räddar din resekassa.

Ingen har hört talas om dem

Det finns inget som är så märkligt i dag som ett företag som saknar en egen hemsida. Du bör bli ännu mer misstänksam om de vare sig har en egen Facebook- eller Twitter-sida. Om du inte heller hittar någon som någonsin har skrivit om dem i en blogg, i en recension eller i ett omdöme så bör du leta upp ett företag som finns på nätet. Det enda undantaget är mycket små lokala reseföretag i tredje världen.

De tar inte emot kreditkort

En av de främsta fördelarna med att betala med kreditkort är att du skyddas om företaget skulle gå i konkurs eller om de skulle ta ut skyhöga avgifter. Om du ska boka ett rum eller en resa flera månader i förväg så är det därför en fördel att betala med kort. Du bör bli misstänksam om ett reseföretag vill att du skickar kontanter eller att du för över pengar till deras konto. Det här gäller inte när du redan är på resmålet och till exempel ska boka en utflykt inför nästa dag.

Bilder som ser för bra ut

Tycker du att bilderna på hotellets hemsida ser lite för bra ut? Det är i dag mycket lätt för ett hotell med sunkiga rum att stjäla bilder från nätet och sedan presentera lyxrummen som sina egna. Men det är lika lätt för dig att kolla runt på nätet – och se om bilder som andra gäster har tagit är lika imponerande.

De vill göra upp allt på telefon

Det är trevligt när någon från ett hotell eller reseföretag vill göra upp om priser och avtal per telefon. Men om de vägrar skicka dig en skriftlig bekräftelse via brev eller e-mail så är det något som inte stämmer. Utan ett skriftligt avtal så kan ett hotell ta ut vilka priser som helst när du väl är på plats – och du har inget avtal som visar den ursprungliga överenskommelsen.

Omdömena verkar för bra

Var alltid uppmärksam när du läser omdömen och recensioner på nätet. Om du läser en text som bara innehåller hyllningar och lovord och inte den minsta antydan om något som inte funkade eller gick fel – då är chansen stor att det är en fejktext. Många hotell och resebolag anlitar företag för att skriva fejkade recensioner och omdömen. Det enklaste sättet att avslöja dem är att kolla upp den som skrivit texten. Om personen bara har skrivit en enda text där de hyllar ett enstaka hotell så är det troligen ett fejkat konto.

För bra erbjudande

Om ett erbjudande låter för bra för att vara sant så är det oftast en bluff. En jorden-runt-resa för 2000 kronor? Ett vecka på ett lyxhotell för 500 kronor? Med så löjligt låga priser handlar det garanterat om någon typ av bluff. Om erbjudandet låter hyfsat rimligt men ändå är väl billigt, så bör du kolla att alla skatter och avgifter ingår i priset.