Romantisk ö-semester i Europa

Nina
Medlem sedan 2015, besökt 24 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Planerar du och din kärlek en romantisk utflykt i sommar? Här är 6 öar i Medelhavet som ni kommer älska, med allt från medeltidsstäder till vita stränder och rosa solnedgångar.

Ibiza – romantiskt hippie-paradis

Ibiza överraskar med romantiska gamla stadsdelar, slumrande småbyar, hippie-romantik och Europas finaste strand – en bild som skiljer sig från öns rykte att endast vara en partyö för ungdomar. Vill ni bo i Ibiza stad, så hitta gärna ett hotell i den gamla delen av staden, d'Alt Vila. I den UNESCO-beskyddade gamla stadsdelen finner du ett helt annat tempo och atmosfär, kullerstensgator, mysiga gränder, kaféer och barer, samt romantiska restauranger med oslagbar utsikt – allt inom kraftiga stadsmurar. Ta också en tur till Punta Arabi, den äldsta och största hippiemarknaden på Ibiza. Gå heller inte miste om en romantisk utflykt till Formentera, ön som nyligen blev korad till att ha Europas finaste strand – stranden Playa Illetes. Den här ön är ännu mer laid back och kallas Europas Karibien på grund av sina vita stränder och turkosa hav. Letar ni efter en lugn strand på Ibiza med skön atmosfär, prova Cala Jondal i San Jose eller Cala D’Hort. Romantiska restauranger att testa är Sa Punta Patchwork Rooftop Restaurant, Sunset Ashram och den gamla kyrko-restaurangen Sa Capella.
- Hitta ditt flyg till Ibiza
- Hitta din charter till Ibiza
- Hitt din hyrbil på Ibiza
- Läs mer om romantik på Ibiza här

Korcula – vingårdar och medeltidscharm

Med en charmig medeltida bykärna och små orörda stränder ligger Marco Polos ö – idylliska Korcula – utanför Kroatiens kust, inte långt från lavendelön Hvar. I motsats till flera av Kroatiens stenstränder, har den här ön även många sandstränder, så att du kan variera dig lite. Sandstränderna Bili Zal og Przina finner du i den populära vinbyn Lumbarda, och sydkusten bjuder på massvis av stenstränder och över 200 grottor. Korcula är också känt för sina olivlundar, vingårdar (det sägs att landets bästa vita viner kommer från Korcula), charmiga småbyar och en mysig gammal stadsdel i medeltidsstaden Korcula. För snorkling eller dykning i kristallklart vatten, åk till Vela Luka, en liten by på öns västkust. Ta gärna en dagstur till de romantiska städerna Dubrovnik och Split eller grannöarna Brac och Hvar medan ni är här. Den här lugna och romantiska ön är perfekt för paret som gillar vacker natur, och sägs vara en av de frodigaste öarna i Adriatiska havet. Du tar dig hit från både Split och Dubrovnik med färja, och Apollo är en av de som arrangerar charterresor hit.
- Hitta din charter till Korcula
- Läs om flera resmål och spännande utflykter i Kroatien

Santorini – rosa solnedgångar och lavastränder

Den grekiska kärleksön är en klassiker – och det är inte svårt att förstå varför. Klipporna som stupar brant ner i havet är ett resultat av ett vulkanutbrott för många tusen år sedan, och idag kan du bada på svarta lavastränder och njuta av omgivniingarna i det som sägs vara världens mest romantiska ö. Den vita staden Oia med de blå taken sägs ha världens vackraste solnedgångar, och är ofta platsen du ser på vykort från Grekland. Du får dock förbereda dig på att dela dessa magiska solnedgångar med många andra som vill ha lika fina bilder som du. Fira är om möjligt en lika vacker plats, och om du önskar lite mindre trängsel kan du bo i Imerovigli eller Firostefani. Väljer du en semester på Santorini har du också kort väg med båt till öar som Ios, Naxos, Paros och Mykonos. På den här ön finns det också en hel del charmiga hotell med med fin havsutsikt från höjden att välja mellan. Santorini är perfekt för en avslappnad, romantisk semester med lite värme på köpet.
- Hitta ditt flyg till Santorini
- Hitta din charter till Santorini
- Hitta ditt hotell på Santorini

Korsika – se “staden på klippan”

Franska Korsika är en vacker och lugn Medelhavsö bestående av fjäll och berg, vackra kuststäder, mjuka sandstränder, täta skogar och en italiensk touch. Öns huvudstad Ajaccio påminner lite om Den franska rivieran med strandpromenad, casino och marina – bara lite mer sliten och rustik. Höjdpunkten är däremot öns vackraste stad, Bonifacio i söder, där en fjord delar staden i två delar. Den gamla delen av staden balanserar på vita bergsväggar som stupar rakt ned i det turkosa havet. På Korsika finner du också en god blandning mellan det franska och italienska köket, och ön producerar sina egna viner, olivolja och andra delikatesser som ostar och korvar som du kan köpa med dig hem. Det är också mycket färre turister än på Den franska rivieran. Korsika har breda, utbyggda vägar, så det är smart att hyra en bil och åka på upptäcktsfärd – för på den här ön finns det mycket att se. Ta bland annat turen till öns kanske vackraste strand, Plage de Saleccia, som är en kritvit lång strand med turkost vatten.
- Hitta din charter till Korsika
- Hitta ditt hotell på Korsika
- Hitta din hyrbil på Korsika

Procida – en dold italiensk pärla

Procida är en liten ö i bukten utanför Neapel i södra Italien, som bland annat var inspelningsplatsen till den vackra filmen Il Postino, “Postmannen”, från 1994. Här finner du en färgglad blandning av pastellfärgade hus intill det blå vattnet, och här är turisterna färre och hotellen mindre än på andra nämnda öar. Arkitekturen i Procida har grekiskt inflytande, men Procidas historia är först och främst koncentrerad runt den medeltida orten “Terra Murata” och fiskebyn “Corricella”. Utforska de trånga gatorna och besök Abbey of San Michele Arcangelo som ligger på en klippa med havet slående in i en klippöppning under. Det finns inte många stränder på ön, bara 5 stycken, men den mest besökta är Lido di Procida och den längsta är Chiaiolella, som också är fin för en ‘aperitivo’ på en av uteserveringarna vid havet. Pastellstaden bjuder på enkel och god mat, mycket baserat på färsk lokal fisk, men de har också specialiteter som spaghetti med sjöborrar eller kaningryta. Procida passar bra för paret som vill ha en lugn och avslappnad semester omgiven av lokalbefolkningen och den traditionella vardagen på den italienska ön. Den närmsta flygplatsen är Neapel på fastlandet.
- Hitta ditt flyg till Neapel
- Hitta ditt hotell på Procida

Malta & Gozo – gammelromantisk och frodig

På Malta kan du kombinera strand och sol med den barocka staden Valletta och charmiga små fiskebyar. Det mest speciella med Valletta är de trånga gatorna och de rustika husen i kontrast till de färgglada fönsterluckorna och utstickande balkongerna i grönt och rött. Här finner du också mycket kultur, historia och charmiga kaféer på bakgatorna. Besök fiskebyn Marsaxlokk med sina färgglada fiskebåtar, stillhetens stad Mdina som är nästan bilfri, har flera fina palats och panoramautsikt över Malta, samt katakomberna i Marat. Malta har också något av det klaraste vattnet i Medelhavet och är perfekt för dykning och snorkling, speciellt på ön Gozo. Här finner du skeppsvrak, grottor, bågar och underjordiska tunnlar. Gozo är Maltas näst största ö och är frodig med flera små söta byar, Gantija-tempel och hela 22 kyrkor. Den är också mer laid back och lugn än Malta. Bada på Ramla beach, en röd sandstrand på östra sidan av ön, där du också kan besöka grottan där Odysseus ska ha hållts som kärleksfånge av nymfen Calypso i 7 år. Du bör också besöka den lilla ön Comino som bland annat har Den blå lagunen och goda snorklingsmöjligheter.
- Hitta din paket- och charterresa till Malta
- Hitta ditt hotell på Malta
- Hitta ditt flyg till Malta
- Läs mer om Malta här.

Hitta resor till hela världen med Reseguidens sökmotor:
- Charterresor till hela världen
- Alla flyg
- Hotell världen över
- Billiga sista-minuten


Billiga flyg