Roadtrip på norska

Maria
Medlem sedan 2007

Bild: Ccharleson
Bild: Miklav
Foto: hannaconacca, medlem sedan 2006
Foto: hannaconacca, medlem sedan 2006
Foto: lottad, medlem sedan 2006
Bergen stupar brant ner i fjordarna, mäktiga fjälltoppar kantar horisonten och snön ligger kvar som vita oaser. I Norge bjuds du på hisnande vackra vyer. Vi tipsar om fem unika roadtrips på norska.

Sällan ser man natur så dramatisk och vacker som i Norge. Bilvägarna i landet är ofta kurviga och smala, här liggar man sällan och bränner på flerfälts motorvägar – och just detta gör Norge till ett perfekt land för en roadtrip. Slingra dig i behagligt tempo längs fjordar och över fjäll.

5 vägsträckor som inte lämnar någon oberörd:

1. Gamle Strynefjellsveg

Kanske den bästa platsen att få närkontakt med de norska fjällen. Den smala, slingriga vägen i detta mäktiga fjällandskap konstruerades från början för trafik med häst och vagn – ett tips är att lämna husvagnen hemma. Låt dig fascineras av naturen som isen har slipat och skurit fram. När du kör över Strynefjell kan du spänna fast skidorna i vägkanten vid Stryn Sommerskisenter.

2. Trollstigen/Geiranger

Trollstigen hittar du i Romsdalen, nära Åndalsnes. Den slingrar sig uppför den branta bergssidan med elva skarpa svängar som kan ge även den duktigaste chaufför en tankeställare eller två. Här utmanas du till avacerad bergsklättring – med bil! Känslorna växlar blixtsnabbt mellan hänförda suckar, hjärtklappningar, yrsel och småpanik. Parkera bilen och vandra på gamla naturstigar, eller hyr en kanot och upplev den gröna fjordens spegelblanka tystnad.

3. Sognefjellet

Kör mellan Norges längsta fjord, Sognefjorden, högsta berg, Galdhöpiggen, och största glaciär, Jostedalsbreen. Kontrasterna är många i landskapet som skiftar från jordbruks- och kulturlandskap till arktisk natur på upp till 1434 möh. Från Gaupne kan du ta en magisk avstickare till de massiva fjällen i Jostedalen Nationalpark.

4. Atlanterhavsveien

Denna alldeles unika vägsträcka i Möre och Romsdal slingrar sig mellan öar, uddar och skär. Åtta broar buktar sig likt en orm över havet – det känns verkligen som om bilen åker på vågorna. Området är ett eldorado för naturälskaren och den som gillar att fiska. Skeppskyrkogården i Hustadvika erbjuder avancerad dykning för den erfarna.

5. Hardanger

I Hardanger hittar du en kompott av urnorska ingredienser som fjordar, fjäll, vattenfall och små samhällen som livnär sig på fruktodling och fiske. Folgefonna, Norges tredje största glaciär, ligger som en vit oas i horisonten – ta en avstickare upp på glaciären och testa skidåkning eller glaciärvandring mitt på sommaren!


Kika förbi Norges resmålssida
Kolla in medlemmarnas favoritbilder från Norge