Rivierornas riviera hittar du i Italien

Maria
Medlem sedan 2007

Bild: Rostislav Glinsky
Foto: johan_wallin, medlem sedan 2008
Bild: Domenico Farone
Bild: Andrea Presazzi
Heta stränder och svalkande vågor längs en solig riviera är något de flesta av oss drömmer om. Idag pratas det om en rad olika riveror runt om i världen – men originalet finns i Italien!

Ordet “riviera” är ursprungligen italienskt och refererer till Italiens nordvästra kust mot Frankrike, också kallad Ligurienkusten. I dag har riviera blivit en vanlig beteckning på vilken kuststräcka som helst där det finns turister och badstränder. Men för den som är retro är det bara originalet längs den italienska (samt delen av rivieran som ligger på den franska sidan) som räknas när det talas om Riviera!

Vi tipsar om tre populära orter

La Spezia

La Spezia är en av Italiens största hamnstäder och ligger på gränsen mellan Ligurien och Toscana. Staden har därför ett bra utgångsläge för att både utforska pärlorna längs den italienska rivieran och Toscanas gröna slätter. Många har La Spezia som bas vid besök till de alldeles speciella fem byarna på UNESCO's världarvslista, Le Cinqe Terre.

Alassio

Lilla Alassio ligger på västra sida av rivieran, cirka 10 mil från franska Nice. Staden ligger vid Baia del Sole, Solbukten, och här hittar du en av de finaste stränderna på rivieran, med en fyra kilometer lång och palmkantad strandpromenad. Lördag är marknadsdag i Alassio – missa inte att promenera runt bland marknadsstånden och de smala gränderna i centrum.

Rapallo

Rapallo är en äldre by med ett mysigt och historiskt centrum. Rapallo ligger cirka fyra mil öster om Genua och endast nio kilometer norr om lilla lyxiga Portofino, en av de mest exklusiva byarna i hela Italien. Även i Rapallo kan prisnivän vara något högre än normalt i Italien. Bakom hamnen ligger gågatan med butiker i alla prisklasser och längs med vattnet ligger ett stort utbud av barer och restauranger.

Att ta sig dit

Flyg:
Ska du till La Spezia eller Rapallo är de närmsta flygplatserna Pisa och Genua. Ska du besöka Alassino är franska Nice ett bra alternativ då du kan ta dig hit med lågprisbolagen.

Hyrbil:
Ett tips är att förboka hyrbil som väntar på dig vid flygplatsen. Det ger dig möjlighet att riktigt utforska området du ska besöka på egen hand. Mysiga orter och fiskebyar ligger som ett pärlband längs rivieran, och bilturen i sig själv är en upplevelse i de vacka omgivningarna.

Tåg:
Att ta tåg i Italien är generellt sett ett effektivt och smidigt sätt att transportera sig. Transportnätet längs Rivieran är stort, du kan lätt ta dig mellan de olika orterna. Med tåglinjen Pisa - Genua kan du åka längs hela östra Rivieran och tåget stannar bland annat i alla de små byarna i området Cinque Terre – några av områdets populäraste utflyktsmål.


Blev du nyfiken på Italien?
Besök resmålssidan och hitta allt från resor till inspiration.


Flyg till ItalienHotell i Italien

Italien

Vy över stad o hav i Vernazza
2 / 28
Utsikt från Villa Rufolo
3 / 28
Manarola, chillside
4 / 28
Hissnande vackert på Sardiniens västkust
5 / 28
Chiesa di Santa Maria dell'Isola
8 / 28
Utsikt från Hotel Caesar Augustus, Capri
9 / 28
På vandring runt Drei Zinnen (2400 möh)
10 / 28
Venetiansk karnevalsmask
11 / 28
Varma bad i Augusti
12 / 28
Solnedgång i Sorrento
13 / 28
Dags for marmelad!!!!
14 / 28
Utsikt från Villa Rufolo
18 / 28
Husen vid vattnet
19 / 28
Porten in till gamla stan i Garda
20 / 28
Utsikt från Villa San Michele
21 / 28
Grannens trapp.
23 / 28
Canal Grande vid Rialto
28 / 28