Rikard – globetrotter mot alla odds

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: thetraveler, medlem sedan 2008
Foto: thetraveler, medlem sedan 2008
Foto: thetraveler, medlem sedan 2008
Foto: thetraveler, medlem sedan 2008
35-åriga Rikard är rullstolsburen men besöker platser många andra bara drömmer om. Han har redan kollat in Sfinxen i Egypten och den gamla inkastaden Machu Picchu. Nu i mars bär det av till mayastaden Tikal i Guatemala.

Rikard är bosatt i Varberg och på forumet går han under namnet Thetraveler, vilket matchar hans stora passion för resor.

Ingenting är omöjligt

Rikard har en muskelsjukdom som gör att han behöver hjälp av assistenter dygnet runt och har en ventilator för att kunna andas. Trots sitt rörelsehinder har han redan besökt femtiotvå länder och många platser dit andra bara drömmer om att åka. Djungelvandring i amazonas, ett besök på påsköarna och länder som Peru och Costa Rica är bara ett axplock.

Rikard berättar att på många platser han besökt har det aldrig tidigare varit någon rullstolsburen. Han hoppas kunna inspirera andra att ge sig ut i världen, genom att berätta hur den ser ut från ett rullstolsperspektiv.

Mitt bästa reseminne

– Något av det absolut häftigaste var när jag var på safari i Kenya och Tanzania, berättar Rikard. Vi var i Masai Mara för att se den stora vandringen av miljoner gnuer och zebror som varje år vandrar mellan Serengeti och Masai mara.

Det var verkligen en fantastisk upplevelse som att vara mitt uppe i en National Geographic-film. Det som är så spännande med safari är att man aldrig vet vad som kommer hända.

Ge inte upp och ha tålamod

– Med nogrann planering och tålamod kan man överväga många hinder, berättar Rikard. Ett nej är inte alltid ett nej, ge inte upp även om du får negativa svar från resebyråer, flygbolag och agenter. Övertyga dem om att det kommer att fungera!

– När jag skulle till Borneo var det ingen agent som ville befatta sig med mig. Men då bokade jag allting själv utan att nämna mitt handikapp och det fungerade utan problem. Ofta löser sig problem när man är på plats, menar han.

4 snabba frågor till Rikard

Vilket är det coolaste resmålet du besökt?
– I hård konkurrens med Borneo, Patagonien, Galapagos, Costa Rica och Peru måste jag ändå säga safari i Kenya och Tanzania.

Hur planerar du dina resor?
– Lonely Planets guideböcker har blivit min resebibel och jag brukar alltid börja planeringen cirka ett halvår innan med att läsa igenom dem. Jag använder också nätet mycket när jag kollar upp platserna och letar ofta efter bild och video för att bilda mig en uppfatttning.

Vart går nästa resa?
– Nästa mål är gråvalsskådning i Mexiko och ett besök i mayastaden Tikal i Guatemala i mars. Efter det blir det nog Indien.

Vilket är ditt absoluta drömresmål?
– Svår fråga när det finns så mycket man vill se! Men att åka till Antarktis är en riktigt drömuppelvelse. Det är för övrigt den sista kontinenten jag har kvar att besöka!


Rikards tips för den som reser med funktionshinder
1. Starka assistenter är ett måste då framkomligheten kan vara mycket begränsad.
2. Man kommer lång med nogrann planering och mycket tålamod.
3. Var ute i god tid, speciellt med flygbolagen då de ofta kräver blanketter ifyllda av läkare.
4. Ett flygbolag som jag varmt kan rekommendera är KLM som alltid är lättarbetade och måna om att allt ska vara till belåtenhet.

Inspireras av thetravelers resor här