Resenärer med nedsatt rörlighet

Teresen
Medlem sedan 2013, besökt 8 länder

Foto: Thinkstock
Gillar du att resa, men inte vågar på grund av nedsatt rörlighet? Här berättar vi vilka rättigheter du har för att din resa ska bli så lyckad som möjligt.

Om du har nedsatt rörlighet har du rätt till särskilt stöd om du reser på semester inom EU. Du ska så långt som möjligt kunna resa på samma sätt som alla andra. Sammanfattningsvis har du rätt att få hjälp att komma på och av och under själva resan. Nedan hittar du information om hur du gör vid olika typer av resor.

Resa med flyg

Du har rätt till gratis hjälp på flygplatsen innan och efter resan, under flygningen och att komma på och av flygplanet. Undantaget är om flygplanet är för litet eller av säkerhetsskäl. Kontakta flygbolaget minst 48 timmar före avresan och berätta vilken hjälp du behöver. Kolla även hur långt i förväg du ska vara på flygplatsen. Flygbolaget hjälper inte till att äta eller att ge medicin. Är du i behov av detta måste du ha ett resesällskap som hjälper dig.

Resa med tåg

Du har rätt att få gratis hjälp att komma på och av ditt tåg. Både innan, under och efter resan. Du kan bara nekas ombordstigning om det innebär att det inte uppfyller bolagets tillgänglighetsregler. Ta kontakt med tågbolaget, biljettförsäljaren eller researrangören minst 48 timmar före avresan och berätta vad du behöver hjälp med.

Resa med buss

Du har samma rätt att åka med buss som alla andra. Undantaget är om det inte går att garantera en säker transport. Åker du på bussresa som är på över 25 mil har du rätt att ta med dig valfri person som åker gratis, om du annars inte hade kunnat åka med. Personal ombord ska gratis hjälpa dig att gå på och av bussen. För att få den hjälp du behöver ska du kontakta bussbolaget, biljettförsäljaren eller researrangören minst 36 timmar före avresan.

Resa med båt

Ska du ut på havet ska du få hjälp vid hamnen, att komma av och på båten, ombord och att byta båt. Hör av dig till båtbolaget, biljettförsäljaren eller researrangören minst 48 timmar före avresan och förklara vilken hjälp du är i behov av. När du bokar måste du dessutom tala om ifall du behöver särskild sittplats, sovplats eller har med dig medicinsk utrustning. Även om du inte kontaktat ansvarig ska du få rimlig hjälp att komma ombord. Ibland kan båtbolaget begära att du reser med sällskap, vilket en medresenär då får göra gratis.

Upplever du att du inte får rätt hjälp under din resa ska du kontakta tillsynsmyndigheten.

På EU:s hemsida läser du mer om hur du reser med nedsatt rörlighet.

I vår jämförelsetjänst för resor hittar du låga priser på resor till hela världen. Klicka här för att boka.